fbpx

Mire számíthat a lézeres szemműtét napján?

Az Optimum Szemészet lézeres szemműtéte során a szaruhártya alakját lézer segítségével megváltoztatjuk és átformáljuk olyanná, hogy látása újra kiváló lehessen. Amennyiben az alkalmassági vizsgálat eredménye alapján szemész szakorvosa javaslatot tett az Ön számára legmegfelelőbb lézeres kezelésre, és megállapodtak a beavatkozás időpontjában, nincs más hátra, mint a felkészülés.

Az alábbiakban arról olvashat, mire kell odafigyelnie a szemműtétet megelőző időszakban, illetve mire számíthat a kezelés napján.

Hogyan készüljön fel a lézeres látásjavító kezelésre?

Fontos, hogy a kezelés napján feltétlenül az előre megbeszélt időpontban érkezzen. A lézeres beavatkozás és az azt megelőző előkészületek körülbelül 4 órát vesznek igénybe, ami magában foglalja:

 • a szükséges adatok ellenőrzését,
 • a kezelés előtti ellenőrző szakorvosi vizsgálatot,
 • a beavatkozás előkészítését,
 • a műtőben végzett lézeres kezelést,
 • a kezelés utáni rövid pihenést,
 • a hazabocsátás előtti szakorvosi ellenőrzést,
 • a szükséges dokumentáció elkészítését, valamint a hazabocsátás előtti tanácsadást is.

A sikeres és zökkenőmentes lézeres szemműtét elvégzéséhez néhány dolgot be kell tartania. Lássuk ezeket!

 • Lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény, illetve félkemény kontaktlencsét pedig 4 héttel a műtét időpontja előtt már ne viseljen.
 • Ne használjon sminket, parfümöt, kozmetikumot! Fontos azonban, hogy kényelmes ruhában és cipőben érkezzen a kezelésre.
 • Ne fogyasszon alkoholt, nyugtatót és egyéb idegrendszerre ható készítményt, továbbá figyeljen arra, hogy ne másnapos állapotban jelenleg meg
 • A rendszeresen szedett gyógyszereket beveheti a szokott időben, fontos, hogy az aznapi gyógyszereket is hozza magával.
 • Könnyű reggelit fogyasszon a kezelés napján.
 • Legyen kísérője, aki elhozza, majd pedig hazaviszi a műtét után.
 • A beavatkozást követő 24 órában nem vezethet gépkocsit.

Mi történik a lézeres szemműtét napján?

A lézeres kezelést megelőzően egy utolsó, komplex szakorvosi vizsgálatot végzünk annak érdekében, hogy kiszűrjük az alkalmassági vizsgálat óta esetlegesen kialakult, a beavatkozás elvégzését akadályozó elváltozásokat, illetve ismételten ellenőrizzük a látásélességet és a tervezett kezelés pontosságát is.

A műtét előtti izgatottságot enyhe gyógyszerrel tudjuk oldani, majd a szem környékének fertőtlenítése után szemcseppek segítségével érzéstelenítjük a szemet. Mielőtt belépne a műtőbe, védőruhát, cipővédőt és hajat borító sapkát fog kapni.

Bár a lézeres szemműtét egy szemen mindössze fél-másfél percig tart, előfordulhat, hogy ezt az időt hosszabbnak érzi.

A kezelést követően 30-40 percet fog a pihenőszobában tölteni, amely alkalmat ad akár egy rövid alvásra is. A hazabocsátás előtt még egyszer ellenőrizzük a szemének beavatkozás utáni állapotát. Tapasztalt tanácsadóink részletes tájékoztatást adnak a kezelés utáni teendőkről, a szükséges kontroll vizsgálatokról, illetve azok időpontjairól. A zárójelentés átvétele után viszont már el is indulhat haza a kísérőjével.

A lézeres szemműtétet követő kontroll vizsgálatok

A lézeres szemműtétet követő kontroll vizsgálatokon való részvétel azért fontos, hogy orvosaink folyamatosan ellenőrizhessék a látása minőségét a legjobb eredmény elérése érdekében. A kontroll vizsgálatok azért kiemelten fontosak, mivel ekkor derülhet fény arra, ha a gyógyulási folyamatot valami hátráltatja: legyen az egy kezdődő gyulladás, valamilyen szennyeződés, sérülés vagy más nem várt reakció. Fontos, hogy időben lépjünk, hiszen akkor megelőzhetjük a komolyabb problémákat.

Mind a felszíni, mind pedig a lebenyképzéses kezelése esetében az első ellenőrző vizsgálatra 24 órán belül kerül sor.

A következő a szemészeti kontrollok menetrendje

 • A felszíni lézeres kezelések után a kontrollvizsgálatok időpontjai: 24 órán belül, a 3. napon, 1 héttel, 1 hónappal, 2 hónappal, 3 hónappal, 4 hónappal, 5 hónappal, 6 hónappal, 12 hónappal a kezelés időpontjától számítva.
 • A lebenyképzéses lézeres kezelések után a kontrollvizsgálatok időpontjai: 24 órán belül, 1 hét múlva, 1 hónappal, 3 hónappal, 6 hónappal, 12 hónappal a kezelés időpontjától számítva.

Jelentkezés alkalmassági vizsgálatra

Gondolkodik a lézeres szemműtéten? Kérdései vannak? Jelentkezzen be alkalmassági vizsgálatunkra, ahol szakorvosaink megállapítják, hogy alkalmas-e a műtétre, illetve azt is, melyik kezelés a legmegfelelőbb az Ön számára.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció
Optimum térkép

Elérhetőségek