fbpx

Milyen műlencsét válasszak?

optimum-milyen-mulencset-valasszak

Mit kell tudni a műlencsékről, milyen típusai vannak, ezek milyen optikai tulajdonsággal rendelkeznek, melyeket lehet alkalmazni és hogyan dől el, hogy végül melyik típust ültetik be a műtét során? 

Mi ez a műlencse tulajdonképpen?

Ezek biztosítják a szürkehályog-műtét után a látásélesség és a látásminőség helyreállítását. A műlencsék szövetbarát anyagból készülnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beültetés után nem okoznak irritációt, vagy gyulladást. Olyannyira, hogy jelenlétüket akár hosszú évtizedeken át is jól tolerálhatja a páciens szervezete. A különböző betegségi szinteknél az elérhető látásminőséget a lencsék torzításmentessége és egyéb optikai tulajdonságai határozzák meg és pótolhatják a szem elvesztett alkalmazkodó képességét is.

Melyek ezek az optikai tulajdonságok?

A szürkehályog-műtét során beültethető műszemlencsék alapvetően két optikai tulajdonság szerint csoportosíthatók: létezik úgynevezett gömbi (szférikus) lencse és gömbtől eltérő (aszférikus) lencse. A gömbi lencsék esetében a lencse dioptria értéke a középponttól kifelé haladva növekszik, nincs egyetlen fókuszpontja és a lencse csekély mértékben torzít. Az aszférikus lencsék felszíne a gömbtől eltérő, ez a tulajdonsága javítja az optikai tulajdonságait és csökkenti a torzítást. Léteznek egyébként olyan lencsék is, ahol a lencse felszínének minden pontja ugyanakkora dioptria értékkel rendelkezik és teljesen torzításmentes.

Milyen típusú műlencsék léteznek?

Típusukat tekintve négy különböző műlencse létezik: az egyfókuszú (monofokális) lencse, a többfókuszú (multifokális) lencse, az alkalmazkodó (akkomodatív) lencse és a tórikus lencse. Egyfókuszú műlencsék: széles körben elterjedt a használatuk, kiváló látásélességet biztosítanak távolra, a torzításmentes optika pedig elősegíti a jobb látásminőséget, és nem befolyásolja a szem mélységélességét sem. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az egyfókuszú műlencsék beültetése a közeli tárgyak éles látását nem oldja meg, ehhez továbbra is olvasószemüvegre van szükség. Többfókuszú műlencsék: a legtöbb multifokális műlencse egy távoli és egy közeli éles látást biztosító fókuszponttal rendelkezik, de a rendelkezésre álló legújabb műlencsék már három tartományt kínálnak. A távoli és a közeli, az olvasást biztosító tartományok mellett lehetővé vált a köztes terület éles látása is, márpedig ez az a zóna, ami a mindennapi életünk során, a számítógép, mobiltelefon használatakor, vagy akár csak egy beszélgetés során a legfontosabb. A multifokális műlencsékkel éppen ezért jelentősen csökkenthető az olvasószemüveg, vagy más beltéri szemüvegek használata is. Alkalmazkodó műlencsék: ezek a műlencsék a szem természetes alkalmazkodó képességét használják fel az éles kép létrehozására. A szem ezen alkalmazkodó képességét és ezzel a szemlencse dioptria értékének változását a szemben lévő sugárizom összehúzódása és elernyedése teszi lehetővé. Ezt a mechanizmust használja ki a beültetett műlencse is, amely a rugalmas és hajlékony lábainak köszönhetően előre, illetve hátra tud mozdulni, a természetes szemlencséhez görbülni és tűrőerejét megváltoztatni. Ezekkel a lencsékkel a műtét után a közeli a távoli és a köztes távolságra lévő tárgyak is élesen láthatók, azaz csak ritkán, vagy egyáltalán nem kell szemüveget viselnünk. Tórikus műlencsék: ezeknél a lencséknél az egymásra merőleges tengelyek más-más dioptria értékkel rendelkeznek. Ezek a lencsék arra jók, hogy a szürkehályog-műtét során az esetlegesen meglévő belső szemtengelyferdülést is korrigálni tudják. A tórikus műlencsék beültetése is csökkenti a szemüvegtől való függést.

Ki mondja meg, hogy milyen lencsét kell választanom?

Rendben, most már sikeresen kiderítettem, hogy milyen lencsék léteznek, de honnan tudjam melyik jó nekem? Nem kell senkinek attól tartania, hogy egyedül kell eldönteni a beültetendő lencse fajtáját, erre a legtöbb páciens ugye nem is lenne képes, lévén senki sem született szemorvosnak. Az a jó hír, hogy a szemhályog műtétek és más látásjavító beavatkozások előtt is részletes, mindenre kiterjedő vizsgálaton esik át a páciens. A vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével az orvos minden esetben javaslatot tesz az alkalmazandó lencse típusára és egyéni igények szerint a beültetendő lencse kiválasztásában is segít.

Optimum térkép

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció