Blog

Lézerek a szemészetben. Hányféle lézeres látásjavító eljárás létezik?


Lézeres szemműtéten gondolkodik? Akkor van egy jó hírünk:  ma már számos lézeres látásjavító eljárás és korszerű lézeres technológia közül válogathat. Sajnos azonban pusztán az elnevezés alapján sokszor nehéz eligazodni az eljárások között. Tény, hogy a lézeres látásjavítás világa eleinte átláthatatlannak tűnhet, de mi segítünk megtalálni a helyes irányt és válaszolunk minden felmerült kérdésre! 

Lézeres szemműtét előtt felmerülő kérdések

  • „Mi az excimer és femtolézer?”
  • „A műtéti eljárás típusa vagy a lézer fajtája számít a szemműtétkor?” 
  • „Mit jelent az egyetlen betűnyi különbség a LASEK és LASIK lézeres szemműtét között?”
  • „Miben különbözik leginkább egymástól a felszíni és a lebenyes eljárás?”  

Laikusként bizony nehéz eligazodni a lézeres látásjavításban használt kifejezések között, így nem csoda, ha rengeteg kérdés merül fel Önben a műtét előtt.  Cikkünkben azonban megmagyarázzuk a lézeres kezelésekhez köthető legfontosabb fogalmakat, hogy Ön teljesen  felkészülten vághasson bele a szemüveg nélküli élet nagy kalandjába!  Nemcsak azt ismerheti meg például, hogy mely angol kifejezések rövidítéséből születtek a lézeres kezelések közismert elnevezései, hanem azt is, hogy mit takarnak a lézeres látásjavító eljárások.

Milyen lézerek állnak a rendelkezésére?

Excimer lézer

Az excimer lézer tulajdonképpen egy nagy energiájú fénysugár, amely fel tudja bontani a molekulák közti kötéseket. A szaruhártya szövetét is képes elpárologtatni, megváltoztatva ezzel a szaruhártya görbületét, ennek köszönhetően segít korrigálni a fénytörési hibákat.

Az excimer lézer gyors, biztonságos és fájdalommentes kezelést biztosít

Gyógyászati alkalmazása az 1980-as években kezdődött, és azóta sem veszített népszerűségéből, sőt, technológiája egyre fejlettebbé vált. Az intézetünkben alkalmazott, számítógéppel vezérelt Bausch + Lomb Technolas excimer lézer a ma elérhető legmodernebb technológiát képviseli. Maga az excimer lézer azonban nemcsak az orvoslásban ismert, hanem az ipar számos területén is. Sikerrel alkalmazzák ott, ahol nagy szükség van egyes anyagok finom megmunkálására, mint például a mikrotechnikában.

Femto lézer

A femto lézer a legújabb fejlesztésű szemészeti lézer, amelyet az úgynevezett lebenyképzéses, a szaruhártya lebeny alatti részén elvégzett látásjavító eljárások során alkalmazunk

A femto lézer a milliméter ezredrészénél nagyobb pontossággal dolgozik!

Az excimer és femto lézer együttes alkalmazása (kiegészítve a Zyoptix kezelési programmal, amelyről később szintén szó lesz) a lézeres látásjavítás csúcstechnológiáját képviseli! 

Milyen lézeres látásjavító eljárások közül válogathat? 

Refraktív lézeres szemműtét(ek)

Míg az excimer vagy a femto elnevezés a lézer fajtájára, a refraktív kifejezés a műtét jellegére vonatkozik. Ha Ön a szeme valamely jellegzetes fénytörési hibáját (pl.: rövidlátás, távollátás, astigmia, vagy öregszeműség) szeretné kezeltetni lézeres látásjavító műtét segítségével, akkor refraktív szemsebészeti eljárást vesz igénybe. Ez a fogalom tehát nem egyetlen eljárást, módszert jelöl, hanem mindazokat a lézersebészeti technikákat, melyek a fénytörési hibák kezelésére szolgálnak.

PRK (PhotoRefractive Keratectomy)

A PRK rövidítés a hagyományosnak nevezett, „klasszikus” lézeres felszíni látásjavító beavatkozást takarja. Ilyen volt az első lézeres szemműtét is, amelyet valaha alkalmaztak a szemészetben. Az amerikai Dr. Steven Trokel volt az, aki bevezette 1987-ben, egyben ő szabadalmaztatta az excimer lézert is a látásjavításra. Érdekesség, hogy a PRK-t eredetileg csak a myopia, a rövidlátás kezelésére fejlesztették ki.

A PRK a legrégebben alkalmazott felszíni beavatkozás

Az eljárás során a fénytörési hiba korrigálására a szaruhártya felső hámrétegét távolítjuk el mechanikusan, majd ezután következik a lézeres kezelés. Az eljárás valamivel hosszabb gyógyulási idővel jár, mint a lebenyes kezelések, pár napig fájdalomcsillapító cseppekre vagy szájon át szedhető fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. 

A felszíni kezelések

A „felszíni kezelés” elnevezés tehát abból adódik, hogy a szaruhártya felszínén zajlik a kezelés. Ahhoz, hogy még jobban értse a felszíni és lebenyes kezelések közötti fő különbséget, érdemes ezen a ponton a szaruhártyát is közelebbről megismerni. Az áttetsző, nagy fénytörésű szaruhártya (cornea) a szemünk külső rétegének része és maga is több rétegből áll. A szaruhártya normális esetben sima felszínű és görbülete teljesen szabályos. A görbület megváltozása okozza a közismert fénytörési hibákat, ezért érintik tehát épp a szaruhártyát az úgynevezett refraktív, a fénytörési hibák javítását szolgáló szemészeti eljárások.

LASEK (Laser assisted sub-epithelial keratomileusis)

A LASEK szintén egy felszíni eljárás, ami a PRK egy speciális, kedvelt változata, tulajdonképpen annak alternatívája.  A kezelés során a szaruhártyát borító felszíni  hámot alkohollal fellazítjuk és felemeljük, majd a lézeres kezelést követően visszafektetjük. A kezelés után néhány napra egy speciális védő kontaktlencse kerül a szemre. 

A LASEK egy népszerű, fájdalommentes felszíni eljárás

Külön előny, hogy a műtét utáni kellemetlen érzés mértéke még kisebb, mint a PRK esetében. A LASEK kezelés ideális azok számára, akiknek vékony a szaruhártyájuk. 

LASIK (Laser assisted in situ keratomileusis)

A LASEK és a LASIK rövidítésekben található egy betűnyi különbség főként a lebenyes és felszíni eljárás közötti különbséget képviseli. Ahogyan fentebb írtuk, a LASEK eljárás esetén a lézer a szaruhártya felszínén dolgozik, a LASIK kezelés során azonban egy védőlebeny képzése után a középső rétegekben. A LASIK ugyanis az úgynevezett lebenyképzéses lézeres látásjavító eljárások közé tartozik, a szaruhártya állományát érinti. 

A LASIK lebenyes eljárás gyorsabb gyógyulást biztosít

A lebenyes eljárások általában kevesebb kényelmetlenséggel és gyorsabb gyógyulással járnak, ahogyan a műtét utáni fájdalom és az esetleges szövődmények aránya is kisebb. A lebenyt a szaruhártyából képezzük egy speciális, mechanikus eszköz, a mikrokeratóm segítségével, majd ezt a lebenyt felhajtva a szaruhártya középső rétegeiben történik a lézeres kezelés, a műtét végeztével pedig visszahajtjuk a lebenyt. A LASIK tehát a gyorsabb gyógyulásnak és a műtét utáni fájdalommentességének köszönheti népszerűségét. LASIK kezelés után a látásélesség javulása is valamivel gyorsabban észlelhető, így hamarabb lehet folytatni a megszokott életvitelt.

FEMTOLASIK (INTRALASIK vagy FEMTO)

A FEMTOLASIK kezelés egy olyan innovatív lebenyképzéses eljárás, amely során a már említett kivételes pontosságú femtolézer alakítja ki a szaruhártyából a védőlebenyt. Ez az eljárás tehát nemcsak a pontosságot, biztonságot és fájdalommentességet garantálja, hanem a műtét utáni gyors gyógyulást is! 

EPI-LASIK

Ez a módszer a felszíni lézerkezelések egy igen fejlett változata, amelynél egy rendkívül precíz eszköz, az epi-szeparátor segítségével a szaruhártya hámrétegét tompán leválasztjuk. Ezt követően a kiválasztott kezelési program elvégzi a szaruhártya korrekcióját. Ez az eljárás valójában olyan, mintha a LASEK és LASIK lézeres műtétek előnyeit kombinálná: olyan felszíni kezelés, mely gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár.

ELITE lézeres kezelési program

Ma már a lézer algoritmusai, kezelési programjai is sokat számítanak a lézeres látásjavítás eredményességében. Az ELITE a Bausch + Lomb Technolas korszerű excimer lézerének különleges kezelési programja. Intézetünkben a hagyományos felszíni és legmodernebb lebenyes kezelésekhez kapcsolódva egyaránt elérhető, PRK Elite, LASEK Elite, Epi-Lasik Elite, Zyoptix Elite vagy Zyoptix Femto Elite néven.

Az ELITE kezelés felszíni és lebenyes eljárás esetén is elérhető

Az ELITE kezelési program nagy előnye, hogy a rejtett fénytörési hibákat úgy kezeli, hogy a szaruhártya formájának természetes arányai megmaradnak. Ez azért felbecsülhetetlen, mert így a látás minősége nappali, szürkületi és éjszakai fényviszonyok között is javulni tud.

ZYOPTIX személyre szabott lézeres látásjavító eljárás

A Magyarországon csak szemészetünkön elérhető lézeres látásjavító eljárás egy különleges, egyénre szabott kezelés. A szem rejtett fénytörési hibáit is kijavító, LASIK technikával (tehát lebenyképzéssel) végezzük, ami az egyik legmodernebb refraktív műtéti eljárás.

Válassza az egyénre szabott ZYOPTIX kezelést, ami csak az Optimum Szemészeten érhető el

Ha fájdalommentes és csúcsminőségű lebenyképzéses eljárást keres, akkor a ZYOPTIX kezelés a legideálisabb az Ön számára! 

SUPRACOR eljárás

A Supracor eljárás jelenleg a világ egyik legmodernebb lézeres látásjavító eljárása, amely segítségével sikeresen megszabadulhat az öregszeműség – vagyis a presbyopia – kellemetlen tüneteitől!

Intsen végleg búcsút az olvasószemüvegének!

A SUPRACOR kezelés segítségével minden távolságban tökéletesen láthat, így szemüvegre sem lesz szüksége többé! 

EXTRACOR eljárás

Az EXTRACOR eljárás  során  a Bausch+Lomb excimer lézerét használjuk, ami precíz és pontos kezelést teszt lehetővé. A beavatkozás során  az egyik szemet távolra, míg a másik szemet közelre korrigáljuk. Ezáltal a két szem együttes éleslátása biztosítja, hogy a közeli és a távoli dolgokat egyaránt komfortosan lássa

Szabaduljon meg a presbyopia tüneteitől az EXTRACOR lézeres látásjavító eljárással!

Az EXTRACOR kezelés ideális választás, hogyha elmúlt 40 éves és az öregszeműség kellemetlen tüneteit tapasztalja! 

Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatunkra és tudja meg, melyik lézeres látásjavító eljárás a legideálisabb számára! 

Ha segítségre van szüksége abban, hogy pontosan melyik látásjavító eljárás illik a legjobban Önhöz, akkor jelentkezzen alkalmassági vizsgálatunkra, ahol képzett szakorvosaink segítenek megtalálni a legideálisabb lézeres látásjavító eljárást.

Felhasznált források:

What Is Refractive Surgery?
What Is Photorefractive Keratectomy (PRK)?
History of Refractive Surgery

További cikkek