fbpx

Tudnivalók a műlencsékről és azok típusairól

optimum-szurkehalyog-kezeles-lepesrol-lepesre

Az alábbiakban a szürkehályog-műtét során beültetésre kerülő műlencsékről olvashat. Cikkünkből megtudhatja, mit érdemes tudni a műlencsékről, azok optikai tulajdonságaikról, hogy milyen típusok vannak, melyeket, mikor érdemes alkalmazni és hogyan dől el, hogy végül melyik típust ültetik be a műtét során?

Mik azok a műlencsék?

A műlencsék biztosítják a szürkehályog-műtét után a látásélesség és a látásminőség helyreállítását. A műlencsék szövetbarát anyagból készülnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beültetés után nem okoznak irritációt vagy gyulladást. Olyannyira, hogy jelenlétüket akár hosszú évtizedeken át is jól tolerálhatja a páciens szervezete. A különböző betegségi szinteknél az elérhető látásminőséget a lencsék torzításmentessége és egyéb optikai tulajdonságai határozzák meg és pótolhatják a szem elvesztett alkalmazkodóképességét is.

Melyek ezek az optikai tulajdonságok?

A szürkehályog-műtét során beültethető műszemlencsék alapvetően két optikai tulajdonság szerint csoportosíthatók: léteznek úgynevezett gömbi, szférikus lencsék és gömbtől eltérő, aszférikus lencsék.

A gömbi lencsék esetében a lencse dioptriaértéke a középponttól kifelé haladva növekszik, nincs egyetlen fókuszpontja és a lencse csekély mértékben torzít.Az aszférikus lencsék felszíne a gömbtől eltérő, ez a tulajdonsága javítja az optikai tulajdonságait és csökkenti a torzítást.

Milyen típusú műlencsék léteznek?

Típusukat tekintve négy különböző műlencse létezik:

  • az egyfókuszú (monofokális) lencse,
  • a többfókuszú (multifokális) lencse,
  • az alkalmazkodó (akkomodatív) lencse,
  • valamint a tórikus lencse.

Egyfókuszú (monofokális) műlencsék

Használatuk széles körben elterjedt, kiváló látásélességet biztosítanak távolra, a torzításmentes optika pedig elősegíti a jobb látásminőséget, emellett nem befolyásolja a szem mélységélességét sem. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az egyfókuszú műlencsék beültetése a közeli tárgyak éles látását nem oldja meg, ehhez továbbra is olvasószemüvegre van szükség.

Többfókuszú (multifokális) műlencsék

A legtöbb multifokális műlencse egy távoli és egy közeli éles látást biztosító fókuszponttal rendelkezik, de a rendelkezésre álló legújabb műlencsék már három tartományt kínálnak: a távoli és a közeli, az olvasást biztosító tartományok mellett lehetővé vált a köztes terület éles látása is. Ez azért rendkívül fontos, mert ez az a zóna, ami a mindennapi életünk során, a számítógép, mobiltelefon használatakor, vagy akár csak egy beszélgetés során a legfontosabb. A multifokális műlencsékkel jelentősen csökkenthető az olvasószemüveg, vagy más beltéri szemüvegek használata is.

Alkalmazkodó (akkomodatív) műlencsék

Ezek a műlencsék a szem természetes alkalmazkodóképességét használják fel az éles kép létrehozására. A szem ezen alkalmazkodóképességét és ezzel a szemlencse dioptriaértékének változását a szemben lévő sugárizom összehúzódása és elernyedése teszi lehetővé. Ezt a mechanizmust használja ki a beültetett műlencse is, amely a rugalmas és hajlékony lábainak köszönhetően előre, illetve hátra tud mozdulni, a természetes szemlencséhez görbülni és tűrőerejét megváltoztatni. Ezekkel a lencsékkel a műtét után a közeli a távoli és a köztes távolságra lévő tárgyak is élesen láthatók, azaz csak ritkán, vagy egyáltalán nem kell szemüveget viselnünk.

Tórikus műlencsék

Ezeknél a lencséknél az egymásra merőleges tengelyek más-más dioptriaértékkel rendelkeznek. Ezek a lencsék arra jók, hogy a szürkehályog-műtét során az esetlegesen meglévő belső szemtengelyferdülést is korrigálni tudják. A tórikus műlencsék beültetése szintén csökkenti a szemüvegtől való függést.

Melyik műlencse megfelelő számomra?

Mind a szürkehályog, mind pedig a többi lézeres látásjavító kezelés előtt részletes, mindenre kiterjedő szemvizsgálaton vesznek részt a páciensek az Optimum Szemészeten, így senkinek nem kell egyedül döntenie a beültetendő lencse típusáról.

A csúcstechnológiás berendezésekkel történő vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével az orvos minden esetben javaslatot tesz az alkalmazandó lencse típusára és egyéni igények szerint a beültetendő lencse kiválasztásában is segít.


Alkalmas a lézeres szürkehályog szemműtétre és műlencse beültetésre? Az alkalmassági vizsgálaton kiderül!

Jelentkezzen most ingyenes alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott lézeres kezelésünkkel újra megtapasztalhassa a kompromisszumok nélküli éleslátás örömét!

Optimum térkép

Elérhetőségek

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció