Színtévesztés

Tünetek:

Nehézségek a színek közötti különbségtételben

Diagnosztikai módszer:

Színlátás vizsgálat

Kezelés:

Speciális szemüveg és kontaktlencse, látásjavító eszközök

Mi a színtévesztés?

Színtévesztésről akkor beszélünk, amikor a színlátás zavarai állnak fenn. Leggyakoribb a zöld és a vörös szín felismerésének zavara, esetenként a kék színt érinti. Ha valamelyik szín érzékelése csak csökken, színtévesztésről, ha teljesen kiesett, színvakságról beszélünk.

A retinában kétféle sejt van, amelyek érzékelik a fényt. Ezeket pálcikáknak és csapoknak nevezik. A pálcikák csak a fényt és a sötétséget érzékelik, és nagyon érzékenyek a gyenge fényre. A csapok a színeket érzékelik, és a látóközpont közelében koncentrálódnak. A különböző csapok három alapszín felismerésére képesek: vörös, zöld és kék. A különböző színárnyalatok felismerése e három alapszín keveréséből alakul ki. A tökéletes színérzékeléshez a 3 csap megfelelő aránya és működése szükséges.

A színtévesztésnek különböző fokozatai vannak.

A legsúlyosabb formája a színvakság, igen ritkán fordul elő. A színvakságban szenvedő ember egyáltalán nem tudja megkülönböztetni a színeket egymástól, fekete-fehérben lát, vagy csak szürkés árnyalatokat lát. A színtévesztők ezzel szemben tompa színeket ugyan látnak, de nem mindegyiket, ezért számukra kevésbé színes a világ. A színvakság általában mindkét szemet egyformán érinti, és egész életen át stabil marad.

A színlátás zavara általában születéstől kezdve jelentkezik, de bizonyos betegségekben is kialakulhat. A színlátás megváltozása súlyosabb állapotot jelezhet. Bárkinek, aki a színérzékelésben jelentős változást tapasztal, fel kell keresnie egy szemészorvost.

A színtévesztés tünetei

A színlátási zavarok tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Sok embernek olyan enyhe tünetei vannak, hogy nem is tudatosul bennük, hogy a színlátás zavara áll fenn. Előfordulhat, hogy a szülők csak akkor veszik észre a problémát a gyermeknél, amikor a színeket tanulja.

A tünetek közé tartoznak:

 • a színek és a színek fényerejének a megszokott módon történő észlelésének nehézségei;
 • nem tud különbséget tenni az azonos vagy hasonló színek árnyalatai között. Ez leginkább a piros és a zöld színeknél, illetve a kék és a sárga színeknél fordul elő.

A legsúlyosabb formát kivéve, a színtévesztés nem befolyásolja a látás élességét. Azt az állapotot, amikor egyáltalán nem látunk színeket, és mindent csak a szürke árnyalataiban látunk, teljes színvakságnak nevezzük. Ez a ritka állapot gyakran társul:

 • tompalátás (vagy lusta szem)
 • szemtekerezgés (nystagmus)
 • fényérzékenység
 • látóélesség romlás

A színtévesztés okai

A legtöbb ember már ezzel a problémával születik. A színtévesztés leggyakoribb fajtái genetikai eredetűek, X kromoszómához kötött, azaz a szülőkről öröklődnek. A férfiaknál sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy színtévesztéssel születnek, mint a nőknél, akiknél ritkán fordul elő ez a probléma. Becslések szerint minden tizedik férfi szenved a színlátási zavar valamilyen formájától.

Önnél is nagyobb a valószínűsége, ha:

 • A családban előfordult már színlátási zavar
 • Bizonyos szembetegségekben, például zöldhályogban vagy időskori makuladegenerációban (AMD) szenved
 • Bizonyos egészségügyi problémái vannak, mint például cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy szklerózis multiplex (MS).
 • Bizonyos gyógyszereket szed

A legtöbb színlátási probléma, amely később jelentkezik, a következőkből adódik:

 • betegség
 • trauma
 • gyógyszerek toxikus hatásai
 • anyagcsere-betegség, vagy
 • érrendszeri betegség

A betegségből eredő színlátási zavarok kevésbé ismertek, mint a veleszületett színlátási problémák. A betegségspecifikus színvakság gyakran mindkét szemet eltérően érinti.

Hogyan diagnosztizálják?

Szemészorvosa egy egyszerű teszttel megállapíthatja, hogy Önnél előfordul-e színlátási zavar.

A teszt abból áll, hogy megmutat Önnek egy többszínű pontokból álló mintát. Ha megfelelően látja a színeket, akkor képes lesz a pontok között számokat és alakzatokat látni. Ha színtévesztő, akkor nehezen fogja megtalálni a számot vagy alakzatot a mintában. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem lát semmit a mintában.

színlátás teszt színtévesztés felmérésére
A színtévesztésben szenvedő személy nem biztos, hogy képes lesz meglátni a 8-as vagy 12-es számot a képeken látható pontok között.

Színtévesztés kezelése

A családban öröklődő színtévesztésre nincs gyógymód, de a legtöbb ember megtalálja a módját, hogy alkalmazkodjon hozzá. A színtévesztésben szenvedő gyermekeknek segítségre lehet szükségük bizonyos osztálytermi tevékenységekhez, a színtévesztésben szenvedő felnőttek pedig nem képesek bizonyos munkakörök betöltésére, például pilótaként vagy grafikusként dolgozni. A legtöbbször nem okoz komoly problémákat.

Ha a színlátás zavara egy másik egészségügyi probléma miatt következik be, orvosa a problémát okozó állapotot fogja kezelni. Ha olyan gyógyszert szed, amely színtévesztést okoz, orvosa módosíthatja a szedésének mennyiségét, vagy javasolhatja, hogy váltson másik gyógyszerre.

Ha a színtévesztés problémát okoz a mindennapi feladatok elvégzésében, léteznek olyan speciális kontaktlencsék és szemüvegek, amelyek segíthetnek a színlátásban.