Blog

Mi az öregszeműség, vagyis a presbyopia?


Öregszeműség kezelést követően

Presbyopia, vagyis öregszeműség esetén a szemlencse elveszíti rugalmasságát és a közeli és távoli tárgyak nézésekor képtelen megváltoztatni az alakját, ami homályos látáshoz vezet. Most összefoglaljuk, mit érdemes tudni az öregszeműségről, emellett megtudhatja azt is, hogyan kezelhető.

A Blogunkon található korábbi cikkeinkben már bemutattuk a leggyakoribb fénytörési hibákat, így a rövidlátást (myopia), a távollátást, az astigmiát (belső szemtengelyferdülést) azok tüneteit, illetve okait. Mostani írásunkban a 40 év felettiek szinte általános látásproblémájával, az öregszeműséggel foglalkozunk.

Az öregszeműség Magyarországon mintegy 4,5 millió embert érint

A presbyopia (öregszeműség) egy fénytörési probléma, aminek következtében negyven év felett a szemlencsék rugalmassága jelentősen csökken, ezáltal pedig a szem fókuszáló képessége gyengül.

A kellemetlen látásprobléma az életkor változásának természetes velejárója, ami mindenkinél bekövetkezik, nem kerülhetjük el. Az öregszeműség a világon mintegy 1,5 milliárd embert, egyedül Magyarországon pedig nem kevesebb, mint 4,5 millió embert érint. Ez a fénytörési hiba az oka annak, hogy 45-50 éves korban már egyre homályosabban látjuk a közeli tárgyakat, ami megkeseríti a mindennapjainkat, és szintén a presbyopia felelős azért, ha nehézséget okoz az újságolvasás, a telefonozás vagy éppen a számítógép-használat.

Miért és hogyan jut el a szem eddig az állapotig?

A szemünk, testünk bármely más részéhez hasonlóan születésünktől fogva egészen felnőtt korunkig folyamatosan változik. A szemeink teljes látásélességét csupán 5 éves korunkra érjük el, a szem átmérője pedig felnőtt korunkra 25%-kal megnő.

Az úgynevezett akkomodáció (a szem sugárizmának összehúzódása és elernyedése), vagyis a szem dioptriaértékének változása teszi lehetővé, hogy mind a távoli, mind pedig a közeli tárgyakat élesen láthassunk. A szakirodalom szerint a szem alkalmazkodóképessége “csúcsidőszakban” 12-16 dioptria, ám az életkor növekedésével arányosan az akkomodáció minden évtizedben 2,5 dioptriával csökken, majd 40-45 éves korban a szemünk alkalmazkodóképessége mindössze 3 dioptria körüli.

Ráadásul 55 éves korunkra az akkomodáció teljesen megszűnik, ami azt jelenti, hogy a másfél-két méteres távolságon belüli tárgyakat már egyáltalán nem látjuk élesen, ami rendkívül sok kellemetlenséget okozhat mind a napi munkavégzés, mind a szokásos tevékenységeink közben.

A szem alkalmazkodó képességének csökkenése egyébként fel sem tűnik az ember 20-as és 30-as éveiben, pedig bizony már ebben a korban is romlik a látás észrevehetetlenül.

Mit jelent ez a mindennapi életben?

A presbyopia tipikus tünetei, hogy amikor megpróbálunk egy nem túl nagybetűs szöveget elolvasni, akkor keresnünk kell a megfelelő élességet adó olvasási távolságot, de említhetnénk azt is, amikor egy fárasztó nap után egyre távolabb kell tolnunk a szemünktől a mobilunkat, ha üzeneteket akarunk írni vagy épp elolvasni a beérkezett emaileket.

Biztos, hogy az olvasószemüveg a legjobb döntés?

Habár kézenfekvő megoldásnak tűnhet elsőre az olvasószemüveg, használata számos kellemetlenséggel járhat, emellett sokan hiúságból sem szeretnek szemüveget viselni, arról már nem is beszélve, hogy sportoláskor bizony igencsak akadályoz a viselése. Szerencsére ma már létezik olyan olyan lézeres kezelés, amely lehetővé teszi, hogy olvasószemüveg használata nélkül is élesen lásson az ember 45 éves kor felett is.

Öregszeműség lézeres kezelése

Ha valódi megoldásra vágyik, itt az ideje, hogy megismerje a világ egyik legmodernebb lézeres eljárását, a gyors, fájdalommentes és biztonságos SUPRACOR lézeres kezelést! Az Optimum Szemészet Magyarországon elsőként vezette be a SUPRACOR eljárást, amely minden presbyopiás ember számára visszahozhatja az éleslátás örömét. 

A SUPRACOR egy olyan kétoldali lézeres kezelés, aminek segítségével szemein változó törőerejű felszínt alakítunk ki, így mindkét szem azonos módon látja, érzékeli a világot.

Pár perces lézeres szemműtétünkkel élesen láthat minden távolságra

Az egyedülálló, fájdalommentes, gyors és biztonságos lézeres szemműtét a szaruhártya fénytörését különböző mértékben változtatja meg a szaruhártya közepétől kifelé haladva, ami lehetővé teszi, hogy látása közelre, köztes távolságra, illetve távolra is kiváló lehessen, ráadásul azok számára is megoldást kínál, akik már átestek valamilyen lézeres szemműtéten.

Az öregszeműség kezelésére kifejlesztett, speciális lézeres kezelés a világszerte ismert lebenyképzést alkalmazó LASIK technológiára épül, mellyel évente több mint 3 millió embernek adják vissza az éles látás örömét.

Jelentkezés alkalmassági vizsgálatra

Bármely lézeres kezelésen is gondolkodik, fontos, hogy minden esetben egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

Forrás:
AAO – What is Presbyopia?

További cikkek