Blog

Az 5 leggyakoribb kérdés a gyermekkori látászavarokkal kapcsolatban


gyermekkori látászavar tüneteit vizsgáló anyuka

A statisztikai adatok szerint évről-évre egyre fontosabb, hogy a gyermekeket rendszeresen elvigyék a szüleik szemészeti vizsgálatra. A szülők már felismerték ezeknek a vizsgálatoknak a fontosságát, és bár sokan sokat tudnak a területről, mégis rengeteg kérdésük van a gyermekkori látászavarokkal kapcsolatban. Összeszedtük az 5 leggyakoribb kérdést, ami felmerül, ha gyermekszemészeti vizsgálatokról van szó.

Bár érezhetően egyre több szó esik a gyermekek szemészeti vizsgálatának fontosságáról, még mindig rengeteg a bizonytalan szülő a témával kapcsolatban. Főleg a tanévkezdés előtt keresi meg egyre több szülő a gyermekszemészeket, ezért összeszedtük az 5 leggyakoribb szülői kérdést a gyermekek látásával.

Milyen észrevehető jelei vannak a gyermekkori látászavaroknak?

A gyermekek látásproblémáit hozzá nem értőknek nagyon nehéz felismerni. Hiába figyel oda fokozottan a szülő, vagy a tanár, bizonyos esetekben akár évekbe is telhet mire „magától” felüti a fejét a probléma. Túlzás lenne azt állítani, hogy ekkor már végzetes következményei vannak a nem idejében felismert látászavarnak, de az azért könnyen beismerhető, hogy több hónapnyi, vagy akár évnyi lemaradás az iskolatársakhoz képest nagyban megnehezíti a gyermeke dolgát.

A gyerekek ritkán jelzik maguktól, hogy valami nincs rendben a látásukkal. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy nem is tudják, hogy valami probléma van. Számos esetet ismerünk, amikor a gyermeknek csak az egyik szemével voltak problémák, ő mégsem jelezte, hogy gondok lennének, hiszen a másik szemével tökéletesen látott. De igazság szerint nem is kell ennyire különleges példát hozni a gyermekek látásával kapcsolatban. A gyermekek egész egyszerűen azért nem szólnak, hogy valami baj van a látásukkal, mert ők maguk sem tudják, hogy „ahogy működnek” az nem normális, vagyis inkább nem optimális. Nem is tudhatják, hogy mások élesen látják a táblát és nem keverik össze olvasáskor a szavakat, illetve betűket, ahogy azzal sem lehetnek tisztában, hogy a többiek nem olyan fáradékonyak, illetve nem fáj a fejük nap végén. Egyedül a gyermekszemész szakorvos tudja feltárni a problémákat, a gyermekkori látászavarok gyökerét és a megfelelő kezelést is a szakorvos hivatott előírni.

Milyen következményei lehetnek, ha nem lát jól a gyermekem az iskolában?

A gyermekkori látászavarok következményeit érdemes két csoportba sorolni.

  • Azonnal jelentkező problémák
  • Közép- és hosszú távon fellépő gondok

Ha gyermeke nem lát jól, akkor attól függően, hogy milyen jellegű a panasza, a következő problémák léphetnek fel:

  • nem látja (jól) a táblát
  • nem látja jól az írni- és olvasnivalót
  • a fokozott erőlködéstől fáj a feje
  • a hunyorgástól, túlzott koncentrációtól bevörösödik a szeme
  • fáradékonyabb, mint a társai

Ezek már önmagukban is éppen eléggé aggasztó következmények, de itt kell megjegyeznünk, hogy a kezeletlen látászavar ennél sokkal nagyobb problémákat is okozhat. Gyermeke fokozatosan lemarad, ha nem veszik észre a látászavarait, ráadásul a későbbiekben még komolyabb látási rendellenességek alakulhatnak ki. Minél korábban ismerik fel és kezelik a megfelelő módon a gyermekek látászavarait, annál nagyobb az esélye, hogy a későbbiekben egy súlyosabb látáselégtelenséget tudnak elkerülni.

Mikor érdemes gyermekszemészhez fordulni?

A fent tárgyalt igen súlyos következmények miatt érdemes minél hamarabb és lehetőleg évente gyermekszemész szakorvoshoz fordulni még akkor is, ha az előző gyermekszemészeti vizsgálat nem mutatott ki semmi rendellenességet. A gyermekek szeme még érzékeny és változékony, ezért azt javasoljuk, hogy  évente, a tanévkezdést megelőzően jelentkezzenek be gyermekszemészeti vizsgálatra. Különösen akkor érdemes még jobban figyelni a gyermekek szemeinek egészségére, ha a családban volt példa látászavarra (szemüveg- vagy kontaktlencse szükségessége már éppen elegendő indok).

Milyen gyermekkori látászavarok fordulhatnak elő?

Akárcsak a felnőtteknél, a gyermekeknél is előfordulnak súlyosabb és kevésbé súlyos látászavarok. A rövid- és távollátás mellett a szemtengelyferdülés, köznapi nevén kancsalság fenyegeti az iskoláskorú gyermekeket.

Mi történik, ha nem viszem el gyermekszemészeti vizsgálatra a gyermekemet?

A tünetek minden esetben erősödnek, a szem egészsége pedig tovább romlik. Kancsalság esetén az egyik szem tompalátására lehet számítani, ami visszafordíthatatlanná is válhat, ha nem kezelik időben. A tanulási nehézségek mellett lelki problémák is felléphetnek a látási zavaroktól szenvedő gyermekeknél, ezt pedig szintén jobb megelőzni, mint kezelni. Amennyiben további kérdése van a gyermekszemészeti vizsgálatokkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal.

Gyermeke nem fogja időben jelezni, hogy probléma van a látásával, a gyermekkori látászavarok pedig a későbbiekben nagyon komoly következményekkel járhat. 100%-osan csak gyermekszemész szakorvos tudja megmondani, hogy van-e gond gyermeke látásával. A szülő felelőssége, hogy jól lásson a gyermek, ezért azt javasoljuk, hogy még az iskolakezdés előtt kérjen időpontot gyermekszemészeti vizsgálatra.

Címkék

További cikkek