Presbyopia (Öregszeműség)

Tünetek:

Olvasnivaló távolabb tartása, szemfáradtság, homályos látás

Diagnosztikai módszer:

Szemvizsgálat

Kezelés:

Szemüveg, kontaktlencse, lézeres szemműtét, látásjavító lencseműtét

Mi az a presbyopia?

A presbyopia egy olyan fénytörési hiba, amely megnehezíti a középkorú és idősebb felnőttek számára a közeli látást. Ez azért következik be, mert a szem alkalmazkodóképessége jelentősen csökken. A jelenség oka, hogy a szemlencse elveszíti rugalmasságát és a közeli és távoli tárgyak nézésekor képtelen megváltoztatni az alakját, ezért közelre és távolra más-más dioptriájú kiegészítő szemüvegre lehet szükség. Társulhat rövidlátással, távollátással vagy asztigmatizmussal együtt is jelentkezhet.

presbyopia tünete

Mik a presbyopia tünetei?

A presbyopia tünetei a következők:

  • Problémák a közeli látással
  • Az olvasnivalókat távolabb kell tartani, hogy megfelelően tudjon fókuszálni rá
  • Nehézség az apró betűk olvasásában
  • A szem megerőltetése, szemfáradtság vagy fejfájás
  • Több fényigény olvasáshoz, közeli munkavégzéshez
  • Hunyorgás

Az öregszeműség az életkor előrehaladtával rosszabbodik, de általában 65 éves kor után már nem romlik. Ha elmúlt 40 éves és a presbyopia tüneteit tapasztalja, konzultáljon szemészorvosával.

Mi okozza az öregszeműséget?

A lencse a szem belsejében, az írisz mögött helyezkedik el. Azért változtatja alakját, hogy a fényt a retinára fókuszálja, és éles képet lásson. Fiatal korában a lencse lágy és rugalmas, könnyen változtatja alakját. Ez lehetővé teszi, hogy a közeli és távoli tárgyakra egyaránt fókuszálhasson. 40 éves kor után a lencse merevebbé válik, nem tudja olyan könnyen változtatni az alakját. Ez megnehezíti az olvasást, a tű befűzését vagy más közeli látást igénylő tevékenységek elvégzését.

A presbyopiát okozó természetes öregedési folyamatot nem lehet megállítani vagy visszafordítani. A presbyopia azonban szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel korrigálható.

Hogyan kezelhető az öregszeműség?

A meggyengült látáson számos módszerrel lehet segíteni. A legelterjedtebb módszer az közeli látást segítő olvasószemüveg használata. Az olvasószemüveg segít korrigálni a közeli látásproblémákat azáltal, hogy a fényt fókuszálja. Vény nélkül is megvásárolható, de a szemvizsgálat során meg kell állapítani, hogy milyen erősségű olvasószemüvegre van szüksége.

Ha már visel szemüveget más látásproblémák miatt, bifokális, trifokális vagy multifokális szemüveg jelentheti a megoldást. A multifokális szemüveg, szemüveg cserélgetés nélkül biztosítja az éles látást közelre és távolra, vagy akár köztes távolságra egyaránt.

Vannak, akik a szemüveg helyett inkább kontaktlencsét viselnek. Többféle kontaktlencse létezik, amelyek segítenek a presbyopián:

  • Bifokális kontaktlencsék

A bifokális kontaktlencsék mindkét kontaktlencsén távoli és közeli korrekciót biztosítanak.

  • Monovision illesztéssel alkalmazott kontaktlencsék.

Ezek az egyik szemet a távoli látásra, a másikat pedig a közeli látásra korrigálják. A monovision lencsékhez alkalmazkodni kell, és az agyat be kell tanítani az ilyen látásra.

  • Multifokális kontaktlencsék.

Ezek a lencsék több, különböző erősségűre beállított gyűrűvel vagy zónával rendelkeznek. Ezzel a kialakítással valójában egyszerre használja a közeli és a távoli látást. Az agya azonban megtanulja, hogy automatikusan válassza ki a megfelelő fókuszt ahhoz, amit látni szeretne.

A szemüvegviselés kényelmetlen lehet például azok számára, akik aktív életmódot folytatnak és gyakran sportolnak, a kontaktlencse használata pedig sokaknak körülményes és bonyolult. Ma már léteznek olyan gyors és fájdalommentes műtéti eljárások, amely segítségével megszabadulhat az öregszeműség okozta kellemetlen panaszoktól. A lézeres olvasószemüveg kezelés során a szemészorvos lézer segítségével átformálja a szaruhártyát, hogy az egyik szemen tisztán lásson távolra, a másikon pedig közelre. Kiváló alternatíva lehet a látásjavító lencsecsere műtét is, különösen akkor, ha már a szürkehályog kezdeti jelei is mutatkoznak.