SZEMVIZSGÁLAT

Szemészeti vizsgálat
a legkorszerűbb eszközökkel!

A teljeskörű szemészeti vizsgálat több, mint egy szemüveg vagy kontaktlencse felírása

Átfogó látásvizsgálat

Modern
diagnosztikai
eszközök

Tapasztalt
szakorvosok

A rendszeres szemészeti
szűrővizsgálat fontossága

A rendszeres szemvizsgálat lehetőséget ad, hogy a szemorvos felmérje szemének általános egészségi állapotát, a fénytörési hibákat, valamint segít a szemproblémák korai felismerésében, amikor azok a legjobban kezelhetők. A látásromlás általában fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki, sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látnak. Sok szembetegség nem okoz azonnali tüneteket, amíg a látáskárosodás be nem következik. Így az átfogó és rendszeres vizsgálat az egyik legjobb módja látása megőrzésének.

A látást veszélyeztető szembetegségek egyszerű látásvizsgálattal nem feltétlenül fedezhetőek fel. Egy átfogó szemvizsgálat azonban segíthet a szürkehályog, a zöldhályog, a makuladegeneráció, és a retina betegség diagnosztizálásában. A vizsgálat eredményeiből számos más betegségek is kiszűrhetőek, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás korai felismerése.

Mikor érdemes szemvizsgálaton részt venni?

Számos tényező határozhatja meg, hogy milyen gyakran van szüksége szemvizsgálatra, beleértve az életkorát, az egészségi állapotát és a szemproblémák kialakulásának kockázatát.

  • Gyermekek

Már csecsemőkortól fontos és szükséges szűrővizsgálaton részt venni, a rövidlátás és távollátás mellett más problémákra is fény derülhet.
Javasolt vizsgálati időpontok: 6 hónaposan, 1, 3 évesen, 5-6 éves kor körül, ezt követőn 2 évente. Gyermekszemészeti szakrendelésünkön várjuk a legkisebbeket is.

  • Felnőttek

Általános ajánlás 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett évente érdemes szűrővizsgálaton részt venni. A szűrővizsgálat eredményei alapján szemorvosa ettől eltérő gyakoriságot javasolhat.

Milyen vizsgálatokat, műszeres méréseket végzünk egy szemészeti látásvizsgálat alkalmával?

szemvizsgálat

Komplex szemvizsgálatunk a szem egészségének számos fontos szempontját értékeli. Az átfogó szemészeti vizsgálat a következőket foglalhatja magába, attól függően, hogy a szem állapotának felmérése során a szemészorvos mely vizsgálatok elvégzését tartja indokoltnak:

  • Látóélesség vizsgálata
  • Objektív és szubjektív fénytörési hibák meghatározása távolra és közelre egyaránt
  • Szaruhártya törőerő vizsgálata
  • Szemnyomás mérése
  • Pupilla funkciójának vizsgálata
  • Pupillatágítás
  • Réslámpás vizsgálat
  • Szemfenék-vizsgálat

A vizsgálat végeztével a felállított diagnózis birtokában terápiás javaslattal látjuk el. Szükség esetén kontroll időpontot egyeztetünk.
Ha a látás korrekciója szükségessé válik, sor kerülhet szemüveg felírására, vagy tájékoztatjuk a fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás, astigmia, öregszeműség) műtéti korrigálásának lehetőségeiről.
Akut vagy tartósan meglévő szemészeti gyulladások, vagy szemkörnyéki bőrelváltozások esetén szintén várjuk szemészeti vizsgálatunkra.

Elvégezzük a speciális vizsgálatokat is!

Szeme egészségének megőrzéséhez fontos lépés az olyan állapotok korai felismerése, mint a szürkehályog, a zöldhályog és a makuladegeneráció. Ha általános betegségre utaló jelet észlelünk, mint például cukorbetegség vagy magas vérnyomás, ekkor mielőbbi kezelés szükséges, mert kezeletlen esetekben súlyosabb szemészeti problémák is kialakulhatnak.

Ha a legkisebb kétség is felmerül valamely betegséggel kapcsolatban, további műszeres vizsgálatokat javasolunk, mint a számítógépes látótérvizsgálat, OCT (optikai koherencia tomográfia) vagy OCT-A (optikai koherencia tomográfiás angiográfia) vizsgálatot.

Szemészetünk felszereltsége lehetővé teszi a további vizsgálatok és kezelések elvégzését is. A betegségek korai diagnosztizálása és kezelése érdekében a legmodernebb műszereket és technikákat használjuk.

Árak

Szemészeti szakorvosi vizsgálat

30.000 Ft

Óvja meg szeme egészségét, kérjen időpontot szemészeti vizsgálatra!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Olvasson tovább a témában

Gyakori kérdések

Tisztán látok, miért van szükségem szemészeti vizsgálatra?

A teljes körű szemészeti vizsgálat több, mint egy szemüveg vagy kontaktlencse felírása, vagy a dioptriaértékek frissítése. A szemészorvos által végzett szemészeti vizsgálat egy sor vizsgálatból áll, amelyek célja, hogy felmérje szeme általános egészségi állapotát. Orvosa olyan szembetegségeket is ellenőriz, mint a glaukóma, a szürkehályog, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a retina leválása stb.

Mennyi ideig tart egy szemészeti vizsgálat?

Páciensenként eltérő, hogy mennyi időt vesz igénybe a műszeres mérések és konzultáció. Körülbelül 1,5-2 órás itt tartózkodásra készüljön.

Cukorbeteg vagyok. Szükségem van-e rendszeres szemészeti vizsgálatra?

A cukorbetegség súlyos látásproblémákat okozhat. Nagyon fontos, hogy szemét minden évben ellenőrizzék, lehetőleg pupillatágító cseppekkel, hogy a retina (a szem hátsó része) alaposan megvizsgálható legyen.

Milyen gyakran kell szemvizsgálatra járni?

Ez az életkortól függ. Nagyon fontos, hogy a gyermekeket már az óvodáskor előtt megvizsgálják, mivel a gyermekkori látászavarok az azonnal észlelhető következmények mellett hosszabb távon fellépő problémákat is okozhatnak.
Felnőtteknél 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett évente érdemes szűrővizsgálaton részt venni.
 
A rutinszerű szemészeti vizsgálatokon kívül akkor is javasolt a vizsgálat, ha:
Látáscsökkenést észlel, akkor is, ha csak átmenetileg is
Úszóképeket lát
Fényvillanásokat tapasztal
Homályosabb látása
A színeket fakóbbnak látja
A látást elzáró függöny vagy fátyol keletkezik
Vakítja a fény, fényudvar keletkezik
Szemsérülése volt
Kettős látást tapasztal
A perifériás látása romlott
Cukorbeteg
Családban előfordult szembetegség

Hogyan készüljön az általános szemészeti vizsgálatra?

A pupillatágítás miatt látása néhány óráig, egyéni érzékenységtől függően akár 24 óráig homályos lehet, autót vezetni nem javasolt. Tömegközlekedéssel vagy kisérővel, sofőrrel érkezzen.

Gyógyítható-e felnőttkorban a tompalátás?

Sajnos a tompalátást nem lehet gyógyítani. Gyermekkorban ezért fontos a látásvizsgálat. Gyermekszemész által elrendelt korrekció viseléssel, szemtakarással a tompalátás megelőzhető.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!
Jelentkezem