Okok és tünetek

A szürkehályog egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át, így a minket körülvelő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak. A kor előrehaladtávalsok embernél kialakul a szürkehályog: a lencse elszürkülésével romlik a látás. A szürkehályog általában 60 éves kor felett kezd igazán súlyos látásromlást okozni. Ilyenkor sokan azt tapasztalják, hogy a látás homályosodik, a világ egyre színtelenebb lesz, a szem egyre érzékenyebbé válik az erős fényekre, a szemüveglencse dioptriáját pedig egyre gyakrabban kell emelnie.

A szürkehályog alattomosan rontja látását

A szürkehályog egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan elveszíti az átlátszóságát és elszürkül. A fény így nem jut el a retináig, ezért fokozatosan romlik a látásélesség, a látás pedig homályossá válik.

A szürkehályog alattomosan rabolja el Öntől a látását, mivel nem jár fájdalommal, így nehéz észrevenni. Sokan azt gondolják, hogy a romló látásélesség csak pusztán idősebb kori látásromlás, miközben a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Fontos leszögezni, hogy a szürkehályog egy nagyon veszélyes szembetegség, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es felmérése szerint a szürkehályog a vakság vezető oka az egész világon.

Milyen gyors lehet a látásvesztés?

Erre nincsen univerzális válasz, mivel ezt embere válogatja és szürkehályogról szürkehályogra változik. A látásvesztés lehet szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó lassú folyamat. Ez azért rendkívül veszélyes, mert olyan lassan romlik a szem, hogy talán Ön nem veszi észre időben. Gondoljon csak bele, a körme vagy haja is minden nap nő, a változás azonban olyan pici, hogy azt lehetetlen egyik napról a másikra észrevenni. A lencse alatti hályog azonban gyorsabban okoz látásvesztést, mert ez a szürkehályog „agresszívebben” fejlődik, ami könnyebben észrevehető.

Fontos leszögezni, hogy egy valami minden szürkehályogban közös, méghozzá az, hogy fokozatos látásromlást okoz, és mindenképp operálni kell!

A szürkehályog okai

A szürkehályog kialakulásának kockázatát számos tényező növelheti, a tényleges okait azonban nem tudhatjuk pontosan. Vannak azonban „hajlamosító tényezők” és a szem valamely sérülése is elősegítheti a kialakulását. Az életkor előrehaladása mellett szerepet játszhatnak benne a táplálkozási szokások, a hormonális változások, a dohányzás, a melegebb éghajlat, illetve akár az erősebb napsugárzás is.

Az orvosok összefüggést találtak a cukorbetegség és egyes gyógyszerek, például a szteroidok szedése és a szürkehályog kialakulása között. Bizonyos esetekben sérülések is hozzájárulnak a kialakulásához és a genetikai háttér is tudományos kutatások tárgyát képezi a szürkehályog területén.

Okok és hajlamosító tényezők:

 • dohányzás
 • előrehaladott életkor
 • cukorbetegség
 • szteroidok és kortikoszteroidok szedése
 • UV sugárzás
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • szemsérülések

A szürkehályog tünetei

A szürkehályogra utaló jelek a következő tünetek lehetnek:

 • Homályos, elmosódott vagy ködös látás, mintha egy fátylon vagy pókhálón keresztül nézne.
 • Kettőslátás, fényérzékenység
 • Eltompultak a színek, az árnyalatok megváltoznak és kifakulnak
 • Súlyos látáscsökkenés észlelése, amikor fényes felületre vagy háttérre tekint.
 • Éjszakai vezetésnél vakító a fény vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül.
 • Gyakori szemüvegcserére van szüksége változó értékekkel.
 • A színeket tompábban, a különböző árnyalatokat másképpen látja.

 

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem

Elérhetőségek