Szembetegségek

Segítünk, hogy időben felismerje a tüneteket!

Leggyakoribb szembetegségek

Korai felismerés a szembetegségek ellen

Több száz különböző szembetegség és látásprobléma létezik. Némelyik nem visszafordítható vagy gyógyítható, de a legtöbb igen. Ön is segíthet szemének egészségének fenntartásában, ha egészséges életmódot folytat, és rendszeresen felkeresi szemész szakorvosát, ha bármilyen látásbeli változást vagy kellemetlen tünetet észlel.

A szembetegségeket különböző tényezők okozhatják, amelyek különböző jeleket és tüneteket eredményeznek. Ezek lehetnek olyan triviálisak, mint a kisebb irritáció vagy fájdalom, egészen a homályos látásig, kettős látásig vagy vakságig. A korai felismerés bizonyos szembetegségeknél létfontosságú a hatékony kezelés érdekében, ilyen például a retinaleválás vagy zöldhályog.

Tudjon meg többet a gyakori szembetegségekről, arról, milyen típusú panaszok utalhatnak szembetegségre, és hogyan kezelhetők.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártyagyulladás a kötőhártya fertőzésből vagy allergiából eredő gyulladása, mely során a szeme vörös és duzzadt (gyulladt), és ragacsos váladék van a szemzugban. Az egyik leggyakoribb szembetegség, mely minden életkorban előfordulhat. A betegség egyes típusai nagyon fertőzőek, könnyen terjednek emberről emberre, ezért fontos a korai diagnózis és kezelés.

Árpa, jégárpa

Az árpa és jégárpa a szemhéjgyulladás nagyon gyakori, de két különböző formája, mindkettő a szemhéj szélén vagy annak mentén alakul ki. Sok mindenben hasonlóak, ezért a két betegségtípust sokszor összekeverik egymással. Az árpa egy piros, fájdalmas tályog, az olajos váladékot termelő mirigyek akut gyulladása.

Szemallergia

A szemallergia, más néven allergiás kötőhártya-gyulladás meglehetősen gyakori. Akkor jelentkezik, amikor a szem valami olyan dologra reagál, ami irritálja azt (az úgynevezett allergénre). Ennek eredményeként a szemhéjak és a kötőhártya vörössé, duzzadtá és viszketővé válik.

Kancsalság

A kancsalság egy gyakori szembetegség főként a gyermekek körében. A szembetegség leggyakrabban 5 éves korig jelentkezik. Kancsalság esetén a két szem működésének összhangja hiányzik, a szemek két különböző irányba néznek. . Előfordulhat, hogy az egyik szem egyenesen előre néz, míg a másik szem befelé, kifelé, felfelé vagy lefelé fordul.

Távollátás

A távollátás (más néven hyperopia) egy olyan fénytörési hiba, amikor a távoli tárgyak is, és a közeli látás is homályos. Ilyenkor a szembe érkező fénysugarak nem az ideghártyán, hanem azon túlérve fókuszálódnak. Nehézséget jelenthet a hosszabb ideig tartó olvasás vagy a számítógép használata.

Szürkehályog

A szürkehályog (cataracta) egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át. A minket körülvevő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak, a lencse elszürkülésével romlik a látás. A cataracta általában 60 éves kor felett kezd igazán súlyos látásromlást okozni.

Zöldhályog

A glaukóma olyan betegség, amely károsítja a szem látóidegét. Általában akkor alakul ki, amikor a csarnokvíz felgyülemlik a szemben. Ez a felesleges csarnokvíz megnöveli a szemnyomást, ezzel károsítja a látóideget. A folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki.

Retinaleválás

A retinaleválás olyan szembetegség, amely akkor következik be, amikor a retina szövete elválik az alatta lévő szövetrészektől. Kezdetben szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik, hogyha nem történik gyors műtéti beavatkozás, teljes látásvesztés következhet be.

Színtévesztés

Színtévesztésről akkor beszélünk, amikor a színlátás zavarai állnak fenn. Leggyakoribb a zöld és a vörös szín felismerésének zavara, esetenként a kék színt érinti a színtévesztés. Ha valamelyik szín érzékelése csak csökken, színtévesztésről, ha teljesen kiesett, színvakságról beszélünk.

Tompalátás

Tompalátásról - amblyopia vagy más néven lusta szem – akkor beszélünk, ha a szemből nem érkezik az agyba megfelelő, éles, kontrasztos kép. Általában csak az egyik szemen, ritkábban mindkét szemen jelentkezik. Idővel az agy egyre inkább a másik, erősebb szemre támaszkodik, miközben a gyengébb szem látása romlik.

Astigmia

Az asztigmatizmus egy gyakori fénytörési hiba, ami homályosíthatja és torzíthatja a látást mind a közeli és távoli tárgyak esetében. Asztigmatizmus esetén a szaruhártya egyenetlen, emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, így nem keletkezik éles kép.

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.