Cukorbetegség okozta látásromlás

Mi a diabéteszes retinopátia?

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegeknél előforduló szembetegség. Ilyenkor a magas vércukorszint károsítja az ideghártyában (retinában) lévő ereket. Ezek az erek megduzzadhatnak, szivároghatnak vagy el is záródhatnak, megakadályozva a vér áramlását. A szem ereinek ilyen elváltozása, esetén látászavar, súlyos üvegtesti vérzés alakulhat ki, ami súlyos, elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet.

A cukorbetegség okozta
szembetegség stádiumai

A cukorbetegség okozta szembetegségeknek két fő szakasza van:

 • Korai szakasz
  (NPDR /nem proliferatív diabéteszes retinopátia)

  A diabéteszes szembetegség korai stádiuma, sok cukorbetegnél fordul elő. A korai stádium esetén az apró erek szivárognak, ezért a retina megduzzad. Az ideghártyában, hogy ha az éleslátás helye (makula) is megduzzad, azt makulaödémának nevezzük. Ez a leggyakoribb oka annak, hogy a cukorbetegek látása homályos lesz, fokozatosan romlik és kezelés nélkül elveszíthetik látásukat. A makulaödéma a látásromlás leggyakoribb oka cukorbetegségben.
 • Előrehaladott szakasz
  (PDR /proliferatív diabéteszes retinopátia)

  A diabéteszes szembetegség előrehaladottabb stádiuma, amely akkor következik be, amikor a retina területén új erek növekedése indul meg. Ezek a törékeny új erek gyakran véreznek, a vér pedig az üvegtestbe kerül. Amikor ez kis mértékű, akkor néhány sötét úszóképződményt láthat, ha erősebb a vérzés, akkor ez a fény útját és így a látást teljesen elzárhatja. Ezek az új erek hegszövetet képezhetnek, ami problémákat okozhat a makulában, vagy az ideghártya leválásához is vezethet. A PDR nagyon súlyos elváltozás, mind a központi, mind a széli látását károsíthatja.

A cukorbetegség okozta látásproblémák megelőzésének titka:
rendszeres ellenőrzés és megfelelő kezelés

Miket érdemes tudni cukorbetegség esetén?

 • A vércukor normális szinten való tartása, napi ingadozásának minimálisra csökkentése a legjobb védelem a szövődmények ellen.
 • A cukorbetegséggel gyakran társul magas vérnyomás, mely fokozza az érkárosodást. Fontos a vérnyomás normális szinten való tartása.
 • Elengedhetetlen a javasolt diéta betartása, mellyel a vércukorszint ingadozását lehet csökkenteni.
 • Fontos a rendszeres testmozgás, mely szintén segít egyensúlyba tartani a vércukorszintet.
 • Évente legalább egyszer kötelező a szemészeti ellenőrzés!
 • A cukorbeteg várandós nők szemfenéki ellenőrzése gyakrabban szükséges a terhesség alatt, mivel a retinopathia romolhat!
 • Vércukorszint ingadozásával változhat a közeli vagy távoli látás, ez még nem jelent retinopathiat, de lehet, hogy nem megfelelő a cukorbetegség kezelése.
 • Mivel a vércukorszint ingadozása befolyásolhatja a szem fénytörését, szemüvegcsere is csak jól beállított vércukorszint mellett javasolt.

Annak érdekében, hogy a visszafordíthatatlan szemkárosodást elkerüljük minden diabeteszes beteg esetében fontos az évenkénti szűrővizsgálat, még akkor is, ha semmilyen szemészeti panasz nem áll fenn.

A rendszeres szemészeti ellenőrzéseknek nem csak a szemfenéki szövődmények megállapítása és kezelése miatt van nagy jelentősége. A cukorbetegségnél gyakrabban keletkeznek más szemészeti betegségek is, mint például a zöldhályog és a szürkehályog. A retina károsodása esetén a szem állapota lézerkezeléssel javítható lehet. Bizonyos esetekben a szem belsejébe adott gyógyszeres injekció lehet a megoldás, súlyos esetben pedig műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

A diabeteszes retinopathia kezelhető, segítünk a cukorbetegség okozta látásproblémák időbeni felfedezésében és szakszerű kezelésében!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.