fbpx

Gyakori kérdések a lézeres szemműtéttel kapcsolatban

A lézeres szemműtétek világszerte már 16 milliónál is több ember életét tették jobbá és kényelmesebbé. A modern lézeres szemműtétek fájdalommentesek, biztonságosak és csupán pár percet vesznek igénybe. Ha eddig csak gondolkodott a lézeres szemműtéten, segítünk a döntésben! Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszolunk.

Mennyire kiforrottak és biztonságosak a lézeres beavatkozások?

A lézeres szemműtétek az elmúlt 30 év során bizonyossá vált a lézeres technológiák eredményességét és biztonságosságát, így elmondható, hogy a különböző fénytörési hibák lézeres eljárással gyorsan, fájdalommentesen és hosszú távon is megbízhatóan kezelhetőek.

Milyen típusú lézeres szemműtét léteznek?

A lézer a változtatásokat a szaruhártya belsejében, vagy a szaruhártya hámrétege alatt végezheti el. Ezek alapján technikailag kétféle kezelési lehetőséget alkalmazhatunk, a lebenyképzéses kezeléseket, illetve a felszíni kezeléseket. Ezekről bővebben ezen az oldalon olvashat.

Mennyire eredményes a lézeres szemműtét?

A teljeskörű szemészeti és alkalmassági vizsgálatot követően orvosa tájékoztatni fogja, hogy milyen mértékű látásjavulásra számíthat. A kezelések kevesebb, mint 1%-ban előfordul, hogy a szem egyéni reakcióinak következtében a tervezett és a valós eredmény némileg eltér egymástól. A tervezett eredményre azonban garanciát vállalunk: ebben az esetben díjmentes finomító kezelést végzünk.

Végleges-e az eredmény?

Igen. A lézer által korrigált szaruhártya nem alakul vissza újra. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy látásunk az életünk során változhat. Éppen ezért a legtöbb szemész csak akkor ajánlja a lézeres szemműtétet, ha a szem dioptriaértéke viszonylag hosszú ideje állandó, nem mutat változást. Ez általában a 18. életév betöltése után következik be.

Járhat bármilyen komplikációval vagy szövődménnyel a lézeres szemműtét?

A lézeres látásjavító kezelések esetén a szövődmények kialakulásának lehetősége minimális. Ezek általban könnyen kezelhető gyulladások, hámosodási problémák, apró bevérzések. Az Optimum Szemészeten a szövődményen száma az elmúlt 20 év adatait mindössze ezrelékes nagyságrendű volt, ami a nemzetközi adatok szerint is rendkívül jó eredménynek számít.

Van a kezelésekre orvosi garancia?

A kezelés garanciája: a tudásunk, a tapasztalatunk és az alkalmazott, világszerte népszerű Bausch + Lomb technológia. Az Optimum Szemészet technikai háttere, valamint szakembereink tudása és tapasztalata garantálja Önnek, hogy az elvégzett lézeres szemműtét sikeres lesz. Az Optimum Szemészeten a garancia nem kérdés vagy extra szolgáltatás, hanem a kezelés egyértelmű velejárója.

Milyen beavatkozásokat érdemes választania, ha rosszul tűri a fájdalmat?

A lebenyképézéses eljárástípusoknál sem a beavatkozás alatt, sem pedig azt követően nem jelentkezik fájdalom.

Milyen hamar állhat munkába a műtét után?

A lebenyképzéses lézeres látásjavítás után Ön akár már másnap munkába állhat. A felszíni kezelések esetében azonban 7-10 napig ajánlott a pihenés.

Hány kezelés szükséges a kívánt eredmény eléréséhez?

A legtöbb ember számára egyetlen kezelés elégséges, de az esetek kis százalékában előfordulhat, hogy a kívánt legjobb hatás eléréséhez szükség lehet egy második beavatkozásra. Ilyen esetben természetesen térítésmentesen végezzük el a második, úgynevezett korrekciós kezelést.

Mennyire tartós az eredmény?

A lézer által korrigált dioptria nem alakul vissza. Fontos tudni azonban, hogy látásunk életünk során változhat. Éppen ezért a legtübb szemész a növekedési időszak után, 18 éves kor felett és stabil dioptriák esetén javasolja a beavatkozást.

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

A lézeres szemműtét elvégzése körülbelül 15-20 perc a két szemen, de a ténylegesen lézeres beavatkozás mindössze 1-2 percet vesz igénybe.

Érezhet fájdalmat a műtét alatt?

A beavatkozást helyi érzéstelenítő csepp alkalmazása után végezzük, így a műtét nem fájdalmas, ugyanakkor enyhe kellemetlen érzés előfordulhat.

Érezhet fájdalmat vagy kellemetlenséget a műtét után?

A különböző kezelési technikák alkalmazása után a gyógyulási folyamatok is különböznek. A felszíni beavatkozásoknál akár 3-5 napig is erős fájdalma, kellemetlen érzése lehet a páciensnek: a szeme fényérzékeny lehet, esetleg nem tudja kinyitni, bedagadhat, könnyezhet.

A lebenyképéssel járó kezeléseknél gyors és fájdalommentes a gyógyulás, ezért választják egyre többen Magyarországon is. A kezelés után könnyezés idegentestérzés felléphet, azonban néhány óra után, legkésőbb másnap reggelre elmúlnak a panaszok.

Mennyi idő elteltével lehet autót vezetni lézeres szemműtét után?

Lebenyképézéses eljárások esetén akár már másnap újra tud vezetni.

Lehet sportolni a beavatkozás után?

Rögtön a műtét után lehet könnyebb sportokat űzni. Tanácsos azonban két hétig kerülni minden olyan tevékenységet, amely a szemünket közvetlenül sértheti, ilyen például a tenisz, a futball vagy éppen a küzdősportok. Legalább egy hónapig érdemes védőszemüveget használni. Az úszást nagyjából 2-3 hétig tanácsos mellőzni.

Mikor lehet a szemműtét után repülőre ülni?

Bármikor. A szemműtét a repülésre nincs kihatással.

A későbbiekben gondot okozhat-e a szülésnél, ha valaki lézeres szemműtéten esett át?

Nem, a kezelés nem befolyásolja a szülést, a beavatkozás után is lehet természetes úton szülni.


Alkalmas a lézeres szemműtétre? Az alkalmassági vizsgálaton kiderül!

Jelentkezzen be most a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálatra!

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció
Optimum térkép

Elérhetőségek