fbpx

Lépésről lépésre

Tudjon meg minden fontos információt az Optimum Szemészet cataracta, vagyis a szürkehályog kezelésére kifejlesztett lézeres szemműtéteivel kapcsolatban!

A szemészet területére specializálódott, 160 éves fejlesztési és gyártási tapasztalattal rendelkező világhírű amerikai vállalat, a Bausch+Lomb világvezető technológiájának köszönhetően lézeres eljárásainkkal a szürkehályogra is megoldást nyújtunk.

Az alábbiakban a lézeres szürkehályogműtét menetéről olvashat, lépésről lépésre. Kifejtjük, hogyan kell felkészülnie a beavatkozásra, mire számíthat a lézeres szemműtét napján, illetve azt is, mikor kell visszajönnie a kontroll vizsgálatokra.

A szürkehályog kezelését megelőzően az első fontos lépés egy alapos vizsgálat és egyben egy konzultáció szakorvosával.

Jelentkezzen be vizsgálatra online egy perc alatt és ezt követően szakmai tanácsadó kollégáink telefonon fogják keresni a vizsgálati időpont egyeztetésének céljával.

Az eredményes vizsgálat érdekében fontos pár dolgot betartania.

 • A vizsgálaton pupillatágításra is sor kerül, ezért a látása átmeneti időre homályosabb lehet. A gépjárművezetés nem javasolt ebben az időszakban, ezért legyen kísérő, aki elhozza hozzánk és hazaviszi a vizsgálatot követően.
 • Ne használjon sminket, parfümöt, kozmetikumot és viseljen kényelmes ruhát és cipőt a vizsgálat napján.
 • Tájékozódjon a honlapon a szürkehályogra vonatkozó megoldásokról, a vizsgálatok és kezelések pontos árairól.
 • Állítsa össze azokat a kérdéseket, amelyeket meg szeretne kérdezni tanácsadó kollégáinktól és a szakorvosától.

A következő dokumentumokat hozza magával a megbeszélt időpontra: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, korábbi szemészeti leletek, egyéb orvosi dokumentumok, jelenleg használt szemüveg, kontaktlencse, illetve mindezek adatai.

A megbeszélt időben érkezzen a vizsgálat napján. Megközelítőleg egy/másfél órás időtöltésre számíthat, ami magába foglalja a szükséges adatok felvételét, a részletes vizsgálatot, az orvosi és tanácsadói konzultációt, valamint a szükséges dokumentáció elkészítését.

Fontos, hogy az összekészített dokumentációt adja át tanácsadó kollégáinknak és pontosan tájékoztassa a kivizsgáló orvosát a fennálló betegségeiről, a korábbi egészségügyi problémáiról, valamint a rendszerességgel szedett gyógyszereiről.

Szakorvosa a műtétre való alkalmasság megállapítása és a szemeinek általános egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a következő vizsgálatokat fogja elvégezni:

 • Látásélesség vizsgálat
 • Szemnyomás mérés
 • Szemfenéki vizsgálat (pupillatágítással)

A vizsgálat fontos része a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése, amit egy speciális készülékkel végzünk.

A vizsgálat után orvosa tájékoztatni fogja az alkalmazható műtéti eljárásról, az ajánlott szemlencse típusáról, a műtét várható eredményeiről, illetve a lehetséges kockázatokról. A műtét időpontját tanácsadó kollégáink segítségével közvetlenül a vizsgálatot követően kiválaszthatja.

A megbeszélt időpontban érkezzen a kezelésének napján. Megközelítőleg négy órás időtöltésre számíthat, ami magába foglalja a szükséges adatok ellenőrzését, a kezelés előtti ellenőrző szakorvosi vizsgálatot, a beavatkozás előkészítését, a műtőben végzett kezelést, a kezelés utáni rövid pihenést, a hazabocsátás előtti szakorvosi ellenőrzést, a szükséges dokumentáció elkészítését, valamint a hazabocsátás előtti tanácsadást is.

A sikeres szemműtét elvégzéséhez fontos pár dolgot betartania.

 • Lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény, illetve félkemény kontaktlencsét 4 héttel a műtét egyeztetett időpontja előtt már ne viseljen.
 • Ne használjon sminket, parfümöt, kozmetikumot és viseljen kényelmes ruhát és cipőt a kezelés napján.
 • Ne fogyasszon alkoholt, nyugtatót és egyéb idegrendszerre ható készítményt, és kerülje a másnapos állapotot.
 • A rendszeresen szedett gyógyszerek a szokott időben bevehetők, és az aznapi gyógyszereket is hozza magaddal.
 • Könnyű reggelit fogyasszon a kezelés napján.
 • Legyen kísérő, aki elhozza, majd pedig hazaviszi a műtétet követően.
 • A beavatkozást követő 24 órában gépkocsit nem vezethet.

A kezelés előtt egy ismételt szakorvosi vizsgálatot végzünk, hogy kiszűrjük a korábbi vizsgálat óta kialakult, a beavatkozás elvégzését akadályozó esetleges elváltozásokat és ismételten ellenőrizzük a tervezett kezelés pontosságát.

A műtét előtti izgatottságot enyhe gyógyszerrel tudjuk oldani. Az érzéstelenítés módját az operáló orvos Önnel előzetesen meg fogja beszélni. Az operációt megelőzően pupillatágító cseppeket fog kapni. A műtőbe való belépés előtt védőruhát, cipővédőt és hajat borító sapkát is adunk.

A műtét általában 15-20 percig tart, de néhány esetben akár 45 percet is igénybe vehet. A műtét során egy kis nyíláson keresztül a lencsemagot eltávolítjuk, és az előzetesen kiválasztott műlencsét a helyére ültetjük be. A néhány milliméteres műtéti seb magától összefekszik, önzáró, általában varratot nem igényel. A műtét végén kötés kerül a szemre a szemgolyó védelme céljából.

A beavatkozást követő órát egy csendes pihenőszobában fogja tölteni. Hazabocsájtása előtt egy ellenőrző vizsgálatot is elvégzünk.

Kollégáink részletesen tájékoztatni fogják a kezelés utáni teendőkről és a szükséges kontroll vizsgálatokról. Zárójelentésének átvételét követően kísérőjével elindulhat haza.

A kontroll vizsgálatokon való részvétel azért fontos, hogy orvosaink figyelemmel kísérhessék a szemének zavartalan gyógyulását és folyamatosan ellenőrizhessék a látásának minőségét a legjobb eredmény elérése érdekében. Minden beavatkozás után az első ellenőrző vizsgálatra 24 órán belül kerül sor. A beavatkozást követő napon tehát ismét el kell jönnie hozzánk.

A 24 órás kontrollt követően az 1 hetes és a 6 hetes kontroll időpontokban szükséges visszajönnie.

A műtét utáni teljes gyógyulás több hetet is igénybe vehet. Ezen idő alatt a szeme fokozott gondoskodást igényel. Kisebb kellemetlen, szúró érzések, megváltozott színek, mozgó homályok, illetve enyhe váladékosság előfordulhatnak. A szem „érzete” napról napra kellemesebb, kényelmesebb lesz, látása folyamatosan javulni fog.

A zavartalan gyógyulása érdekében fontos pár dolgot betartania.

 • Fájdalom, gyors látásromlás, illetve erős fényérzékenység fellépése esetén haladéktalanul jelentkezzen szakorvosánál!
 • A felírt szemcseppeket az orvos utasítása szerint kell használni és csak az operált szembe kell alkalmazni. A napi adagot a nap folyamán egyenletesen elosztva cseppentse be. Különböző cseppek alkalmazása között tartson legalább 5-10 perc szünetet.
 • A kontrollvizsgálatokon az orvosa által meghatározott időpontokban jelenjen meg.
 • A műtétet követő időszakban tilos a szem dörzsölése és nyomkodása. Kerülje a fizikai terhelést, a poros helyen való tartózkodást és az uszodai fürdőzést.
 • Célszerű néhány nap megszokási időszak után a volán mögé ülnie. Az olvasás és a televízió nézés megengedett, de amennyiben a fény megnövekedett mennyisége zavarja szemét, célszerű napszemüveget viselni.
 • A beültetett műlencse fajtájától függően szüksége lehet szemüveg viselésére.
 • Ennek felírását a beavatkozást követő 6. héten vagy később célszerű megtenni, mert a szem fénytörése addig változhat. A túl korán felírt szemüveget később nem tudja majd használni.
 • Amennyiben a másik szemén is el kell végezni a szürkehályog-műtétet, célszerű megvárni az elsőként operált szem teljes gyógyulását, vagyis nagyjából 1 hónapot.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Optimum térkép

Elérhetőségek