Blog

Hogyan történik az árpa kezelése?


árpa a szemen

Volt már valaha árpa a szemén? Általában egy kis fájdalommal vagy nehéz érzéssel kezdődik a szemhéjon, majd piros tályog jelenik meg a szemhéj szélnél, a szemhéj alól vagy a szempillák tövéből nő ki. Nem ártalmas, de csúnya, kellemetlen és bosszantó lehet. Mi is pontosan a szemárpa? És ami még fontosabb, hogyan zajlik az árpa kezelése, hogy elmúljon?

Mi az árpa?

Az árpa, vagy más néven hordeolum, a szemhéj széle közelében lévő piros, fájdalmas dudor, melyet az olajos váladékot termelő mirigyek eltömődése vagy bakteriális fertőzés okoz. Legkönnyebben akkor alakul ki, ha gyengül az immunrendszer vagy a higiénés körülmények nem elégségesek. A gyulladás a szemgolyó felőli oldalon (belső árpa) és a bőrrel fedett, külső részen (külső árpa) is kialakulhat. Gyakori, hogy csak az egyik szemhéjon van, de az is előfordulhat, hogy mindkét szemhéjon.

Az árpa tünetei közé tartozik a duzzadt, piros szemhéjon kívül a könnyezés, fájdalom, nyomásérzékenység, a viszketés, bőrpír és a kaparó érzés. A szemhéjgyulladás idegen test érzetét keltheti, mintha valami lenne a szemében. Nem befolyásolják azonban a látást, és általában maguktól elmúlnak, bár általában nem olyan gyorsan, mint ahogyan azt szeretnénk.

árpa kezelése

Az árpa diagnózisa

A szem és a szemhéjak szabad szemmel és réslámpával történő vizsgálata egyértelművé teszi a diagnózist a szemészeti vizsgálat során.

Az árpa kezelése

Az árpa általában magától kifakad 1-2 hét alatt. A kezdetben rugalmas tapintású tályog beolvad, puhább lesz, majd pattanásszerű sárgás gennycsap jelenik meg. Ha ezt tapasztalja, hamarosan magától ki fog fakadni az árpa.

Meleg borogatás vagy párakötés alkalmazásával felgyorsíthatja azonban a gyógyulási időt. Vásárolhat kifejezetten a szem számára készült borogatást az árpa kezelésére, vagy használhat egy tiszta, meleg rongyot borogatásként naponta több alkalommal.

Ne tegye:

 • Ne nyomja ki az árpát.
 • Ne dörzsölje vagy érintse meg a szemhéját.
 • Ne viseljen sminket vagy kontaktlencsét, amíg a terület be nem gyógyul. Bár csábító lehet a csúnya árpát sminkkel elfedni, kerülje ezt. A sminkelése késleltetheti a gyógyulási folyamatot, vagy akár még jobban eltömődhet és elfertőződhet, ami viszont még fájdalmasabbá teszi.

Az árpa kezelésében segíthetnek még az antibiotikum-tartalmú szemcseppek vagy kenőcsök, melyet szemészorvos tud felírni. Kövesse a szemész által előírt alkalmazási javaslatot.

Abban az esetben, ha nem eredményes az árpa kezelése és pár napon alatt nem nyílik meg vagy nem szívódik fel, vagy rosszabbodnak a tünetek, esetleg befolyásolja látását a gyulladás, konzultáljon ismét szemész szakorvossal. Előfordulhat, hogy az árpa kezelésére műtétre, azaz pár perces ambuláns beavatkozásra lehet szükség.

Milyen kockázati tényezői vannak a szemárpa kialakulásának?

A szemárpák nagyon gyakoriak, bárkinél előfordulhatnak. A gyulladások azonban a felnőtteknél gyakoribbak lehetnek, mint a gyermekeknél, egyszerűen azért, mert a felnőttek szemhéjmirigyeinek olaja sűrűbb, mint a gyermekeké. Ez azt jelenti, hogy hajlamosabb az elzáródásra.

Gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél is, olyan betegnél tehát, akinél az árpa visszatérő, makacs, és kezelésre rosszul reagál, érdemes vércukor vizsgálatot kérni, az esetlegesen még fel nem ismert diabétesz tisztázására.

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki árpa, ha:

 • Korábban már jelentkezett Önnél
 • Szemhéjszéli gyulladásban (blepharitis) szenved
 • Bizonyos bőrbetegségei vannak
 • Cukorbetegségben szenved
 • Egyes vírusfertőzések esetén
 • Túlzott sminkhasználat esetén

Megelőzhető-e az árpa kialakulása?

A megelőzés legjobb módja a helyes archigiénia gyakorlása, beleértve a következőket:

 • Alapos és gyakori kézmosás, különösen az arc és a szem érintése előtt.
 • Kézmosás a kontaktlencse levétele előtt és után. A kontaktlencsék tisztítása fertőtlenítőszerrel és lencsetisztító oldattal. A napi viselésű vagy más „korlátozottan használható” lencsék kidobása a szemészorvosa által javasolt ütemezés szerint
 • Lefekvés előtt mossa meg arcát a szennyeződések és/vagy a smink eltávolítása érdekében.
 • Ne használjon lejárt sminket és ne ossza meg másokkal a szemsminkeket

Elterjedhet az árpa?

Az árpa nem tekinthető fertőzőnek, így nyugodtan elmehet munkába vagy gyermeke iskolába. Kis mennyiségű baktérium azonban terjedhet, ezért fontos, hogy mindig mosson kezet a szem érintése előtt és után, és gyakran mossa ki a párnahuzatot, hogy megakadályozza a baktériumok terjedését. Hacsak nem tisztítja vagy alkalmaz éppen meleg borogatást, kerülje a szemkörnyék megérintését, hogy csökkentse a baktériumok terjedését és az irritációt.

Ha az árpa tüneteit tapasztalja vagy az árpa kezelése nem eredményes a borogatás hatására, vegye fel szemészetünkkel a kapcsolatot.

Forrás: AAO

További cikkek