Blog

Ezek a cukorbetegség szövődményei a szemre


cukorbetegség szövődményei a szemre nézve

Talán a legtöbben már tudják azt, hogy a cukorbetegség olyan betegség, mely nemcsak önmagában veszélyes, de a látással kapcsolatos problémák kialakulásának esélyét is növeli. A magas vércukorszint károsíthatja a szem apró ereit, melyek különböző szembetegségekhez vezethetnek. Cikkünkben bemutatjuk a cukorbetegség szövődményeit, melyek a látást kockáztathatják.

A cukorbetegség és a szürkehályog: ezért nagyobb a betegség kialakulásának esélye

A szürkehályog, másnéven katarakta olyan szemészeti betegség, mely a természetes lencse zavarossá válásán keresztül homályos látást, erős látásromlást és akár teljes vakságot is eredményezhet. A cukorbetegeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki szürkehályog, mint más felnőtteknél – és a cukorbetegség szövődményeként nagyobb valószínűséggel jelentkezik a fiatalabb korosztálynál is.

Szürkehályog műtét

A szürkehályog által okozott látásromlás csak műtéti beavatkozással gyógyítható. A szürkehályog műtét során a homályos, természetes szemlencsét eltávolítják, és egy műlencse kerül a helyére, mely segít az éleslátás helyreállításában.

A szürkehályog homályos, elmosódott, ködös látással jár, mely során a színek fakóbbak.

Fontos azonban megemlíteni, hogy cukorbetegség esetén a műtét után kialakuló retinaduzzanatnak, azaz a makulaödémának is jóval nagyobb az esélye.

Diabétesz és a zöldhályog: van kapcsolat a két betegség között?

A cukorbetegség szövődményei között nem egyedüli szembetegség a szürkehályog, melynek kialakulásától kell tartani. A diabétesz ugyanis a zöldhályog kialakulásának esélyét is megkétszerezi.

A zöldhályog egy neurodegeneratív betegség, ami a látóidegeket támadja meg. Ez azt jelenti, hogy a kialakulása során a szemben keletkezett képet a szemből az agy felé vezető idegrostok és idegsejtek sérülnek, a betegséget ezek felgyorsult ütemű pusztulása jellemzi.

A zöldhályog kezelhető betegség, azonban elengedhetetlen, hogy mihamarabb felismerjék, hiszen a már kialakult károsodás nem fordítható vissza. Az általa okozott látásromlás fokozódása és a glaukómából eredő vakság azonban hatékonyan megelőzhető.

Néha a cukorbetegséggel összefüggő szembetegségek kezelése is növelheti a szemnyomást. Például a retina duzzanatát csökkentő szteroidos kezelések a szemnyomás kiugrását okozhatják. Emiatt egy retinát érintő kezelés során fontos a glaukóma kialakulásának elkerülésére is figyelmet fordítani.

A cukorbetegség és a makuladegeneráció kapcsolata

Habár a cukorbetegség közvetlenül nem növeli az időskori makuladegeneráció (AMD) kialakulásának kockázatát, a két állapot tünetei és kezelése gyakran mutathatnak egymással átfedéseket. Például az AMD-hez hasonlóan a cukorbetegséggel összefüggő makulaödéma és a diabéteszes retinopátia is a szemben található erek szivárgásához vezethet.

Mindhárom állapot hatékonyan kezelhető, azonban ennek érdekében is fontos, hogy a felmerülő problémákkal a lehető leghamarabb szemész szakorvoshoz forduljon, ezzel is elkerülve a látásromlás és az idővel kialakuló látásvesztés problémáját.

Ön cukorbeteg? Akkor itt az ideje a szemvizsgálatnak a cukorbetegség szövődményei megelőzése érdekében!

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy diagnosztizált cukorbetegség esetén mennyire fontos, hogy látásukat is megvizsgáltassák, és milyen gyakran érdemes kontrollra járniuk a szemükkel kapcsolatos problémák elkerülése végett.

Fontos tudni, hogy a cukorbetegség által okozott látásromlás olyan probléma, mely nem egyik napról a másikra alakul ki. Sokszor a folyamat akár 5-10 évet is igénybe vehet, ezalatt az idő alatt pedig a betegek nem tapasztalnak komolyabb tüneteket.

Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy látásuk biztonságban lenne. Sőt, épp ellenkezőleg. A legtöbb cukorbetegség által okozott probléma ugyanis a háttérben lappang és csendesen pusztít. Erre pedig minél később derül fény, annál nagyobb az esélye a visszafordíthatatlan látásromlásnak és akár a teljes látásvesztésnek is.

Frissen felfedezett diabeteszeseknél azonnal kötelező a szemészeti vizsgálat (1es, 2es típus esetén egyaránt) a cukorbetegség szövődményeinek kiszűréséhez. A vizsgálatok további ütemezése az elváltozás súlyosságától, esetleg hiányától függ.

Forrás: AAO

További cikkek