Blog

Ezek a lézeres látásjavítás legfőbb kritériumai.


A lézeres szemműtét egy biztonságos eljárás, amely évente milliók életét teszi jobbá, kényelmesebbé. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy nem mindenkinél alkalmazható a kezelés. Cikkünkben a lézeres szemműtét legfőbb kritériumairól olvashat.

Ha még nem múlt el 18 éves

Amennyiben a leendő páciens még nem múlt el 18 éves, úgy nem alkalmazható semmilyen lézeres látásjavító szemműtét. Ennek legfőbb oka, hogy a gyerekek szeme nagyjából 20 éves korukig változik, fejlődik, éppen emiatt a lézeres szemműtét is csak ideiglenesen változtat látásukon. A kiskorúak számára tehát a hagyományos látásjavító optikai eszközök ideálisak, mint a szemüveg és a kontaktlencse, emellett érdemes folyamatos szemészeti ellenőrzésen részt venniük. 

Ha szemüvege nem a +6,0D-s és -12,0D-s tartományba esik

Noha elméletileg ilyenkor sem lenne akadálya a lézeres szemműtétnek, a gyakorlatban valószínűleg mégsem válna be, mert a szaruhártyát túl nagy mértékben kellene korrigálni. Jó hír viszont, hogy nagy dioptria értékek esetén sem kell elkeseredni! Az Optimum Szemészetben látásjavító lencseműtétet (clear lensectomia, vagy tiszta lencse csere) is vállalunk, amely során a szem saját szemlencséjét eltávolítjuk és egy precízen megtervezett, teljes mértékben egyénre szabott, műlencsét ültetünk a szembe.

Ha a szaruhártya nem elég vastag vagy nem szabályos az alakja

Lézeres szemműtét során a lézer a szaruhártya alakját az adott fénytörési hiba korrigálásához szükséges formára alakítja. Amennyiben az alkalmassági vizsgálat során megállapítjuk, hogy a szaruhártya nem elég vastag, a lézeres műtét nem ajánlott. Természetesen tapasztalt szemész szakorvosunk minden esetben mérlegeli, mekkora lenne az Ön számára ideális vastagság, vagyis hogy biztonságban elvégezhető-e a lézeres szemműtét.

Szintén nem ajánlott a beavatkozás azoknál, akiknek nem szabályos alakú a szaruhártyájuk. Ilyen rendellenesség a körülbelül minden ezredik embert érintő keratoconus, ami a szaruhártya elvékonyodásával, valamint kúpszerű kiemelkedésével jár. Ez a degeneratív kór sokféleképpen akadályozza a látást, például kettőslátást és fényérzékenységet okoz. Ugyan lézeres látásjavítással nem, de más műtéti eljárással kezelhető a látásprobléma.

Ha szeme nem egészséges és más szembetegség is fennáll

Fontos leszögezni, hogy a fénytörési hiba önmagában nem betegség, viszont vannak olyanok, amelyek fénytörési hibákkal együtt már kizárttá teszik a lézeres szemműtétet. Ide sorolhatóak a különféle fertőzések, a szemet, a szaruhártyát érintő gyulladások (például kötőhártya-gyulladás), bizonyos sérülések, továbbá a zöldhályog (glaukóma), a szürkehályog (cataracta) vagy a diabéteszes retinopátia.

Különleges figyelmet érdemelnek azok a betegségek, amelyeknek a szemszárazság a meghatározó tünetük: ilyen a száraz szem szindróma, ami a szemüveget és kontaktlencsét viselők mintegy 40%-át érintheti. Talán nem mondunk újat azzal, hogy a könny szerepe alapvetően a szem nedvesen tartása, hiányában idegentest-érzés, égő, viszkető érzés léphet fel. Lézeres szemműtét esetén hasonló állapot alakulhat ki, az elégtelen könnytermelés pedig jelentősen lassíthatja, vagy akár akadályozhatja is a gyógyulást, így szárazszem-szindróma esetén sem ajánlott a lézeres beavatkozás.

A szemszárazságot az úgynevezett Meibom-mirigyek működési zavara okozza. Jó hír, hogy az Optimum Szemészetben elérhető, lézeres villanófény technológiát alkalmazó (IRPL® Intense Regulated Pulsed Light) készülékkel sikeresen kezelhető a probléma.

Ha elmúlt 65 éves

A 65 év kor felettiek esetében sem végezhető el lézeres szemműtét, mert e kor felett megnő a szembetegségek kockázata.

Terhesség vagy szoptatás idején

A terhes és szoptatós kismamák hormonális változásai hatással lehetnek a szaruhártya állapotára. Kevésbé köztudott, de a terhesség még a szaruhártya alakját is megváltoztatja, amitől átmenetileg maga a látásélesség is változik. Ez az állapot a szülést követő néhány hét alatt magától rendeződik, addig azonban a műtét nem javasolt.

Bizonyos speciális gyógyszerek szedése szintén befolyásolhatják a lézeres szemműtét eredményét. Sok orvos véli úgy, hogy a terhesség és szoptatás során bármely nem „életbevágóan” szükséges gyógyszer alkalmazását meg kell fontolni, mivel nem tudjuk, hogy pontosan milyen hatással vannak az anya és a baba szervezetére. Ez alól a lézeres szemműtét előtt alkalmazott feszültségoldó enyhe gyógyszer, illetve a műtéthez használt érzéstelenítő csepp sem kivétel. A szoptatás befejezése után, amennyiben más kizáró ok nem áll fenn, a lézeres szemműtét természetesen sikerrel elvégezhető.

Ha általános egészségi állapota nem optimális

Minél jobb általános egészségi állapotban van a páciens, annál nagyobb annak az esélye, hogy a lézeres látásjavítás zavartalanul és kockázatok nélkül zajlik. A kötőszöveteket érintő autoimmun betegségek (így például a Sjögren-szindróma vagy a lupus) befolyásolhatják a szaruhártya gyógyulási esélyeit, ezért ilyen betegségek esetén nem javasolt a lézeres szemműtét, csakúgy, mint inzulinnal kezelt vagy nem stabil cukorbetegeknél.

Speciális kizáró ok a szívritmus-szabályozó

A szívritmuskeltő, vagyis a pacemaker egyértelműen kizáró tényező, mivel a látásjavításhoz használt lézerek zavart kelthetnek a berendezés működésében.

Minden esetben részt kell vennie egy komplex alkalmassági vizsgálaton

Érdemes a vizsgálatra úgy érkeznie, hogy magával hozza eddigi leleteit, feljegyzi betegségeit és jelenleg szedett gyógyszerei nevét. A komplex vizsgálat során felmérjük a látásélességet, a szaruhártya vastagságát és állapotát, illetve az esetlegesen megnövekedett szemnyomást.

Amennyiben szükséges, bizonyos esetekben további, speciális látásvizsgáló eszközeinkkel elvégezhető teszteket javaslunk.

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy bármely szemet érintő betegség esetén a szemorvos személyre szabott javaslata az irányadó abban, hogy elvégezhető-e a beavatkozás vagy későbbre halasztandó.

Derítse ki, hogy alkalmas-e lézeres szemműtétre! Jelentkezzen most!

Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott lézeres kezelésünkkel újra megtapasztalhassa a kompromisszumok nélküli éleslátás örömét!

Felhasznált források:

9 Criteria For A Good LASIK Candidate www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik-criteria.htm
When is LASIK not for me? www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/SurgeryandLifeSupport/LASIK/ucm061366.htm
Refractive Surgery in Systemic and Autoimmune Disease www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3959036/
Facts About the Cornea and Corneal Disease https://nei.nih.gov/health/cornealdisease
Ocular Changes During Pregnancy www.aao.org/eyenet/article/ocular-changes-during-pregnancy

További cikkek