Blog

Minden, amit a gyermekkori látásfejlődésről tudni érdemes


gyermekkori látásfejlődés

Szemünk egészségére egész életünkön át vigyáznunk kell. Különösen fontos ez a gyermekkorban, amikor a látás számos változáson megy keresztül. Fontos tehát, hogy a felkészült szülő tudja, mire kell odafigyelni a gyermekkori látásfejlődéssel kapcsolatban, és mely szakaszokban érdemes a gyermeket szemészorvoshoz vinni egy általános látásvizsgálatra.

Ebben a cikkben bemutatjuk a gyermekkori látásfejlődés legfontosabb szakaszait, és összegyűjtöttük a leglényegesebb dolgokat, melyeket érdemes tudni annak érdekében, hogy gyermekünk szemének egészségét megőrizhessük.

Újszülött kor: az alkalmazkodás ideje

Születéskor a csecsemő még nagyon érzékeny az erős fényre. Ezt mutatják az apró pupillák is, melyek korlátozzák a szembe jutó fény mennyiségét. Néhány héten belül azonban, ahogy a babák retinája fejlődik, úgy a pupillájuk is fokozatosan kitágul, ami lehetővé teszi számukra, hogy jobban meg tudják különböztetni egymástól a világos és sötét tartományokat.

Nem meglepő tehát, hogy ebben a korban a csecsemőket elkezdik vonzani az élénk színek és a különböző formák, és egyre jobban tudnak fókuszálni a közvetlen közelükben lévő tárgyakra.

A gyermekkori látásfejlődés ezen időszakában gyakran előfordul a kancsalság, ami a legtöbb esetben normális, és rövid időn belül, a látóidegek erősödésével elmúlik. Abban az esetben azonban, ha ez 2 hónapos kor felett is észrevehető, fontos, hogy a komolyabb problémák elkerülése érdekében forduljunk szemorvoshoz.

2 hónapos kortól 1 éves korig

A csecsemőknek nagyjából kéthónapos korukra fejlődik ki annyira a látáskoordinációjuk, hogy képesek legyenek egy mozgó tárgyat a szemükkel követni. Ekkor már fontos, hogy a térlátás kialakulása érdekében a két szem képes legyen hatékonyan együttműködni.

Az elkövetkező időszakban, nagyjából 5 hónaposan fejlődik ki az úgynevezett mélységérzékelés, azaz a baba ekkor tanulja meg felismerni azt, milyen messze van tőle egy adott tárgy. Saját szüleit már akkor is felismerheti, ha azok a szoba túlfelén vannak, és egy adott tárgyat képes lehet emlékezetéből akár egy részlet alapján is felidézni.

Ezen a ponton már a színérzékelés is – habár még nem olyan kifinomult, mint felnőttkorban – jóval fejlettebb, mint pár hónappal korábban volt.

9 hónapos kor környékén a babák már a távolságot is jól meg tudják ítélni, egyéves korra pedig már elég jól látnak ahhoz, hogy képesek legyenek magabiztosan megkapaszkodni tárgyakban, és megtegyék saját, első lépéseiket is a nagyvilágban.

Csecsemőkorban különösen nagy figyelmet kell szentelnünk a látásproblémák megelőzésének. Fontos az általános, gyermekkori látásfejlődéssel kapcsolatos problémákat kimutató szemvizsgálaton történő részvétel, melyen a szakorvos olyan betegségekre is fényt deríthet, melyeket szülőként nem feltétlenül vennénk észre, hiszen eleinte tünetmentesek.

Gyermekkori látásfejlődés a csecsemőkor után: mire érdemes figyelni a gyerekeknél?

Ahogy a gyermekek elkezdik felfedezni a világot, úgy látásuk évről évre erősebbé válik. 3 és 4 éves kor között a játékoknak köszönhetően például rengeteget fejlődik a szem-kéz koordináció, a finommotorika és a vizuális memória is.

4 és 6 éves kor között tovább fejlődik a térlátás, majd fokozatosan kialakul a betűk felismerésének a készsége. Ebben az időszakban az együtt mozgó szemek segítik az olvasás tanulását, a szavak balról jobbra való követésének készségét. Ha mindkét szem jól működik együtt, ebben az időszakban már a mélységérzékelés is teljesen kifejlődik.

A jó mélységérzékkel rendelkező gyermek jól érzi magát, magabiztosan mozog a világban, és nemcsak a szabadidős tevékenységekben, de az óvodában, később pedig az iskolában is jobban teljesít majd.

Fontos, hogy gyermekkorban odafigyeljünk az úgynevezett fejlődési mérföldkövekre, és 6 hónapos, 1 éves és 3 éves korban, majd ezt követően kétévente egyszer látogassunk el gyermekszemészeti vizsgálatra, még akkor is, ha a gyermek szeme látszólag egészséges. Ilyen módon ugyanis az olyan, tünetmentes szemészeti problémák is kiszűrhetők, melyek később, kamasz- vagy felnőttkorban okozhatnak nagyobb problémát.

További cikkek