Kancsalság

Tünetek:

A szemtengely nem áll párhuzamosan, szemfáradtság, hunyorgás, fényérzékenység, koordinálatlan szemmozgások, szédülés, fejfájás

Diagnosztikai módszer:

Szemvizsgálat

Kezelés:

Szemüveg takarás, műtét

Mi a kancsalság?

A kancsalság (szemtengelyferdülés) egy gyakori szembetegség főként a gyermekek körében. A szembetegség leggyakrabban 5 éves korig jelentkezik.
Kancsalság esetén a két szem működésének összhangja hiányzik, a szemek két különböző irányba néznek. Előfordulhat, hogy az egyik szem egyenesen előre néz, míg a másik szem befelé, kifelé, felfelé vagy lefelé fordul. A kettős látás elkerülése érdekében a gyermek agya figyelmen kívül hagyhatja a nem egyenesen előre fókuszáló szem képét. Ez azonban megakadályozhatja a szem megfelelő fejlődését. A szemtengelyferdülés tompalátást okozhat, ha nem kezelik.

Mi okozza a kancsalságot?

Ahhoz, hogy mindkét szemet egy célpontra lehessen irányítani és fókuszálni, a két szem összes izmának együtt kell működnie. Ezeket az izmokat az agy irányítja.

A legtöbb szemtengelyferdülés nem jár együtt más orvosi problémával. Néhány kancsalságban szenvedő gyermeknél azonban az agyat érintő rendellenességek is előfordulhatnak.
Szürkehályog (a szem természetes, tiszta lencséjének elhomályosodása), szemsérülés vagy koraszülöttség szintén okozhat szemtengelyferdülést. A legtöbb gyermeknél azonban ezek közül a problémák közül egyik sem áll a szembetegség hátterében.

Ha a családtagok között előfordult már a szembetegség, az növelheti a gyermekkori kancsalság esélyét.

Hogyan befolyásolja a kancsalság a látást?

Normális látás esetén mindkét szem ugyanazt a pontot célozza. Az agyunk a szemünkből származó két képet egyetlen háromdimenziós (3D) képpé kombinálja. Így tudjuk megmondani, hogy valami milyen közel vagy távol van tőlünk (ezt nevezzük térlátásnak).

Ha az egyik szemünk nem igazodik a másikhoz, két különböző képet küldünk az agynak. A kisgyermekeknél az agy megtanulja, hogy a rosszul beállított szem képét figyelmen kívül hagyja. Ennek eredményeképpen a térlátás sérülhet.

Azok a felnőttek, akiknél gyermekkor után alakul ki a szembetegség, gyakran kettős látással küzdenek. Ez azért van, mert az agyuk már megtanulta, hogy mindkét szemről képet fogadjon. Az agyuk nem tudja figyelmen kívül hagyni a fordított szem képét, ezért két képet látnak.

A kancsalság jelei

A kancsalság egy többnyire szemmel is látható probléma, mivel szemből nézve a szemtengelyen nem párhuzamosan állnak.

A betegség árulkodó jele lehet, hogy gyermeke szemei egyszerre különböző irányokba néznek. Előfordulhat, hogy gyermeke becsukja az egyik szemét, vagy lehajtja a fejét, amikor egy tárgyat néz. Ha gyermeke az egyik szemével hunyorít, zavarja a fény, fejfájásra vagy szédülésre panaszkodik szintén árulkodó jel lehet.

Ha gyermekénél ezeket a tünetek tapasztalja, keressen fel egy gyermekszemész szakorvost egy teljes szemvizsgálatra.

A szemtengelyferdülés típusai

A szemtengelyferdülésnek két nagy csoportja van. Kísérő kancsalságról akkor beszélünk, ha az egyik szem változatlan kancsalsági szöggel kíséri a másikat. Ez a típus leggyakrabban kisgyermekeknél jelentkezik, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a kancsalító szem nem tanul meg látni, tompalátó lesz.
A másik nagy csoport a bénulásos kancsalság, ami esetén a kancsalsági szög változó, és bármely életkorban előfordulhat.

Milyen vizsgálatok szükségesek a betegség megállapításához?

A kivizsgálás első lépéseként a szemész szakorvos kérdéseket tehet fel Önnek a gyermek kancsalításával kapcsolatban. A kikérdezés mellett különféle szemészeti vizsgálatra is sor kerülhet:

  • Váltott szemtakarással annak eldöntése melyik szem kancsalít, és milyen irányba tér ki.
  • Látásélesség vizsgálata
  • A kancsalítás mértékének megítélésére a kancsalsági szög mérése szemüveg nélkül és szemüveggel, közelre és távolra (5 m).
  • Pupillatágításban fénytörés mérés, szemfenéki vizsgálat

A kancsalság kezelése

A gyermekkorban kialakuló kísérő kancsalság kiemelt jelentőségű, mert a kancsalító szem nem tanul meg látni, tompalátó lesz. Kétszemes együttlátás hiányában kialakul a térlátás zavara is. Kiemelten fontos a korai kezelés, mert sem a tompalátás, sem a térlátás zavara nem gyógyítható 6 éves kor felett.

A szemtengelyferdülés kezelésénél nagyon fontos a kezelés sorrendje.

Az első lépés a fénytörési hiba korrekciója, ami általában szemüveggel történik. A szemüveget a gyermekeknek folyamatosan viselniük kell. Tompalátás esetén a jól látó szem takarásával késztetik a gyengébb szemet a „működésre”. Később pedig váltott takarást alkalmaznak, a folyamat során folyamatosan változik, hogy mennyi ideig takarják a szemeket.

kancsalság, kancsal gyermek

A terápia akár évekig is tarthat, ezért a szülők számára fontos, ne siettessék a dolgokat. Kellő türelemmel és odafigyeléssel végül jó látóélességet kapunk.

Kiegészítő terápiaként műtét elvégzése jöhet szóba.

Veleszületett szembetegség esetén a csecsemőknek a teljes látóélesség eléréséig szemüveget kell viselniük 3-4 éves korig míg a szem biztonsággal műthetővé válik.