Glaukóma (zöldhályog) gondozás

Mi a zöldhályog (glaukóma)?

A glaukóma olyan betegség, amely károsítja a szem látóidegét. Általában akkor alakul ki, amikor a csarnokvíz felgyülemlik a szemben. Ez a felesleges csarnokvíz megnöveli a szemnyomást, ezzel károsítja a látóideget. A folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki. A glaukóma a 60 év feletti embereknél a vakság egyik vezető oka. A zöldhályog okozta vakság azonban korai kezeléssel gyakran megelőzhető.

Mi okozza a zöldhályog kialakulását?

A szem egészséges működése esetén a csarnokvíz termelődése és elfolyása egyensúlyban van. A folyamatosan termelődő csarnokvíz a csarnokzugon keresztül távozik, így a szemnyomás stabil. Abban az esetben, ha a csarnokzug nem működik megfelelően, a csarnokvíz felgyülemlik, a szem belsejében a nyomás megemelkedik és károsítja a látóideget, látóideg elhalást okoz.

A látóideg több mint egymillió apró idegrostból áll. Olyan, mint egy elektromos kábel, amely sok apró vezetékből épül fel. Az idegrost elhalás látótér károsodáshoz vezet. Mivel fokozatosan, nagyon lassan romlik a látás, a páciens a kezdeti tüneteket nem veszi észre. Amikor panaszt okoz, akkor a látóideg rostok jelentős része már elpusztult.

A zöldhályog típusai

Két fő típusa van:

Nyitott zugú zöldhályog: ez a glaukóma leggyakoribb típusa. Fokozatosan alakul ki, a betegség legfőbb oka a csarnokvíz elvezetésének zavara. Ennek eredményeként a szemnyomás megnő, ami látóideg károsodáshoz vezet. A zöldhályog ezen típusa fájdalommentes és kezdetben nem okoz látásromlást. Egyes embereknél a látóidegek érzékenyebbek lehetnek a szemnyomás változásra, ezért a glaukóma kialakulásának kockázata itt magasabb a megszokottnál. Nagyon fontos a rendszeres szemvizsgálat, hogy a látóidegek károsodásának korai jeleit minél hamarabb felfedezzék.

Zárt zugú zöldhályog: ritkábban előforduló betegség. A szem térbeli aránytalansága miatt a pupilla tágulásakor a csarnokzug átmenetileg vagy hosszabb időre elzáródik. Amennyiben a csarnokzug teljesen elzáródik, a szemnyomás extrém magas mértékre emelkedik. Ez az ún. akut glaukómás roham, ami egy súlyos vaksággal fenyegető szemészeti állapot. Azonnali kezelést igényel, ezért, ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal jelentkezzen szemészeten!

Az akut glaukómás roham tünetei:

  • látása hirtelen homályossá válik
  • súlyos szemfájdalom, fejfájás
  • rossz közérzet, émelygés, hányás
  • szivárványszínű gyűrűk vagy glóriák jelennek meg a fények körül

A zárt zugú glaukóma sokaknál lassan alakul ki. Ezt nevezik krónikus zárt zugú glaukómának. Eleinte nincsenek tünetek, a betegség nem tudatosul, addig a károsodás nem válik súlyossá vagy amíg az akut roham nem jelentkezik. A zárt zugú glaukóma vakságot okozhat, ha nem kezelik azonnal.

A zöldhályog a látás csendes tolvaja

Valójában a glaukómás emberek fele nem is tudja, hogy zöldhályogja van! A zöldhályog – az akut glaukómás roham kivételével – lassan, alattomosan, szinte panaszmentesen alakul ki. Bármennyire is tünet és fájdalommentes a páciens számára, kezeletlen esetben a látótér beszűkülését, a látás súlyos romlását, és akár teljes látásvesztést is okozhat. A glaukóma okozta károsodás nem visszafordítható, további károsodás azonban kezelésekkel megállítható.

A rendszeres szemészeti vizsgálatok segíthetnek abban, hogy a szemészorvosa felfedezhesse ezt a betegséget és megfelelő terápiát javasoljon, őrizve ezzel látását.

Törődjön látásával, kérjen időpontot vizsgálatra!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.