fbpx

Mire számíthatok a műtét során?

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon mi tettük elsőként elérhetővé a lézeres szürkehályogműtétet!

Intézetünkben a szemészet területére specializálódott Bausch+Lomb egyik legkorszerűbb, a milliméter ezredrészét is túlszárnyaló precizitású VICTUS femtoszekond lézerét alkalmazzuk a fájdalommentes, biztonságos, végtelenül pontos és hatékony lézeres szürkehályog-műtét elvégzésére.

Az alábbiakban összefoglaljuk, mi vár Önre a lézeres szürkehályogműtét napján, illetve hogy mire kell odafigyelnie a kezelés utáni időszakban.

A sikeres és biztonságos lézeres műtét érdekében az alábbiakat be kell tartania:

 • Lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény, illetve félkemény kontaktlencsét 4 héttel a műtét egyeztetett időpontja előtt már ne viseljen.
 • A kezelés napján ne sminkeljen, ne használjon kozmetikumot és parfümöt, az előző nap sminkjét alaposan mossa le
 • Öltözzön kényelmesen
 • Ne igyon alkoholt
 • Ne vegyen be nyugtatót, ne igyon kávét és kerüljön minden olyan gyógyszert és készítményt, amely az idegrendszerre hat
 • Könnyű reggelit fogyasszon (ne jöjjön éhgyomorral)
 • Amennyiben rendszeresen gyógyszert szed, gyógyszereit a szokott időben vegye be, az aznapi gyógyszereit pedig hozza magával
 • Legyen kísérője, aki elhozza, majd pedig hazaviszi a műtétet követően.
 • A kezelést követő 24 órában ne vezessen

Mi vár Önre a műtét napján?

A kezelés előtt egy ismételt szakorvosi vizsgálatot végzünk, hogy kiszűrjük a korábbi vizsgálat óta kialakult, a beavatkozás elvégzését akadályozó esetleges elváltozásokat és ismételten ellenőrizzük a tervezett kezelés pontosságát. Csak akkor kezeljük Önt, ha mindent rendben találunk és a kezelést biztonságosnak ítéljük.

A műtét napján körülbelül 3-4 órát fog Intézetünkben eltölteni, amiben benne van a beavatkozás előtti előkészület, a lézeres szemműtét és az elbocsátás előtti ellenőrző vizsgálat is.

Miután kényelmesen átöltözik egy diszkrét öltözőben, kollégáink alaposan fertőtlenítik a szem körüli területet. Az érzéstelenítés módját az operáló orvos Önnel előzetesen meg fogja beszélni. Az operációt megelőzően pupillatágító cseppeket fog kapni. A műtőbe való belépés előtt védőruhát, cipővédőt és hajat borító sapkát is adunk. A műtét alatt Ön kényelmesen fekszik. A műtét általában 10-15 percig tart, de néhány esetben akár 45 percet is igénybe vehet.

Hogyan zajlik a lézeres szürkehályogműtét?

Az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével végzett műtét során a szemlencse megváltozott, elhomályosodott belső részét

apró részekre bontjuk, majd egy néhány milliméteres nyílást ejtünk a szemén. Ezt Ön nem fog megérezni egyrészt az érzéstelenítő miatt, másrészt pedig azért, mert modern gépünk hideg lézere rendkívül pontosan és finoman dolgozik.

Miután eltávolítottuk az elszürkült lencsemagot, a megmaradó vékony lencsetokba beültetjük az előre kiválasztott, torzításmentes, tökéletes optikával rendelkező, szövet-barát alapanyagú műlencsét annak érdekében, hogy a látóélességet és a látás minőségét helyreállítsuk. A néhány milliméteres műtéti seb magától összefekszik, önzáró, általában varratot nem igényel.

Amennyiben szükséges, lézersugárral az astigmiát, vagyis a belső szemtengelyferdülést is korrigáljuk. Az új lézerek rendkívül pontos kivitelezést tesznek lehetővé, miközben minimálisra csökkentik a szem finom szöveteit érő hatásokat és a szövődmények kialakulását. A sebész képességeit a lézer számítógép-vezérelt pontossága és megbízhatósága teszi teljessé.

A lézeres szürkehályogműtét végén kötést teszünk a szemére, amely védeni fogja a szemgolyót 1 napig. A kezelés után asszisztenseink átkísérik Önt a pihenőszobába, ahol teljes kényelemben tölthet el egy órát, majd hazabocsátása előtt még egy ellenőrző vizsgálatot végzünk.

A kezelés utáni teendőkről természetesen részletes tájékoztatást kap kezelőorvosától, illetve megbeszélik a kontrollvizsgálatok időpontjait is. A zárójelentés átvétele után kényelmesen, immár szürkehályog-mentes szemmel mehet haza kísérőjével.

A lézeres szürkehályogműtét menetéről, lépéseiről itt olvashat.

A műtét utáni zavartalan gyógyulás érdekében tartsa be a következőket:

 • Ne dörzsölje vagy nyomkodja a szemét (akkor sem, ha viszket)
 • Kerülje a komolyabb fizikai terhelést
 • Ne tartózkodjon poros helyen és 4 hétig kerülje az uszodát.

Szemcseppek használata

Orvosunk a biztonságos gyógyulás érdekében felírja Önnek a szükséges szemcseppeket. Fontos, hogy ezeket kiváltsa és az orvosi utasítások szerint használja. Próbálja a napi szemcseppadagot egyenletesen elosztani a nap során az utasításoknak megfelelően.

Amennyiben más szemcseppeket is használ, a 2 csepegtetés között várjon 5-10 percet.

Műtét utáni teendők, kontrollvizsgálatok

A lézeres szürkehályogműtét után szeme néhány napig érzékeny lehet, ami teljesen normális. Fontos kiemelni, hogy a teljes gyógyulás több hétig tart. A lábadozási időszakban kisebb szúró érzéseket, enyhe idegentest érzést tapasztalhat, emellett előfordulhat enyhe váladékosság, pár napig mozgó homályokat, illetve megváltozott színeket láthat. Rendszerint azonban a látás napról napra kellemesebb és kényelmesebb lesz, a tünetek enyhülnek, látása pedig folyamatosan javul.

A műtét után orvosa tájékoztatja majd a kontrollvizsgálatok időpontjairól. Ezeken mindenképp meg kell jelennie, hiszen így tudjuk Önnek és szemének a lehető legnagyobb biztonságot garantálni.

Olvasson bővebben a lézeres szürkehályog kezelés várható eredményeiről!


Szeretne megszabadulni a szürkehályogtól? Jelentkezzen be és egyeztessen időpontot!

Jelentkezzen most előzetes vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció
Optimum térkép

Elérhetőségek