Kezelési lehetőségek

A modern lézeres szemműtétek gyors, fájdalommentes és akár egy életen át tartó megoldást kínálnak a szürkehályog, a rövid– és távollátás, a szemtengelyferdülés (astigmia), valamint az öregszeműség (myopia) látásproblémákra.

A több mint 30 éves múltra visszatekintő lézeres szemműtétek ma már rutineljárásnak számítanak, világszerte már 16 milliónál is több ember életét tették jobbá és kényelmesebbé. A modern lézeres szemműtétek biztonságosak és csupán pár percet vesznek igénybe. Sőt, a legtöbb páciens már másnap teljes értékű látással vetheti bele magát a mindennapokba.

Az alkalmassági vizsgálat eredménye alapján minden kezelés célja, hogy a szaruhártya alakját lézer segítségével megváltoztassuk és átformáljuk olyanná, hogy látása kiváló legyen. Teljesen egyénre szabott kezelési programok határozzák meg, hogy a szaruhártyát hol és milyen mértékben kell megváltoztatni az éleslátás eléréséhez.

A lézer a változtatásokat a szaruhártya belsejében, vagy a szaruhártya hámrétege alatt végezheti el. Ezek alapján technikailag kétféle kezelési lehetőséget alkalmazhatunk, a lebenyképzéses kezeléseket, illetve a felszíni kezeléseket.

Lebenyképzéses eljárások típusai

A lebenyképzéses eljárás lényege, hogy egy kerek lebenyt alakítunk ki a szaruhártya külső oldalán, amit felhajtunk és az így szabaddá váló felületen végezzük el a szaruhártya formájának átalakítását. Az 1991-ben bevezetett lebenyképzéses technika mind a mai napig a legnépszerűbb és a leggyakrabban alkalmazott eljárás. Európában a beavatkozások több mint 70%-át ezzel a módszerrel végzik, Amerikában ez az arány 90% körüli.

A lebeny kialakítása történhet egy speciális eszközzel, a mikrokeratómmal, vagy az úgynevezett femtosecond lézerrel. Ezt követően a lézer a kiválasztott egyéni kezelési program alapján átformálja a szaruhártya alakját úgy, hogy elpárologtatja a szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről.

A lebenyképzéssel történő eljárások fájdalommentesek, és általában már a kezelést követő napon folytatható a mindennapi tevékenység és a munkavégzés.

Felszíni eljárások típusai

A felszíni eljárások esetében először a szaruhártya hámrétegének eltávolítására kerül sor és ezt követően zajlik a lézeres kezelés. Az eljárások hám eltávolításának módszerében különböznek egymástól.

EPI-LASIK

A felszíni eljárások közül speciális esetekben ez a kezelés lehet a megoldás. Egy rendkívül precíz eszközzel, az epi-szeparátorral a szaruhártya hámrétegét tompán leválasztjuk, majd a szaruhártyát a kezelési program szerint a lézer a kívánt formára alakítja. A hámot a kezelés végén visszasimítjuk a helyére.

LASEK (Laser Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis)

Az eljárás lényege, hogy a szaruhártya hámrétegét alkohollal fellazítjuk, majd az így kapott hámlebenyt felgörgetjük. Ezután a kiválasztott egyéni kezelési program által vezérelt lézer elpárologtatja a látásjavításhoz szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről. A hámot visszasimítjuk és megkezdődik a gyógyulási folyamat. Mind közül ez a legkedveltebb felszíni eljárás.

PRK (Photo Refraktív Keratektomia)

A PRK az 1980-as években került kifejlesztésre, ennek megfelelően a legrégebbi lézeres eljárás. Ennek során a szaruhártya hámrétegét egy tompa eszköz segítségével mechanikusan távolítjuk el. Az egyéni kezelési program alapján a lézer átformálja a szaruhártya alakját úgy, hogy elpárologtatja a szükséges szövetmennyiséget a szaruhártya felszínéről. A szaruhártya 3-5 nap alatt behámosodik.

Kezelési lehetőségek az Optimum Szemészeten

Intézetünk a Bausch + Lomb lézeres csúcstechnológiáját alkalmazza, így a felszíni kezelések mellett, mind mikrokeratommal, mind femtosecond lézerrel végzett lebenyképzéses eljárásokat is végezhetünk.

A Bausch + Lomb legjobb kezelési algoritmusait használjuk az ELITE kezelés tervezésekor, ami lehetővé teszi, hogy a rejtett fénytörési hibák és az összetett fénytörési problémák kezelését is hatékonyan és pontosan elvégezhessük. A kezelés megőrzi a szaruhártya formájának természetes arányait, a lehető legkevesebb szövetmennyiséget távolítja el, ami tovább javítja a látás minőségét nappali, szürkületi vagy éjszakai fényviszonyok között is.

A SUPRACOR kezelés, a presbyopia, vagyis az öregszeműség kezelésére kifejlesztett speciális lézeres eljárás.

Az EXTRACOR kezelés szintén az öregszeműségre jelenthet megoldást. Ilyenkor a két szemen különböző, egyiken közeli, másikon távoli éleslátást hozunk létre, ami együttesen látásának jelentős javulását biztosítja.


Alkalmas a lézeres szemműtétre? Az alkalmassági vizsgálaton kiderül!

Jelentkezzen be most a lézeres szemműtétet megelőző ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem

Elérhetőségek