Astigmia

Tünetek:

Homályos látás, szem megerőltetése, éjszakai látászavarok

Diagnosztikai módszer:

Látóélesség vizsgálat

Kezelés:

Szemüveg, kontaktlencse, lézeres szemműtét

Mi az astigmia (belső szemtengelyferdülés)?

Az asztigmatizmus egy gyakori fénytörési hiba, ami homályosíthatja és torzíthatja a látást mind a közeli és távoli tárgyak esetében. Belső szemtengelyferdülés esetén a szaruhártya egyenetlen, emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, így nem keletkezik éles kép. Az asztigmatizmus más fénytörési hibákkal együtt is előfordulhat, mint például a rövidlátás vagy távollátás.

Milyen tünetei vannak az asztigmatizmusnak?

A belső szemtengelyferdülés a képek torzulását, homályos látását idézi elő, abból adódóan, hogy a szembe belépő fénysugarak egyenlőtlen módon törnek meg. Astigmia gyanúja merülhet fel, ha jól látja a feliratokat, de mégsem tudja vagy csak nehezen tudja elolvasni a szövegeket, vagy nem látja tisztán az apró részleteket egy tárgyon. A homályos látás más szembetegségeket is jelezhet, ezért érdemes minél hamarabb felkeresni egy szemész szakorvost, ha észleli a tünetet.

Az astigmia esetében a homályos látás a teljes képre érzékelhető, nem csak foltokban lát homályosan. A homályos látás mellett gyakori tünet a fejfájás és a szem fáradékonysága. Az éles képre törekedve a legtöbb astigmiás személy gyakran hunyorít, ami megerőltető a szem számára. Ha csak az egyik szem érintett az astigmiában, az „ellustulhat”, az egészséges szem ilyen esetben több terhelést kap, gyakrabban fókuszál. Megfelelő kezelés hiányában ez az astigmiás szem tompalátóvá válását okozhatja.

Ha enyhe asztigmatizmusa van, előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem észlel. Ezért fontos, hogy rendszeresen járjon szemvizsgálatra, szemorvosa segíthet abban, hogy a lehető legjobban lásson. Ez különösen igaz a gyermekekre, akik kevésbé valószínű, hogy észreveszik, hogy látásuk nem megfelelő.

Mi okozza a belső szemtengelyferdülést?

Asztigmatizmus akkor fordul elő, ha a szaruhártya vagy a szemlencse a normálistól eltérő alakú. A szabálytalan felszín miatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára (retinára), ami fénytörési hibát okoz. A látás közelre és távolra homályos, mert a fénysugarak vagy nem érik el a retinát, vagy mögé esnek.

astigmia ábra
Asztigmatizmus esetén a szaruhártya egyenetlen. A képek a retina előtt és mögött fókuszálódnak, így a közeli és távoli tárgyak egyaránt homályosak.

Az astigmia kialakulása nem ismert, és nincs mód a megelőzésére. Kisfokú eltérést a fiatal szem jól tolerál, nem vezet látásromláshoz. Később azonban egyre rosszabb lesz a látás és korrekcióra lesz szükség. Egyeseknél egy szemsérülés vagy szemműtét után is kialakulhat asztigmatizmus. Az asztigmatizmus kialakulásának kockázata öröklődik.

Hogyan diagnosztizálható az astigmia?

Többféle szemészeti vizsgáló módszer együttes alkalmazásával állítható fel az astigmia diagnózisa. Az átfogó szemvizsgálat során a szemész szaruhártya topográfiás vizsgálatot, látóélesség vizsgálatot és automata refraktométerrel végzett vizsgálatot végez. A vizsgálatok nem járnak fájdalommal.

Hogyan korrigálják az asztigmatizmust?

  • Szemüveg vagy kontaktlencse

Az asztigmatizmus legegyszerűbb és leggyakoribb kezelése az úgynevezett cilinderes szemüveg vagy kontaktlencse alkalmazása.
A cilinderes szemüvegbe olyan lencse kerül, amelynek görbülete nem szabályos gömb. A lencse bizonyos pontjain más szögben töri a fényt, mint a cilinder nélküli lencsék, ezzel korrigálva az astigmia fénytörési hibáját.

A cilinderes szemüvegen kívül ma már léteznek cilinderes, vagy úgynevezett tórikus kontaktlencsék is, melynek két típusa van:

  • Kemény kontaktlencse
    A kemény kontaktlencse merevebb anyagból készül, ami a szaruhártya szabálytalan felszínét szabályosra csiszolt felszínével helyettesítve javítja a látást.
  • Lágy kontaktlencse
    A lágy lencsék anyaga puha, átmérője nagyobb, mint a kemény lencséké. A lágy kontaktlencse a szaruhártyára rásimul, anyagával korrigálja annak felszíni egyenetlenségeit. A lágy kontaktlencse a megfelelő meridiánokban vékonyabb, illetve vastagabb, így képes a felszín kiegyenlítésére.
  • Lézeres szemműtét

Az orvosok műtéttel is kezelhetik az asztigmatizmust. A lézeres szemműtét megváltoztatja a szaruhártya alakját, annak érdekében, hogy a retinára megfelelően vetüljenek a fénysugarak. Ennek eredményeként a homályos látás megszüntethető, és nem lesz szükség szemüveg vagy kontaktlencse viselésére. A beavatkozás gyors, 15-20 percet vesz igénybe és nem jár fájdalommal.

Szemorvosa segíthet Önnek, hogy szükséges-e a kezelés, és hogy milyen típusú kezelés a legjobb az Ön számára.