fbpx

Gyakori kérdések a szürkehályogműtéttel kapcsolatban

A lézeres szürkehályogműtét egy fájdalommentes, biztonságos, végtelenül pontos és hatékony eljárás, amely mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Az alábbiakban a beavatkozással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Mennyire biztonságos a lézeres szürkehályogműtét?

A szürkehályogműtét a világon az egyik leggyakrabban végzett operáció. A legtöbb esetben egynapos sebészet keretében, altatás nélkül végzik. A szövődmények csupán ezrelékes nagyságrendű.

Mi történik, ha mindkét szememet meg kell műteni?

Amennyiben mindkét szemén szürkehályogműtétre van szüksége, akkor két különböző időpontban kerül sor a beavatkozásra. Általában a gyengébb szemet műtjük először, majd néhány héttel később következik a másik szem. A legmegfelelőbb időpontokat szemészorvosa megbeszélni Önnel.

Milyen időpontban szükséges a szürkehályogműtét elvégzése?

A szürkehályogműtét időpontjának kiválasztása elsősorban azon múlik, milyen a látása a mindennapi tevékenységek során. A szürkehályog diagnózisának felállítása után még akár évekig is vezethet autót, nézhet tévét vagy dolgozhat számítógéppel. Amikor azonban látása már elhomályosul és akadályozza munkavégzését vagy látásproblémát okoz vezetés közben, ideje megbeszélni szemész szakorvosával a kezelési lehetőségeket.

Mi történik a műtét napján?

A szürkehályogműtét általában egynapos beavatkozás. A műtét előtt érzéstelenítő szemcseppet kap, hogy a beavatkozás teljesen fájdalommentes legyen. Maga a kezelés csak rövid ideig, megközelítőleg 10-15 percig tart. A műtét után az orvos egy védő kötést helyez fel a szemére. A megfigyelő helyiségben töltött rövid pihenő után már haza is mehet. Fontos, hogy gondoskodjon arról, hogy legyen valaki, aki haza tudja Önt kísérni a beavatkozás után.

Mit várhatok az operáció után?

A műtét utáni első néhány héten antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt tartalmazó szemcseppek használatára lesz szükség. Óvnia kell szemét a külső behatásoktól. Az erős fény zavaró hatásának kivédésére napszemüveg viselése jelenthet megoldást. Az orvosi utasítások pontos betartása és a kontrollvizsgálatokon való megjelenés a zavartalan gyógyulás érdekében rendkívül fontos.

A műtét után mikortól lesz jobb a látásom?

Szinte közvetlenül az operáció után már észlelheti látása javulását, ideális esetben néhány napon belül, sokszor már a műtétet követő napon helyreáll a látóélessége. Hosszabb ideje fennálló, előrehaladott szürkehályog esetén azonban vannak olyanok, akiknek pár napig még homályosabb lesz a látásuk.


Jelentkezés előzetes vizsgálatra

A lézeres szürkehályogműtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most előzetes vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció
Optimum térkép

Elérhetőségek