Blog

3 tény az időskori makuladegenerációról


makuladegeneráció érintett korosztály

Az időskori makuladegeneráció olyan szemészeti betegég, mely bárkit érinthet. Éppen ezért aggasztó, hogy az emberek többsége mennyire nincs tisztában a legfontosabb tényekkel, amikor a probléma szóba kerül.
A tájékozottságon pedig sokszor rengeteg múlhat. Nemcsak az éleslátás romlása, de a látás teljes elvesztése is függhet attól, mit tudunk a makuladegenerációról és mennyire jól ismerjük annak tüneteit.
Ebben a bejegyzésben néhány olyan fontos tudnivalót összegzünk, melyet kevesen tudnak az egyik leggyakoribb szemészeti betegséggel kapcsolatban.

A makuladegeneráció első tüneteit nehéz észrevenni

Sokan úgy gondolják, hogy a látásromlás a makuladegeneráció egyik első tünete, és elég orvoshoz fordulni abban az esetben, ha változást tapasztalnak az éleslátás terén. Ez azonban korántsem igaz, hiszen a látásproblémák már azt jelzik, hogy a betegség egy előrehaladott stádiumban jár. A legkorábbi szakaszban előfordulhat, hogy a beteg nem észlel semmilyen változást a szemét vagy a látását illetően.

Igaz azonban, hogy a betegség még ekkor is kezelhető és a látás további csökkenése megállítható. A látásromlás azonban nem minden esetben fordítható vissza. Éppen ezért fontos, hogy ne hanyagolja el az éves szemészeti szűrést, mely segíthet abban, hogy a problémára idő előtt, az éleslátás károsodását megelőzően fény derüljön.

A genetika hatással lehet a makuladegeneráció kialakulására

Az időskori makuladegeneráció nagy eséllyel öröklődik. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek van olyan közeli hozzátartozója, családtagja, akit ezzel a problémával diagnosztizáltak, az idő előrehaladtával nagy eséllyel érintett lehet a problémával.

A megfelelő vitaminbevitel és az egészséges táplálkozás jót tesz a szem egészségének

A kiegyensúlyozott étkezés és a megfelelő vitaminbevitel bizonyos esetekben képes lehet lassítani a makuladegeneráció kialakulását. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az úgynevezett AREDS-2 formulával ellátott, komplex vitaminkészítmények segíthetnek a közepes vagy előrehaladott AMD lassításában, ez pedig hatékonyabbá teheti a betegség kezelését.

De bizonyos ételek fogyasztása is csökkentheti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Ilyenek például az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, melyek a kutatások szerint pozitív hatással vannak a szemre. De a szem egészségét segítő egyéb tápanyagok közé tartozik a lutein, a zeaxantin, a cink és a C-vitamin is.

Fontos tudni azonban, hogy a kísérletek nem mutatták ki azt, hogy a vitaminok önmagukban képesek lennének a betegség megelőzésére. Éppen ezért a rendszeres szűrővizsgálat abban az esetben is elengedhetetlen, ha egészséges, kiegyensúlyozott napi étkezést folytat, melyet étrend-kiegészítő készítményekkel is megtámogat.

Forrás:
AAO – What Is Macular Degeneration?

További cikkek