Blog

A makuladegeneráció 3 árulkodó jele


időskori makuladegeneráció tünete, vak foltok találhatóak a látómezőben

Gondolta volna, hogy az időskori makuladegeneráció a 60 év feletti korosztály legalább 10 százalékát érinti? Tudta, hogy a betegség a vakság 22-25 százalékáért felelős?
Ennek oka, hogy a makuladegeneráció hosszan lappangó betegség, melynek első tünetei hosszú évek elteltével jelentkeznek. A látásromlás egy idő után visszafordíthatatlan, éppen ezért érdemes a gyanús jelekkel a lehető leghamarabb szemorvoshoz fordulni.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, melyek az időskori makuladegeneráció legjellemzőbb tünetei, és azt is, mit tehet annak érdekében, hogy ne kelljen aggódnia amiatt, hogy a betegség megfosztja a látásától.

Mit jelent a makuladegeneráció?

A makula nem más, mint a szem ideghártyájának azon része, mely az éleslátásért felelős. Ez a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, melyet, ha ártalom ér, abban az estben a központi látás károsodik.

A makuladegeneráció egy olyan betegség, mely ideghártya sejtjeinek a pusztulását okozza. Hatására csökken az éleslátás, nehezebbé válik az olvasás, az arcok felismerése. Abban az esetben, ha kezeletlen marad, a makuladegeneráció akár teljes látásvesztést is okozhat.

Ha viszont időben felismerik, a betegség kezelhető és megelőzhető a komolyabb problémák kialakulása. Éppen ezért fontos, hogy 45-50 éves kor felett lehetőleg évente egyszer vegyen részt olyan, általános szemészeti vizsgálaton, mely segít a látásromlást okozó, sokszor vaksághoz vezető betegségek diagnosztizálásában. Még akkor is, ha azok egyelőre nem mutatnak határozottan felismerhető tüneteket.

A központi látás romlása az egyik vagy mindkét szemen

A makuladegeneráció egyik legnyilvánvalóbb jelét a központi látás romlása jelenti. Ebben az estben a látott kép torzul. A betegek az egyenes vonalakat például görbének látják, vagy egyéb, vizuális torzulásokat vesznek észre. Ezt az állapotot később gyors mértékű és nagyfokú látásromlás követi.

A betegség meglétére mindenképpen gyanakodni kell abban az esetben, ha fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztal, és amint lehet, érdemes vele szakemberhez fordulni annak érdekében, hogy a folyamat megállítható legyen és ne kelljen tartani a makuladegeneráció által okozott vakságtól.

Olvasáskészség és arcfelismerés romlása

Mivel a makuladegeneráció az éleslátást támadó betegség, így egyik jellemző tünete az olvasáskészség leromlása. A beteg szeme előtt összemosódnak a betűk, nehezen tudja őket megkülönböztetni egymástól. De az olyan egyéb, hétköznapi feladatok is kihívássá válnak, mint a televíziózás vagy épp az autóvezetés.

Sőt, nehezebb lesz az arcfelismerés is. Ez idős embereknél sokszor azt eredményezi, hogy annak ellenére is csak nehezen ismerik fel saját gyerekeiket vagy unokáikat, hogy szellemi szempontból teljesen frissek és egészségesek.

Homályos vagy vak foltok a központi látásban

Ahogyan az állapot romlik, úgy egyre homályosabbá válik a látás. A beteg kevésbé intenzíven látja a színeket, a centrális látás károsodása egyre kiterjedtebb. Ez az egyik legsúlyosabb tünete a betegségnek. Abban az esetben ugyanis, ha ebben a stádiumban a probléma kezeletlen marad, a makuladegeneráció teljes látásvesztéshez is vezethet.

Fontos tudni, hogy a makuladegeneráció elsősorban a centrális látást károsítja, a perifériás látás kevésbé érintett. Amennyibe az ilyen ún. foltlátásos tünetek jelentkeznek érdemes a lehető leghamarabb szemorvoshoz fordulni.

Forrás:
AAO – What is Macular Degeneration?

További cikkek