Mennyibe kerül egy szemműtét? 3. rész

A leggyakoribbnak számító szembetegséget, a szürkehályogot, illetve ennek kezelését vennénk most górcső alá a beavatkozások összegét szem előtt tartva.

Ez a betegség nem egy speciális probléma következtében alakul ki, hanem az öregedés velejárója, ennélfogva 75 éves kor felett minden második embert érint. A kialakulását az életkor mellett ugyanakkor több más tényező, például a dohányzás, a helytelen étrend, vagy a különféle hormonális változások is elősegíthetik. Ez a betegség tulajdonképpen a szemlencse belső szerkezetének módosulása, ami azt okozza, hogy a fény nehezebben jut be a szem belsejébe, a fény szóródik és ez végső soron a látás gyengülését, illetve az érzékelt színek intenzitásának csökkenését eredményezi.

A betegség gyógyítását célzó kezelések a leggyakoribb szemészeti beavatkozásoknak számítanak és alapvetően két kezelési típus áll a páciensek rendelkezésére: az ultrahangos és a lézeres. A kezelések során eltávolítják a szemlencse belső, elhomályosodott részét és az így megmaradó vékony lencsetokba egy mesterséges műlencsét helyeznek. A szürkehályog gyógyítására rendelkezésre álló műtétek

közül a műlencsék beültetésével járó kezelések tartoznak az egyik csoportba. Ezek attól függően, hogy egyfókuszú, vagy többfókuszú, illetve, hogy tórikus (azaz a belső szemtengelyferdülés korrekciójára is alkalmas) lencséről van szó 206.000 és 536.000 forintba kerülnek egy szemen. Léteznek úgynevezett FEMTO lézerrel elvégzett eljárások is a szürkehályog-műtétek körében, ezek egy szemre vetítve 336.000 forintról indulnak és a legdrágább verzió közülük a multifokális (trifokális) tórikus lencse beültetésével járó kezelés, ami egy szemen 663.500 forintba kerül.

belső szemtengelyferdülés, más néven astigmia azt jelenti, hogy a szaruhártyának egy helyett két fő görbülete van, ami homályos látást eredményez, mivel a szembe érkező fénysugarak különböző pontokban futnak össze. A kezelés során ezt a két görbületet szüntetik meg. Az ezt célzó FEMTO-lézeres kezelésért 95.000 forintot kell fizetnie a pácienseknek. Néhány bejegyzéssel korábban részletesen is szót ejtettem a szemészeti diagnosztikában használt eszközökről és berendezésekről. Fontos tudni, hogy a később alkalmazandó megfelelő műtéti eljárás pontos kiválasztásához előzetes vizsgálatok szükségesek, amelyeknek bizony szintén áruk van. Ezek ugyanakkor sok esetben nélkülözhetetlenek az orvos és a beteg számára is, hiszen csak ezek eredményeként lehet megmondani, hogy mely eljárásokat kell kizárni és melyek alkalmazása jöhet szóba.  A teljesség igénye nélkül következzen néhány diagnosztikai vizsgálat ára:

a szemészeti vizsgálat 18.000 forintba kerül, ha már túl vagyunk a műtéten, az előírt kontrollvizsgálatokért 10.000 forintot kell fizetni. Egy professzori konzultáció első alkalommal 25.000 forintunkba kerül, de ha még egyszer szeretnénk konzultálni, már csak 15.000 forintot kell leszurkolnunk. A diagnosztikai ultrahang vizsgálat, a fundus kamera fotó, a látótér vizsgálat, vagy a hullámfront elemzés egységesen 10.000 forintba kerül. A cukorbetegek szemészeti szűrővizsgálatért 35.000 forintot kell fizetni, az utóhályog YAG-lézeres kezelése 20.000 forintba, a kétoldali felső szemhélyplasztika pedig 220.000 forintba kerül, de utóbbinál jó hír, hogy helyi érzéstelenítést is kapunk. A kisebb beavatkozások közül a gyakorinak mondható árpaműtét egy szemhéjon 28.000 forintba kerül.

Természetesen a felsoroltakon kívül még számos beavatkozás és diagnosztikai vizsgálat a betegek rendelkezésére áll, amelyeket érdemes pontosan átnézni, a költségeket kiszámolni annak érdekében, hogy később ne érjen bennünket meglepetés.

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem