fbpx

Ismerje meg a lézeres látásjavító kezelések típusait!

A lézeres szemműtét lényege, hogy a szaruhártya alakját lézer segítségével megváltoztatjuk és átformáljuk olyanná, hogy látása újra kiváló lehessen. Az Optimum Szemészeten ingyenes alkalmassági vizsgálatot végzünk, amelynek eredménye alapján szemész szakorvos javaslatot tesz az Ön számára legmegfelelőbb lézeres látásjavító kezelésre.

A teljes mértékben egyénre szabott kezelési programjaink segítségével meghatározzuk, hogy a szaruhártyát hol és milyen mértékben kell megváltoztatni az éleslátás eléréséhez.

Milyen lézeres eljárások léteznek?

A rendkívül precízen dolgozó lézer a változtatásokat a szaruhártya belsejében vagy a szaruhártya hámrétege alatt végezheti el. Ezek alapján technikailag kétféle kezelési lehetőséget alkalmazhatunk: a lebenyképzéses, illetve a felszíni kezeléseket. A „felszíni kezelés” elnevezés abból adódik, hogy a szaruhártya felszínén zajlik a kezelés, míg az úgynevezett lebenyképzéses eljárás során a szaruhártya lebeny alatti részén végzünk látásjavító kezelést.

Az Optimum Szemészeten Zyoptix excimer lézert és Victus femtoszekundum lézert használunk, melyek a milliméter ezredrészénél is pontosabb kezelésre képesek.

A beépített íriszfelismerő és szemkövető rendszer gondoskodik arról, hogy a lézersugár minden pillanatban a szem legkisebb elmozdulása esetén is a megfelelő helyen fejtse ki a hatását, hogy teljesen egyénre szabott kezelési programokat alkalmazhassunk.

I. Lézeres látásjavító kezelések: a lebenyképzéses eljárások típusai

A lebenyképzéses eljárás lényege, hogy a lézeres szemműtét során egy kerek lebenyt alakítunk ki a szaruhártya külső oldalán, amit felhajtunk és az így szabaddá váló felületen végezzük el a szaruhártya formájának átalakítását.

Az 1991-ben bevezetett lebenyképzéses technika mind a mai napig a legnépszerűbb és a leggyakrabban alkalmazott eljárás. Európában a beavatkozások több mint 70%-át ezzel a módszerrel végzik, Amerikában ez az arány 90% körüli.

Hogyan működik az eljárás?

A lebeny kialakítása történhet egy speciális eszközzel, a mikrokeratómmal, illetve az úgynevezett femtosecond lézerrel. A lézer a meghatározott, egyéni kezelési program alapján átformálja a szaruhártya alakját úgy, hogy elpárologtatja a szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről.

Az általunk használt Victus femtoszekundum lézer a milliméter ezredrészénél nagyobb pontossággal dolgozik. Az excimer és femto lézer együttes alkalmazása (kiegészítve a Zyoptix kezelési programmal) a lézeres látásjavítás csúcstechnológiáját képviseli.

Fájdalommentes, gyors megoldás – már a kezelést követő napon dolgozhat

A lebenyképzéssel történő lézeres szemműtétek fájdalommentesek, és általában már a kezelést követő napon folytatható a mindennapi tevékenység és a munkavégzés.

A FEMTOLASIK (INTRALASIK vagy FEMTO) lézeres eljárás

Ez egy olyan innovatív lebenyképzéses eljárás, amelynek során a már említett kivételes pontosságú femtolézer alakítja ki a szaruhártyából a védőlebenyt.

A LASIK lézeres eljárás

A LASIK az úgynevezett lebenyképzéses lézeres látásjavító eljárások közé tartozik, a szaruhártya állományát érinti. A lebenyes eljárások általában kevesebb kényelmetlenséggel és gyorsabb gyógyulással járnak, ahogyan a műtét utáni fájdalom és az esetleges szövődmények aránya is kisebb. A látásélesség javulása is gyorsabban észlelhető, mint a felszíni kezelések esetében, így hamarabb lehet folytatni a megszokott életvitelt.

II. Lézeres látásjavító kezelések: a felszíni eljárások típusai

A felszíni lézeres látásjavító eljárások esetében először a szaruhártya hámrétegének eltávolítására kerül sor és ezt követően következik a lézeres kezelés. Az eljárások a hám eltávolításának módszerében különböznek egymástól.

EPI-LASIK eljárás a speciális esetekre

A felszíni eljárások közül speciális esetekben ez a kezelés lehet a megoldás, amely gyors és kevés fájdalommal jár. Egy rendkívül precíz eszközzel, az úgynevezett epi-szeparátorral a szaruhártya hámrétegét tompán leválasztjuk, majd a szaruhártyát a kezelési program szerint a lézer a kívánt formára alakítja. A hámot a kezelés végén visszasimítjuk a helyére.

A legrégebbi lézeres eljárás: PRK (Photo Refraktív Keratektomia)

A PRK az 1980-as években került kifejlesztésre, ennek megfelelően a legrégebbi lézeres eljárás. Ez tulajdonképpen a hagyományosnak nevezett, „klasszikus” lézeres felszíni látásjavító beavatkozás. Ennek során a szaruhártya hámrétegét egy tompa eszköz segítségével mechanikusan távolítjuk el, majd ezután következik a lézeres kezelés.

Az egyéni kezelési program alapján a lézer átformálja a szaruhártya alakját úgy, hogy elpárologtatja a szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről. A kezelést követően a szaruhártya 3-5 nap alatt behámosodik.

A legkedveltebb felszíni eljárás: LASEK (Laser Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis)

A PRK egy speciális, kedvelt változata, tulajdonképpen annak alternatívája, ugyancsak felszíni lézerkezelés. Az eljárás lényege, hogy a szaruhártya hámrétegét alkohollal fellazítjuk, majd az így kapott hámlebenyt a lézeres kezelést követően visszafektetjük.

A kiválasztott egyéni kezelési program által vezérelt lézer elpárologtatja a látásjavításhoz szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről. A hámot visszasimítjuk, ami után megkezdődik a gyógyulási folyamat.

A műtét utáni kellemetlen érzés mértéke még kisebb, mint a PRK esetében. A felszíni eljárások közül ez a legkedveltebb beavatkozás, amely ideális vékonyabb szaruhártya esetén.


Az alkalmassági vizsgálat során meghatározzuk az optimális kezelést

Mint látható, igen sokféle lézeres látásjavító módszer létezik, melyek között nem könnyű kiigazodni, hiszen az egyes lézerek és kezelések még egymással is kombinálhatók annak érdekében, hogy még hatékonyabb lehessen a látásélesség javulás.

Az Optimum Szemészet alkalmassági vizsgálata során fény derül minden olyan egyéni jellemzőre, amely alapján orvosaink kiválasztják az Ön számára legmegfelelőbb kezelést.

Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatunkra!

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció
Optimum térkép

Elérhetőségek