A

Amblyopia = tompalátás

A látásélességet nem sikerül teljesen kikorrigálni semmilyen optikai segédeszközzel anélkül, hogy ennek bármiféle egyértelmű betegség vagy sérülés lenne is az oka. Ez "fejlődési rendellenesség" eredménye, kisgyermekkorban "a szem nem tanul meg látni". Ha ezt időben nem veszik észre, és nem kezelik, állandósul. Fontos a refraktív műtéttel kapcsolatosan, mert bármely kezeléstől vagy műtéttől függetlenül, beleértve a refraktív műtétet is, a látás elérhető legjobb foka korrekcióval vagy a nélkül csak az lehet, amely a műtét előtti legjobb korrekciós állapot volt. Ha az amblyopia nem túl súlyos, szemüveg, kontaktlencse, vagy a refraktív műtét még sokat segíthet. Ez azonban nagyon egyedi esetekben fordul csak elő, és a szemorvossal feltétlenül meg kell beszélni.
Egy további jelentős kérdés az amblyopiával kapcsolatosan, hogy ha a tompalátás jelentős, és nagyon rossz a látásélesség, akkor az esetleges műtéti kockázatok miatt a jó szem műtétjét is át kell gondolni.

Astigmia = belső tengelyferdülés

Astigmiának hívjuk, amikor a szaruhártya görbülete nem szabályos gömbfelszín, hanem ovális vagy tojás alakú. Az astigmia a képek torzulását idézi elő, abból adódóan, hogy a fénysugarak egyenlőtlen módon hajlanak meg a szembe érkezéskor. Ez homályos látást idéz elő mind közeli, mind távoli tárgyak esetében. Astigmia csak egyedül vagy akár myopiával, ill. hyperopiával együtt is létre jöhet. Cylinderes szemüveggel javítható.

Vissza a tetejére

C

Cornea = szaruhártya

A szem elülső felszínén, a "színes rész", a szivárványhártya előtt lévő, átlátszó terület, melynek elődomborodása, görbülete eredményezi (a szemlencse mellett) a szem legnagyobb fénytörési képességét. - Emiatt történik ezen a területen a lézeres refraktív műtét.

Vissza a tetejére

E

Éjszakai látás, káprázás

Minden jelenlegi refraktív eljárás a szaruhártya központi részének ívében idéz elő elváltozást. Ez a változási terület, vagy optikai zóna, kb. 6 mm, de nem foglalja magába az egész szaruhártyát. Amikor sötétben nézünk, a pupilláink kitágulnak, hogy több fényt engedjenek be a szembe. Ha a pupilla tágasság meghaladja az optikai zóna nagyságát, a fénysugarak eltérően törnek meg és ez glóriaszerű látást idézhet elő, ill. csökkenti kontrasztérzékenységet. Függetlenül a nappali vagy jó megvilágításban tapasztalt, általában kiváló látásélességtől az éjszakai vezetésnél, vagy pl. esti teniszezésnél a fent említett tünet zavaró lehet. Akinek életvitelében az ilyenfajta tevékenységek nagyon fontosak, annak műtét előtt ezt még inkább meg kell beszélnie kezelőorvosával.

Excimer lézer

Olyan fénysugár, mely nagy energiájánál fogva képes a molekulák közti kötéseket felbontani, így a szaruhártya szövetét elpárologtatni, megváltoztatva ezzel ennek görbületét, fénytörését (a lézersugár minden műtéti típusnál egyforma).

Vissza a tetejére

H

Hyperopia = távollátás

Távollátás, a myopia (rövidlátás) ellentéte. A szem túl rövid a teljes törőerejéhez képest. A fénysugarak, amelyek a szembe érkeznek, a látóideghártya mögött kereszteződnek és ez által homályos kép keletkezik. A távollátást fiatal korban a szem belső izmainak alkalmazkodásával automatikusan saját magunk korrigálhatjuk (rejtett távollátás), ilyenkor jó a látásélesség, de közelre hamar elfárad a szem, esetleg fejfájás jelentkezhet. Idősebb korban azonban se közelre, se távolra nem látunk élesen.

Vissza a tetejére

I

Integrált diagnosztikai és terápiás egység

Intézetünkben egy olyan egységes vizsgáló és operáló rendszer működik, mely egy komplex rendszert képez. Ennek legfontosabb részei: az ORBSCAN corneatopográf, amely több ezer pontban feltérképezi a szaruhártyát, a ZYWAVE aberrometer (ld. lejjebb) és a lézerkészülék.

Vissza a tetejére

L

LASEK (Laser assisted sub-epithelial keratomileusis)

Szintén felszínes lézerkezelés, de ebben az esetben a szaruhártyát borító felszínes hámot egy alkoholos fellazítás után felemeljük, majd a lézeres kezelést követően visszafektetjük.

LASIK (Laser assisted in situ keratomileusis)

A szaruhártya állományában végzett lézeres refraktív beavatkozás, melynek során a szaruhártyából egy vékony védőlebenyt képezve, ezt a lebenyt felhajtva a középső rétegekben történik a tényleges lézeres kezelés. A műtét végén a lebenyt visszahajtjuk.

Látásélesség

A 5/5 vagy 1,0 látás olyan méretű betűre utal, amelyet egy átlagos személy normálisan 5 m távolságról lát. Akinek 5/10 (0,5) látása van az 5 m-ről akkora betűt lát, mint amit a normál látó már 10m-ről is el tud olvasni. 5/50 (0,1) látásélesség esetén csak az olyan méretű számot tudja elolvasni 5 m-ről, amit a legtöbb normál látó ember már 50 méterről is látna. A legtöbb állam 0,5-ös látást vagy annál élesebb látást kíván legalább az egyik szemre a jogosítvány elnyeréséhez a szemüvegekre, ill. kontaktlencsékre vonatkozó korlátozás nélkül.

Legjobb korrigált visus

Ez arra a legjobb látásra utal, amelyre szemeink a legjobb szemüveggel képesek. Ez a szem egészségének tükre is és nem csupán annyit jelent, hogy szemünk nem fókuszál elég jól, mint például a közellátás, a távollátás vagy az astigmatizmus esetén. A legjobban korrigált látás ugyanazon a táblázaton mérhető, mint a korrekció nélküli vizuális élesség és ugyancsak hathatnak rá további objektív és szubjektív tényezők (objektív tényezők: pl. a perifériás látás, a színlátás, és a kontraszt érzékenység, szubjektív tényezők lehetnek: a szellemképesség, káprázás, homály és torzulás.)

Vissza a tetejére

M

Magasabb rendű fénytörési hibák

Olyan, hullámfront analízissel (ld. később) detektálható finom eltérések, melyek a látásélességet ronthatják, de hagyományos szemüveggel vagy lézeres kezeléssel már nem javíthatók.

Myopia = rövidlátás

Rövid- vagy közellátás akkor keletkezik, amikor a szem túl hosszú a teljes törőerejéhez képest. A fénysugarak, amelyek a szembe érkeznek, a retina előtt találkoznak, és ez által a távol lévő tárgyaknak a látóideghártyán csak homályos képe keletkezik. A közeli tárgyakat jól, a távoliakat homályosan látjuk.

Vissza a tetejére

N

Nyers visus

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy milyen a látásélesség szemüveg, vagy kontaktlencse nélkül. Az a tapasztalat, hogy általában az emberek úgy érzik, kielégítően látnak, ha 0,5-ös látásélességgel bírnak korrekció nélkül, és egész jól látnak, ha legalább 0,8 a látásuk a korrekció nélkül, de ebben természetesen igen nagy eltérések lehetnek. A korrekció nélküli látási élességet a látás más objektív és szubjektív tényezői is befolyásolhatják. (Objektív tényezők: pl. a perifériás látás, a színlátás, és a kontraszt érzékenység, szubjektív tényezők lehetnek: a szellemképesség, káprázás, homály és torzulás.)

Vissza a tetejére

P

Presbyopia = "öregszeműség"

Egy fiatal személy szemei képesek változtatni a fókusztávolságot messziről közelre, és így bármely távolságra jól tudnak látni, feltéve, hogy sem myopiában, sem hyperopiában nem szenvednek és astigmia sem áll fenn. Például egy normális látású 10 éves gyerek jól lát távolra, illetve az orra hegyéig, és bárhol a közbenső szférában is. Ez a fókuszváltoztatási képesség (akkomodációs képesség) fokozatosan elvész a korosodással, és kb. a kora negyvenes éveiben a legtöbb jól látó embernek egyre több problémát jelent a közellátás, például az olvasás, varrás, komputerhasználat, stb. esetén. Ekkor nincs már mód műtéti beavatkozásra a korral kapcsolatos akkomodációs képesség elvesztésének gyógyítására. A legtöbb esetben azonban van mód ennek megkerülésére, ami a következő úton történik: az egyik szem távolabbi, a másik szem közelebbi fokuszálásának beállításával. Ezt nevezik monovision korrekciónak.

PRK (Photorefraktív keratectomia)

A szaruhártya felszínén végzett hagyományos lézeres beavatkozás.
A műtét elején a szaruhártyát borító felső hámréteget lekaparjuk, majd a lézeres kezelés után, a műtétet követő kb. 3 nap alatt ez fokozatosan visszanő.

Vissza a tetejére

R

Refrakció

A szem fénytörési hibája, mint pl. rövidlátás, távollátás, astigmia, vagy öregszeműség. (ld. lejjebb)

Refrakció mérés = fénytörési hiba vizsgálata

A különböző lencsék segítségével legjobban kijavított látás mérése. Ez a mérés részben tudomány, részben művészet, egy sor objektív és szubjektív módszert alkalmaz. A különböző tényezőkből adódóan, mint amilyenek például a vizsgáló személye, az alkalmazott tesztfajta, a napszak, a megvilágítási feltételek és a tágító szemcseppek alkalmazása, egymástól kismértékben eltérő eredményeket is kaphatunk. Refraktív műtétek előtt nagyon fontos a fénytörési hiba pontos meghatározása.

Refraktív beavatkozás

A szem fénytörési hibáit sebészi úton kijavító eljárás

Vissza a tetejére

S

Száraz szem

A szemeket a könny tartja nedvesen. Ahogy múlnak az évek, a könny, mint "kenőfolyadék" néha már veszít hatásosságából és mennyisége is kevesebb. Gyakran fellépő idegentest érzés, égés, viszketés hátterében sokszor könnyhiány áll. Mindenfajta szemműtét, de főleg a refraktív műtét után hasonló állapot alakulhat ki, vagy a meglévő panaszok rosszabbodhatnak. Ez azt jelenti, hogy sok esetben hónapokig műkönny használatára szorul az operált páciens. A szárazság a fenti panaszok mellett akár látásingadozást is okozhat. Kis idő elmúltával (ami 1 év is lehet), a nedvesítő folyadék akár el is hagyható (természetesen itt is nagyok az egyéni különbségek).

Vissza a tetejére

Z

ZYOPTIX

Egyénre szabott, a szem ún. magasabb rendű fénytörési hibáit is kijavító, LASIK technikával végzett, egyik legmodernebb refraktív műtéti eljárás.

Vissza a tetejére