OCT vizsgálat

Az OCT (Optikai Koherencia Tomográf) a modern szemészeti vizsgálatok egyik legfontosabb diagnosztikai eszköze, amely segítségével számos súlyos szembetegség korai stádiumban diagnosztizálható. A vizsgálat napjainkban elengedhetetlen megoldás, ha a szemünk egészségének vizsgálatáról van szó. Feladata, hogy pontos információt adjon a látásért felelős területekről és annak esetleges kóros elváltozásairól.

OCT vizsgálat
OptoVue Avanti OCT készülék

Az OCT szemvizsgálat háromdimenziós színkódolt, keresztmetszeti képeket készít a retináról, ami lehetővé teszi a tünetek nélküli, korai elváltozások felismerését is, melyek más vizsgálattal nem láthatók.

Az OCT-vizsgálat optikai elven (sugárzás nélkül) nagyobb felbontású képeket készít a retina és a látóideg rétegeiről. A színkódolt képek rengeteg információt nyújtanak, amelyek segítségével szemorvosa megmérheti a retina vastagságát, és azonosíthatja a látóideg-rendellenességeket.

Az időben történő és pontos diagnózis elengedhetetlen ahhoz, hogy szemészorvosa és mielőbb megkezdje a megfelelő kezelést. A vizsgálat eredményével jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés eredményessége is.

Mikor van szükség optikai koherencia tomográfiára?

OCT vizsgálatot javasolhat szemésze, ha Ön egy bizonyos kor felett van és/vagy fennáll bizonyos szembetegségek kialakulásának kockázata. Ilyen esetekben szűrővizsgálat jelleggel is alkalmazható.

Az OCT vizsgálatokat különféle szembetegségek diagnosztizálására és a kezelések hatásosságának megítélésére használják, mint például:

Elülső szegmens OCT vizsgálat során a szaruhártya elváltozásait vizsgálják. A szem elülső részei vizsgálhatók nagy pontossággal, mely különböző szaruhártya betegségekben, illetve zöldhályogban lehet hasznos.

Az OCT vizsgálat szükségességéről szemészorvosa dönt, de természetesen Ön is kezdeményezheti, ha olyan típusú betegségekben éríntett mint az időskori makuladegeneráció, vagy a makula egyéb megbetegedései, zöldhályog, esetleg cukorbetegség, magas vérnyomás, egyéb belgyógyászati betegségek miatt előforduló szemfenék elváltozások.

Hogyan zajlik az OCT vizsgálat?

Az OCT vizsgálat elvégzéséhez nincs szükség különleges felkészülésre. Pupillatágító szemcsepp alkalmazására a legtöbb esetben szükséges lehet, mely kitágítja a pupilláját, ezáltal könnyebb a vizsgálat elvégzése.

A vizsgálat sötét szobában, ülve történik, a beteg az állát és homlokát a géphez rögzített támasztékra támasztja, hogy ne mozogjon. Az OCT berendezés ezután a szemet érintés nélkül szkenneli. Szemét egy színes célpontra összpontosítja a gépen belül. A szkennelés közben piros vonalat láthat. A teszt rövid időt vesz igénybe, néhány percig tart. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és kockázatmentes.

Amennyiben pupillatágító szemcseppet kapott, a szeme néhány óráig érzékenyebb lehet a fényre, látása homályossá válhat.

Miért kiemelten fontos az OCT vizsgálat?

A zöldhályog esetében fontos, hogy a problémát minél hamarabb diagnosztizáljuk, hiszen a lassú lefolyású betegség során a látásban résztvevő sejtek és idegrostjaik folyamatosan károsodnak, ami hosszú távon a látótér szűkülését és a látás maradandó károsodását okozza. Az OCT vizsgálat segít időben felfedezni a bajt és segít a betegség hatékony követésében.

A makula degeneráció az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka, azonban a középkorúakat is egyre jellemzőbben érinti. A makuladegeneráció az éles látást támadja. Kóros érújdonképződés, vizenyő alakulhat ki a nedves formában. Száraz típusú makuladegeneráció esetén sorvadásos területek jönnek létre az éleslátás területén. OCT vizsgálat segítségével a betegség időben felismerhető.

A diabéteszes makulopátia, azaz a cukorbetegség okozta elváltozások esetében az időben elvégzett szemvizsgálat szintén segít abban, hogy a célzott kezelést időben, még a jelentős látásromlás bekövetkezte előtt tudjuk elkezdeni.

Mi az OCT-A vizsgálat és mikor van rá szükség?

Az angio-OCT egy diagnosztikai teszt, amely optikai koherencia tomográfia (OCT) technológiát használ a retina és annak érszerkezetének kiváló minőségű képeinek elkészítésére.

Az OCT-angiográfia elvégzéséhez nincs szükség kontrasztanyag érbe adására, így kényelmesebb a páciens számára, és gyakrabban megismételhető. A teszt eredményei lehetővé teszik bizonyos szembetegségek, például a diabéteszes retinopátia, zöldhályog vagy az időskori makuladegeneráció (AMD) kimerítő ellenőrzését.

Sok diabéteszes retinopátiában szenvedő betegnél előfordulhat makulaödéma, érújdonképződés és ennek következtében látásvesztése is előfordulhat. Az angio-OCT kiegészíti az OCT-t, egy nagyon hasznos teszt a retina állapotának nyomon követésére, az esetleges szemproblémák korai felismerésére és a legmegfelelőbb kezelés kiválasztására.

Évekkel ezelőtt ezt a diagnosztikai vizsgálatot kellemetlen előkészületek előzték meg, manapság a technológia fejlődés által könnyedén, kellemetlenségek nélkül elvégezhető a vizsgálat.


OCT vizsgálat ár

OCT vizsgálat

25.000 Ft

Törődjön látásával, kérjen időpontot vizsgálatra!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.