fbpx

Gyakori kérdések

Bár a látásélesség a lebenyes beavatkozások után nagyon hamar helyreáll, nem javasoljuk a beavatkozást követő 24 órában a gépkocsi vezetését. Az első kontrollvizsgálat során kezelő orvosa tájékoztatást ad arról, hogy a helyreállt látásélesség lehetővé teszi-e már a gépkocsi biztonságos vezetését vagy sem.

Igen, a SUPRACOR és EXTRACOR kezelések lehetővé teszik, hogy az olvasószemüvegtől való függősége megszűnjön. Sőt, egyúttal a távoli látásélesség is korrekcióra kerül.

A szem fejlődése 18 éves kor körül áll le, ekkorra éri el kifejlett állapotát. A lézeres beavatkozásokat egy stabil, már nem változó szemészeti állapot mellett célszerű elvégezni, ezért került meghatározásra a 18 éves életkor. Természetesen a szemészeti állapottól függően a kezelőorvosa ettől adott esetben eltérhet.

Az alkalmassági vizsgálatra kizárólag az Optimum Szemészetnél van lehetőség, mivel csak mi rendelkezünk az ehhez szükséges vizsgálati eszközökkel és a kezelési programok megtervezéséhez szükséges számítógépes programokkal.

Igen. Az elért dioptriaváltozás végleges.

A tapasztalatok alapján nincs jelentősége az évszakoknak, az év bármely időszakában elvégezhetők a kezelések. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a felszíni kezelések esetében a beavatkozás utáni UV védelemnek nagy jelentősége van, így a nyári időszakban jó minőségű 100% UV védelemmel rendelkező védő napszemüvegre lesz szüksége.

A műtét napján mindkét szemet kezeljük, a két szem kezelése egymást követően történik.

Sem a beavatkozás alatt, sem utána nem érez majd fájdalmat. Tompa nyomásérzés lehetséges a lebenyképzés során. A beavatkozást követő 2-3 óra elteltével jelentkezhet enyhe idegentest érzés (mintha a szemébe ment volna egy kis por), ami azonban rövid idő alatt elmúlik.

A lézeres látásjavító kezelés során érzéstelenítő szemcseppet adunk, ami teljesen fájdalommentessé teszi a beavatkozást.

Sasszemű senki sem lehet, mivel a sas szemének felépítése teljesen más: két éleslátási területtel rendelkezik. Nem érdemes ilyesmire vágyni, mivel a sas térlátása igencsak rossz és csak egy nagyon szűk tartományban használható ki.
A legkorszerűbb berendezések és a legújabb kezelési programok segítségével azonban olyan emberi látásélességet érhetünk el, ami jobb, mint a valaha volt korábbi szemüveggel korrigált látásélesség.

A lézeres látásjavítás célja egyrészt az, hogy akinek más szemészeti betegsége nincs, az elérhesse a 100%-os látást, másrészt pedig az, hogy élete során a lehető legrövidebb ideig, vagy tevékenysége során a lehető legritkábban kelljen szemüveget vagy kontaktlencsét használnia.

Nem. Ami „visszaromlásnak” tapasztalható néhány esetben az a szem természetes vagy nem kívánatos anatómiai változásaiból fakad. Mivel az idő előrehaladtával a szem alkalmazkodó képessége csökken, 40 éves kor felett jelentkezhet ismét látásromlás és megjelenhet az igény az olvasószemüveg iránt. Ugyanakkor rövidlátók esetében a szemgolyó anatómiai változása eredményezhet dioptria változást, vagy hypermetropia esetében az addig rejtett eltérések kerülhetnek a felszínre.

Nem. Az ellenőrző vizsgálatokat az Optimum Szemészet szakorvosa végzi, mivel időről időre szükségesek olyan vizsgálatok, melyekhez a berendezések csak nálunk érhetők el. Amennyiben a rendszeres kontroll vizsgálatokon történő megjelenés problémát jelent, kezelőorvosa tájékoztatást ad arról, hogy hol végeztesse el az ellenőrző vizsgálatokat.

A felszíni kezelések esetében a beavatkozás utáni UV védelemnek nagy jelentősége van, így a nyári időszakban jó minőségű 100% UV védelemmel rendelkező védő napszemüvegre lesz szüksége.
A felszíni kezeléseket követően nincs szükség fokozottabb UV védelemre, csak olyan mértékben, mint általában mindenkinek.

Alapvetően nincs korlátozás a mindennapi tevékenységekben. De az első hónapban érdemes kerülnie a szem dörzsölését, nyomkodását, a szem körüli terület sminkelését, úszást, poros, dohányfüstös környezetben való tartózkodást. Fontos, hogy ne végezzen kimerítő fizikai tevékenységet és ne sportoljon!

Lebenyes kezelés után az első kontrollt követően már munkába is állhat. A felszíni kezeléseket követően egy-két hét pihenésre lehet szüksége, így a munkába állásra csak ezután kerülhet sor.

Az első 24 órában nem javasoljuk az autóvezetést. A beavatkozást követő első kontroll alkalmával kezelő orvosa tájékoztatja, hogy elérte-e már a vezetéshez szükséges látóélességet.

Bármilyen panasz esetén hívja szemészetünket vagy az operáló orvosát. A hívható telefonszámokat munkatársaink fogják átadni. Amennyiben mégsem tudna elérni bennünket, akkor azonnal keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelőt, vagy munkaidő után az ügyeleti ellátást végző szemészeti osztályt.

A lebenyes kezeléseket követően már másnap rendkívül jól láthat, a legtöbb esetben teljes a látásélesség. Felszíni kezelések után a látásélességének helyreállása több időt vesz igénybe, egy hét után várható jó látásélesség, ami még további 3 hónapig mutat javuló tendenciát.

Természetesen. Minden beavatkozás előtt megmutatjuk az elérhető lehetséges eredményt. Amennyiben ettől elmarad a kezelés után a kapott eredmény, akkor térítésmentesen elvégezzük a finomító kezelést.

Egy általános szemészeti vizsgálat időtartama 20-40 perc. A lézeres látásjavítás megítéléséhez szükséges alkalmassági vizsgálat megközelítőleg 2 órát vesz igénybe. A kontrollvizsgálatok pedig általában 20 percen belül elvégezhetőek. Egyéb vizsgálatok, mint például az ultrahang vagy a látótérvizsgálat a szükséges időt további 15-20 perccel megnövelhetik.

A vizsgálatok során általában pupilla tágításra is sor kerül, emiatt a látása a vizsgálatot követően korlátozott lesz. Éppen ezért célszerű, hogy kísérővel érkezzen. A vizsgálatot követően gépkocsit nem vezethet, ezért amennyiben autóval jönne, kísérőre feltétlenül szüksége lesz.

A kényelme és a legrövidebb várakozási idő elérése érdekében minden vizsgálatot, beavatkozást előre egyeztetett időpontban végzünk. Az időpont egyeztetését a +36 1 275 5590-es telefonszámon tudja megtenni. Asszisztenseink készséggel válaszolnak minden kérdésére.

Természetesen, de azt javasoljuk, hogy legfeljebb egy fő legyen a kísérője annak érdekében, hogy mind pácienseink, mind kísérőik kényelmes körülmények között, zsúfoltság nélkül tölthessék el a szükséges időt nálunk.

Nálunk minden sebészeti beavatkozás alapfeltétele, hogy ne okozzon fájdalmat! A szemcseppekkel történő műtéti érzéstelenítés segítségével a szürkehályog műtét alatt is teljes fájdalommentességet tudunk biztosítani. A beavatkozást követően néhány órával, az érzéstelenítő hatásának megszűnése után jelentkezhet kisebb fájdalom, de ennek csillapítására megfelelő gyógyszer szedését javasoljuk.

Az Optimum Szemészetnél lehetősége van multifokális lencse beültetését kérni. Ezek a lencsék biztosítják, hogy a műtét után a szemüvegtől való függősége minimális legyen

Általában 4-5 óra az a legrövidebb idő, amit nálunk kell töltenie a műtét napján. Ez az időtartam magába foglalja a műtét előtti ellenőrző vizsgálatokat, a műtéti előkészítést, a szemműtét idejét, a műtét utáni pihenést, valamint a hazabocsátás előtti ellenőrző vizsgálatokat is.

A betegellátás biztonsága érdekében jól meghatározott feltételek mellett lehet csak egynapos szemsebészeti beavatkozásokat végezni. Éppen ezért nem mindenki veheti igénybe az egynapos sebészeti ellátást. Ennek megítélésére szolgál a műtét előtti kivizsgálás és az aneszteziológus műtét előtti vizsgálata is.

A szürkehályog jelenleg kizárólag műtéti úton kezelhető. Egyéb kezelések sem a hályog kifejlődését, sem a folyamat visszafordítását nem tudják elérni.

Igen. Azt javasoljuk, hogy olyan intézetben kerüljön sor a beavatkozásra, ahol lézeres látásjavítás is zajlik, mivel a műlencse tervezéséhez speciális programokra és tapasztalatra van szükség. Ezekben az intézetekben az ehhez szükséges minden feltétel biztosan adott.

Igen, de ehhez arra van szükség, hogy multifokális lencse kerüljön beültetésre a szürkehályog műtét során. Ezek a lencsék biztosítják, hogy mind távolra, mind közelre, mind pedig a kettő közötti tartományban is élesen láthasson.
További lehetőséget jelenthet korábban elvégzett szürkehályog műtét után a lézeres Supracor kezelés. Alkalmazható egy szaruhártyába ültetett vékony, a közepén nyílással rendelkező korong (Kamra implantátum) ami jelentősen javíthatja a közeli látását.

Az Optimum Szemészetnél négy lencsetípus közül választhat:
Az egyfókuszú fénytörési hiba nélküli (aszférikus, aberráció mentes) lencsék távoli éleslátást tesznek lehetővé. A műtétet követően többé nem lesz szüksége olvasószemüvegre.
A torikus lencsék belső szemtengelyferdülés esetén alkalmazhatók és egyidejűleg korrigálható a távoli látásélesség és az astigmia. Olvasószemüvegre viszont ekkor is szüksége lesz.
Multifokális lencse használata esetén a távoli látásélesség mellett az olvasáshoz és számítógép használatához is megfelelő lesz a látásélessége.
Az esetek nagy részében megszűnik az olvasószemüvegtől vagy beltéri szemüvegetől való függőség, így ezek elhagyhatók lesznek.

Ma két alapvető eljárást alkalmazunk a leggyakrabban. A már klasszikusnak tekinthető, ultrahang segítségével végzett phacoemulsificatiót, valamint a legújabb, lézer segítségével végzett szürkehályog műtétet. A klasszikus eljárásnál ultrahang segítségével végezzük el az elszürkült lencse magjának elfolyósítását. Ennek eltávolítását, a szükséges metszéseket, egyéb lépéseket és a műlencse beültetését az orvos végzi. A legújabb lézeres eljárás során az orvos beállításainak megfelelően a nagyon pontos lézer végzi el a szükséges metszéseket, az elszürkült lencse magjának apró részekre bontását. A műtétet természetesen az orvos fejezi be a műlencse beültetésével.

Célszerű megvárni mindkét szem műtétének gyógyulását a végleges korrekcióval. Szükség esetén négy hét után felírható a megfelelő szemüveg.

A korszerű, kis terhelést jelentő műtéti beavatkozásoknak köszönhetően a látásélessége hamar helyreáll. Már a műtét utáni napon érezheti a pozitív változásokat, de egy hét után számíthat igazán jó látásélességre.

Ilyen esetben hívja az Optimum Szemészetet vagy operáló orvosát. A hívható telefonszámokat a munkatársaink fogják átadni. Amennyiben mégsem tudna elérni bennünket, azonnal keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelőt, vagy munkaidő után az ügyeleti ellátást végző szemészeti osztályt!

Ha fájdalom jelentkezik, látásélessége hirtelen romlik, erős fényérzékenység alakul ki miután hazament, haladéktalanul hívjon minket, mivel ilyen esetben sürgős segítségre lesz szüksége.

A szürkehályog-műtétet követően az első hetekben mérsékelt fényérzékenységet észlelhet. Emiatt szükséges, hogy védő napszemüveget használjon. Fontos, hogy a napszemüveg jó minőségű, UV szűrővel rendelkező legyen. E nélkül a szem védelme nem biztosított. Máskülönben az operált szem nem igényel nagyobb napfény elleni védelmet, mint bármely más nem operált szem.

Tilos a szem megdörzsölése vagy nyomkodása! Az első héten ne érje víz a szemét! Ne sminkelje a szemei környékét, ne tartózkodjon poros helyiségekben és kerülje a különösen nagy fizikai megterheléseket! Gépkocsit csak orvosa javaslatára, megfelelően helyreállt látásélesség mellett vezethet. A fizikai megterheléssel nem járó, egyéb szokásos tevékenységeket nyugodtan végezheti.

A legfontosabb, hogy a kapott utasításokat pontosan tartsa be, az előírásoknak megfelelően használja a felírt szemcseppeket és jelenjen meg az előírt ellenőrző vizsgálatokon. Minden az Ön biztonsága érdekében történik. Ha fájdalom jelentkezik, látásélessége hirtelen romlik, erős fényérzékenysége alakul ki miután hazament, haladéktalanul hívjon minket, mivel ilyen esetben sürgős segítségre lesz szüksége.

Alapvetően nem. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy szemüveget kell viselnie, de összességében jelentősen javulni fog az életminősége.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció
Optimum térkép

Elérhetőségek