Blog

Mi a különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között?


látásvizsgálat vízus tábla

A látásvizsgálat és a szemvizsgálat fontos része egészségünk megőrzésének. De vajon van különbség a kettő között? A látásvizsgálat és szemvizsgálat hasonlónak tűnő fogalmak, de jó néhány különbség van közöttük, eltérő szolgáltatásokat takarnak.

Mi az a látásvizsgálat?

A látásvizsgálatot optometrista végezi, amely egy olyan alapvető vizsgálat, ami felismerheti a szem- vagy látásproblémákat, de nem diagnosztizálja a pontos problémát.

A látásszűrés célja a csökkent látás és a fénytörési hibák felismerése, vagyis annak megállapítása, hogy a páciensnek ajánlott-e szemüveg viselése. Egy szemüvegszekrény és látóélesség vizsgáló tábla segítségével is elvégezhető. Ha bármilyen szembetegségre utaló jelet találnak, szemészorvoshoz irányítják egy teljes szemészeti vizsgálatra.

Eljárásukban és alaposságukban nagyon eltérőek lehetnek. Leggyakrabban a látóélességet vizsgálják. 

A vizsgálat során a páciensnek távolról kell felolvasnia a táblára felírt betűket az egyik szem eltakarásával felváltva. Felnőttek és háromévesnél idősebb gyermekek látóélesség-vizsgálata 5 méter távolságban elhelyezett vízustáblák segítségével végezhető.

Mi az a szemészeti vizsgálat?

A szemvizsgálatot szemész szakorvos végzi, amely során a felméri a szemének általános egészségi állapotát, a fénytörési hibákat, valamint segít a szemproblémák korai felismerésében. Ennek során különböző berendezéseket és eszközöket használ, hogy pontos diagnózist kapjon szemének állapotáról, az esetleges ellátás szükségességéről.

A látást veszélyeztető szembetegségek egyszerű vizsgálattal nem feltétlenül fedezhetőek fel. Az átfogó szemészeti vizsgálat fontos problémákat diagnosztizálhat:

 • Időskori makuladegeneráció: Az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos vagy érújdonképződéssel járó betegsége, amely 50 éves kor felett jelentkezik.
 • Szürkehályog: A szemlencse a szem belsejében elhomályosodik, csökkentve a látást. A szürkehályog gyakori szembetegség 60 év felettieknél, kialakulhat gyermekeknél is vagy veleszületett is lehet.
 • Diabéteszes retinopátia: A cukorbetegség leggyakoribb szövődménye. A diabéteszes retinopátia a szem ideghártyájának és az abban lévő erek elváltozása, mely esetén látászavar, súlyos üvegtesti vérzés, ideghártyaleválás alakulhat ki, ami súlyos, elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethet.
 • Glaukóma: A látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség, mely hátterében a tartósan magas szemnyomás és annak ingadozása áll.

Ezen szembetegségek esetén a korai felismerés kulcsfontosságú, mert vaksághoz is vezethetnek, ha nem kezelik időben.

 • Refraktív hibák: A fénytörési hibák homályos látást okoznak. Ide tartozik a rövidlátás (myopia), a távollátás (hypermetropia) és az asztigmatizmus (a szaruhártya alakjának rendellenessége, amely rontja a látást). A dioptria korrekciója történhet szemüveg felírással, kontaktlencsével vagy lézeres szemműtéttel.
 • Kancsalság: A kancsalság, más néven szemtengelyferdülés egy többnyire gyerekkorban kezdődő szembetegség, amire jellemző, hogy a két szem állása nem párhuzamos, nem tud egy irányba nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás.

Hogyan zajlik a szemészeti vizsgálat?

A szemvizsgálat sokkal részletesebb, mint a látásvizsgálat, és magában foglalja a következők vizsgálatát:

 • Látóélesség vizsgálata
  A távoli látóélesség meghatározása céljából a páciens 5 méter távolságban levő szemvizsgáló táblán található betűket, számokat olvassa le (Kettesy-visustábla). A közeli látóélesség vizsgálata során a páciensnek a tőle a 30-35 centiméter távolságra tartott olvasótábla szövegét olvassa le (Csapody-tábla). A közeli és távoli látóélesség meghatározása korrekció nélkül (nyers látóélesség) és a legjobb szemüveg korrekcióval (korrigált látóélesség) történik.
 • Objektív és szubjektív fénytörési hibák meghatározása távolra és közelre egyaránt
 • Szaruhártya törőerő vizsgálata
  A szaruhártya-topográfia a szaruhártya törőerejéről és a szaruhártya teljes felszínérő és alakjáról ad áttekintő képet.
 • Szemnyomás mérése
  A szemen belüli nyomás mérése tonométer segítségével. A glaukómaszűrés része.
 • Pupilla funkciójának vizsgálata
  A direkt és indirekt pupillareakciók vizsgálata során a szemész belevilágít a szembe, megfigyelve, hogy a megvilágított pupilla szűkül-e fényre, illetve a nem megvilágított szemben szűkül-e a pupilla.
 • Pupillatágítás
  Tágított pupilla mellett végzett szemfenék vizsgálat, amikor a pupillákat gyógyszeres cseppekkel tágítják, hogy az orvos belenézhessen a szemébe, beleértve a retinát is.
 • Réslámpás vizsgálat
  A mikroszkóp segítségével a szem különböző részeit vizsgálható, könnyen diagnosztizálhatók ezáltal a különböző sérülések, elváltozások.
 • Fundus foto:
  Nagy felbontású kamera által készített fotókon felismerhető és nyomon követhető a legtöbb szemfenéki elváltozás.
 • Színlátás vizsgálata
  Színtévesztés esetén többnyire a vörös-zöld, illetve a kék-sárga színpárok összetévesztése történik. A színtévesztés az ún. Ishihara-féle csereszíntáblák használatával vizsgálható. A csereszíntáblán a figura (szám vagy betű) és a háttér is pontokból áll, amelyek csupán a színükben térnek el egymástól. Mivel a színtévesztő személy nem képes megkülönböztetni egymástól a figura és a háttér színét, a beágyazott formát sem ismeri fel.
színlátás vizsgálata

Mi a lényegi különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között?

A legfőbb különbség röviden összefoglalva: A szemész a szemünk egészségére koncentrál, az optometrista az optimális látásra összpontosít.

A szemvizsgálat egy sokkal komplexebb diagnosztikus eljárás, amely nem csak a látást térképezi fel, hanem a szem funkcióit és betegségeit is képes feltárni. Több információt is szolgáltat a szem működéséről, állapotáról, hozzásegítve a szakorvost a kezelés lehetőségének meghatározásához. A szemvizsgálat eredményeiből számos más betegségek is kiszűrhetőek, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A szemvizsgálattal szemben a látásvizsgálat leginkább az éleslátásra fókuszál. Eltérések esetén megállapítják annak mértékét, amely a szükséges dioptriakorrekcióhoz nyújt támpontot.

A látásellenőrzés és a szemvizsgálat fontossága

Az egészséges látás fontos a mindennapi élethez, a munkavégzéshez. A gyermekeknek egészséges látásra van szükségük a tanuláshoz és a fejlődéshez. Egyes szembetegségek a látás végleges elvesztéséhez vezethetnek, ha nem találják meg és nem kezelik őket időben.

A látásvizsgálatok gyorsak és fájdalommentesek, és bizonyos látási rendellenességeket felderítenek. Azonban számos jelentős szemproblémát kihagyhatnak. Nem helyettesítik az átfogó szemészeti vizsgálatokat. A szemész által végzett rendszeres szemvizsgálat szükséges a látás és a szem egészségének megőrzése érdekében. Törődjön szeme egészségével, foglaljon időpontot szemvizsgálatra!

Forrás:
AAO – Eye Exam and Vision Testing Basics

További cikkek