fbpx

A szürkehályog okai és tünetei

A szürkehályog (cataracta) egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át, így a minket körülvelő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak. A kor előrehaladtával sok embernél kialakul a szürkehályog: a lencse elszürkülésével romlik a látás. A szürkehályog általában 60 éves kor felett kezd igazán súlyos látásromlást okozni. Ilyenkor sokan azt tapasztalják, hogy a látás homályosodik, a világ egyre színtelenebb lesz, a szem egyre érzékenyebbé válik az erős fényekre, a szemüveglencse dioptriáját pedig egyre gyakrabban kell emelnie.

A szürkehályog alattomosan rontja látását

A szürkehályog egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan elveszíti az átlátszóságát és elszürkül. A fény így nem jut el a retináig, ezért fokozatosan romlik a látásélesség, a látás pedig homályossá válik.

A cataracta, vagyis a szürkehályog alattomosan rabolja el Öntől a látását, mivel nem jár fájdalommal, így nehéz észrevenni. Sokan azt gondolják, hogy a romló látásélesség csak pusztán idősebb kori látásromlás, miközben a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Fontos leszögezni, hogy a szürkehályog egy nagyon veszélyes szembetegség, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es felmérése szerint a szürkehályog a vakság vezető oka az egész világon.

Milyen gyors lehet a látásvesztés?

Erre nincsen univerzális válasz, mivel ezt embere válogatja és szürkehályogról szürkehályogra változik. A látásvesztés lehet szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó lassú folyamat. Ez azért rendkívül veszélyes, mert olyan lassan romlik a szem, hogy talán Ön nem veszi észre időben. Gondoljon csak bele, a körme vagy haja is minden nap nő, a változás azonban olyan pici, hogy azt lehetetlen egyik napról a másikra észrevenni. A lencse alatti hályog azonban gyorsabban okoz látásvesztést, mert ez a szürkehályog „agresszívebben” fejlődik, ami könnyebben észrevehető.

Fontos leszögezni, hogy egy valami minden szürkehályogban közös, méghozzá az, hogy fokozatos látásromlást okoz, és mindenképp operálni kell!

A szürkehályog okai

A szürkehályog kialakulásának kockázatát számos tényező növelheti, a tényleges okait azonban nem tudhatjuk pontosan. Vannak azonban „hajlamosító tényezők” és a szem valamely sérülése is elősegítheti a kialakulását. Az életkor előrehaladása mellett szerepet játszhatnak benne a táplálkozási szokások, a hormonális változások, a dohányzás, a melegebb éghajlat, illetve akár az erősebb napsugárzás is.

Az orvosok összefüggést találtak a cukorbetegség és egyes gyógyszerek, például a szteroidok szedése és a szürkehályog kialakulása között. Bizonyos esetekben sérülések is hozzájárulnak a kialakulásához és a genetikai háttér is tudományos kutatások tárgyát képezi a szürkehályog területén.

Okok és hajlamosító tényezők:

 • dohányzás
 • előrehaladott életkor
 • cukorbetegség
 • szteroidok és kortikoszteroidok szedése
 • UV sugárzás
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • szemsérülések

A szürkehályog tünetei

A szürkehályogra utaló jelek a következő tünetek lehetnek:

 • Homályos, elmosódott vagy ködös látás, mintha egy fátylon vagy pókhálón keresztül nézne.
 • Kettőslátás, fényérzékenység
 • Eltompultak a színek, az árnyalatok megváltoznak és kifakulnak
 • Súlyos látáscsökkenés észlelése, amikor fényes felületre vagy háttérre tekint.
 • Éjszakai vezetésnél vakító a fény vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül.
 • Gyakori szemüvegcserére van szüksége változó értékekkel.
 • A színeket tompábban, a különböző árnyalatokat másképpen látja.

Jelentkezés előzetes vizsgálatra

A lézeres szürkehályog műtétet megelőzően egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes szemvizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most előzetes vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Optimum térkép

Elérhetőségek