Fénytörési hibák

A szem normál állapota

Egy egészséges szem esetében a fénysugarak akadály nélkül jutnak át a szaruhártyán, melynek görbülete a látáshibák egyik legfontosabb meghatározója.

A rövid- és távollátás, a belső szemtengelyferdülés, valamint az öregszeműség a leggyakoribb szembetegségek közé tartoznak.

Rövidlátás (myopia)

A rövidlátás nagyon gyakori fénytörési hiba, sokszor örökletes jelleget mutat. A rövidlátók közelre nagyon jól látnak, de a távoli tárgyakat elmosódottan érzékelik. A hétköznapi életben komoly gondot jelenthet például vezetés közben a távolságok vagy a jelzőtáblák időben történő és helyes felismerése. A rövidlátó ember nem felejtheti otthon a szemüvegét, ha színházba, moziba, vagy sporteseményre megy, hiszen segédeszköz nélkül csupán elmosódott foltokat lát maga előtt.

A rövidlátás oka lehet, hogy a szaruhártya görbülete nagy (túl domború), vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. Ezért a szem fókuszpontja az ideghártya (retina) elé kerül, így a retinára elmosódott kép vetül.

Távollátás (hypermetropia)

A távollátás ritkábban előforduló fénytörési hiba. A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak. Nehézséget jelenthet a hosszabb ideig tartó olvasás, a biztonságos gépkocsivezetés, a számítógép használata, vagy akár a mobiltelefon üzeneteinek felismerése is. A fokozott koncentrálás kényszere miatt gyakran léphet fel fejfájás, ami a legkedvesebb programot is tönkreteheti. Fiatal korban a szem alkalmazkodóképessége miatt a távollátás rejtett maradhat.

A távollátás oka, hogy a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos, vagy a szemgolyó tengelye túl rövid. Mindezek következtében a fénysugarak a retina síkja mögé fókuszálódnak.

Belső szemtengelyferdülés (astigmia)

Az astigmia nagyon gyakori látáshiba. A szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van (az egyik domborúbb, a másik laposabb).

Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, éles kép nem keletkezik.

Öregszeműség (presbyopia)

Tény, hogy 40 év felett szemünk alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt nevezzük öregszeműségnek, presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor az alakját nem tudja változtatni. Ezért közelre és távolra más-más dioptriájú kiegészítő szemüvegre van szükség. Bosszankodunk a boltban, mert nem látjuk a címkék feliratait, folyton a táskánk mélyén kutakodunk a megfelelő szemüveg után.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem

Elérhetőségek