GYERMEKSZEMÉSZET

Egészséges szemek
a kezdetektől!

Egész életre szóló problémát előzhet meg az időben elvégzett vizsgálattal!

Játékos,
fájdalommentes
vizsgálat

Gyermekbarát
rendelő

Tapasztalt
gyermekszemészek

Gyermekünk szeme világa a legfontosabb

A gyermekek szemének egészségére ügyelni komoly felelősség, óvni őket, már kora gyermekkorban el kell kezdeni. Egy egész életre szóló problémát előzhet meg gyermekénél az időben elvégzett szemészeti vizsgálattal.

Miért fontos, hogy odafigyeljen?

A gyermekkori látászavarok az azonnal észlelhető következmények mellett hosszabb távon fellépő problémákat is okozhatnak. Ha gyermeke nem lát jól, akkor attól függően, hogy milyen jellegű a panasza, a következőket tapasztalhatja:

 • nem látja (jól) a táblát
 • nem látja jól az írni- és olvasnivalót
 • a fokozott erőlködéstől fáj a feje
 • a hunyorgástól, túlzott koncentrációtól bevörösödik a szeme
 • fáradékonyabb, mint a társai

Az időben fel nem ismert és kezeletlen látászavar maradandó károsodáshoz, ún. tompalátáshoz vezet, megváltozik a két szem együttes látása, a térlátás, az éles látás, a kontrasztok felismerése. Mindezek következtében általános panaszok is kialakulhatnak, mint például a fejfájás és a fáradékonyság. A látórendszer problémái a gyermek egész életére hatással lehetnek. Visszavethetik a gyermek fejlődését, iskolai eredményeit csökkenthetik és későbbi lehetőségeit is jelentősen korlátozhatják.

Gyermekkori problémák

Akárcsak a felnőtteknél, a gyermekeknél is előfordulnak különféle szemészeti problémák. Ezek közül a leggyakoribbak az optikai eltérések, mint a rövidlátás, a távollátás, az astigmia, valamint a kancsalság és a tompalátás.

RÖVIDLÁTÁS

Bővebben

Rövidlátás kezelése

A megfelelő korrekció nélkülözhetetlen

A rövidlátás (myopia) szakorvos általi diagnosztizálása és kezelése nem csupán az aktuális kellemetlenségek megszüntetése miatt fontos, ugyanis korrekció nélkül idővel a tünetek súlyosbodhatnak. A rövidlátás akadályozza a gyermek boldogulását a mindennapokban, negatívan hat az iskolai teljesítményére is.

Hogyan ismerhető fel a rövidlátás?

A rövidlátás jelei nehezen felismerhetők, hiszen ilyenkor a gyermek közelre jól, távolra viszont rosszul lát. Árulkodó lehet, ha hunyorogva kémleli a távolabbi környezetét.

Gyakran iskolás korban alakul ki a myopia, ilyenkor egyértelmű jel, ha gondot okoz a hátsó padokból a táblára írt szöveg olvasása. Kisebbeknél a rövidlátás jele lehet, hogy a gyermek túlságosan közel tartja az arcához a játékait miközben nézi őket, míg a távolabbi tárgyakat hunyorogva veszi szemügyre. Az is gyanúra adhat okot, ha a televíziót csak közelről hajlandó nézni, hiszen előfordulhat, hogy távolabbról már nem látja tisztán a képernyőt.

Segítünk, hogy gyermeke látása újra tökéletes legyen!
Kérjen időpontot vizsgálatra!

Vissza
rövidlátást szemléltető kép

TÁVOLLÁTÁS

Bővebben

Távollátás kezelése

Rejtett távollátás is kialakulhat

A távollátás (hypermetropia) felismerése a gyerekeknél rendkívül fontos, mert kancsalsághoz és tompalátáshoz is vezethet. Mivel a gyermek folyamatosan koncentrál, erőlteti a szemét, így gyakori panasz lehet a fejfájás, ami rányomja bélyegét a mindennapokra és a tanulmányi eredményre. Sokszor nehezen vehetjük észre a rejtett távollátást, mert a gyermek távolra és közelre is élesen lát. Bár elsőre nem tűnhet indokoltnak, mégis fontos lehet a szemüveg viselése rejtett távollátás esetén is, mert kezelés nélkül kancsalsághoz is vezethet egy erősebb hypermetropia.

Hogyan ismerhető fel a távollátás?

Szülőként nagyon nehéz megállapítani a gyermekről, hogy van-e ilyen típusú látászavara, ezért az otthoni megfigyelés segítheti a korai felismerést, de nem helyettesítheti a szakszerű gyermekszemészeti vizsgálatot.

Fiatal korban a szem kiválóan alkalmazkodik, ezért a távollátás rejtett maradhat. Gyanúra adhat okot, ha a gyermek szeme közeli tárgyak nézésekor hamar elfárad ésha fejfájásra panaszkodik.

Szülőként, már az aprónak tűnő panaszokra is érdemes odafigyelni, és akár soron kívüli vizsgálatot kérni. A szakorvosi vizsgálat a rejtett távollátást és ennek mértékét is megállapítja és javaslatot tesz a kezelésre.

Segítünk, hogy gyermeke látása újra tökéletes legyen! Kérjen időpontot vizsgálatra!

Vissza
Távollátást szemléltető kép

TOMPALÁTÁS

Bővebben

Tompalátás kezelése

Iskolás kor előtt még javítható

A tompalátás (amblyopia) az első életévekben alakul ki, és mielőbbi felismerése, kezelése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy javulhasson a gyermek látása. Ennél a látásproblémánál a kicsi nem használja egyforma mértékben mindkét szemét. A gyengébb szem ellustul, és homályos képet érzékel, ezért nem tud kialakulni az éleslátás és a térlátás. Ha időben részesül megfelelő ellátásban a gyermek, a látásélesség javítható.

Hogyan ismerhető fel a tompalátás?

A tompalátás korai felismerését segítheti egy egyszerű házi praktika, ami még kisbabánál is elvégezhető. A teszt során egy mozgó, színes, gyenge fényű fényforrásra irányítjuk a gyermek figyelmét, majd felváltva letakarjuk hol az egyik, hol a másik szemét.

Amennyiben egyformán követi mindkét oldali takaráskor tekintetével a fényt, valószínűleg nem alakult ki amblyopia. Azonban, ha csak az egyik oldali takaráskor válik zavarttá, nyűgössé vagy a szeme nem követi a fényforrás mozgását, mindenképp gyermekszemészeti vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megbizonyosodhatunk a kicsi tényleges állapotáról.

Segítünk, hogy gyermeke látása újra tökéletes legyen! Kérjen időpontot vizsgálatra!

Vissza

KANCSALSÁG

Bővebben

Kancsalság kezelése

Nem tűr halasztást

A kancsalság kezelése nem tűr halasztást, mert nem nőhető ki, sőt komoly veszélye van annak, hogy a gyermeknél tompalátás alakul ki. A kancsalság korai felismerésében különösen nagy szerepe van a szülőknek, mert kezelés hiányában állandósul, ami később nem csak az iskolában, de a mindennapokban is nagyon sok gondot okoz. A kancsalság okai összetettek, szerepet játszhat benne a genetika, szem- vagy idegrendszeri megbetegedés, egy lázzal járó betegség, de akár komolyabb lelki sérülés okán is jelentkezhet.

Hogyan ismerhető fel?

Az egyik, vagy mindkét szemével váltva befelé vagy kifelé tér a szemgolyó, nem tudjuk eldönteni, hogy melyik szemével merre néz a gyermek. A szülőre nagy felelősség hárul, hogy korán felismerje a betegség első jeleit, de a legbiztosabb akkor lehet, ha szakorvos vizsgálja meg gyermeket.

Segítünk, hogy gyermeke látása újra tökéletes legyen! Kérjen időpontot gyermekszemészeti vizsgálatra!

Vissza
kancsalság tünetét bemutató kép

Gondoskodjon gyermekéről és rendszeresen ellenőriztesse látását gyermekszemészeti szakorvosi vizsgálaton.

Mi történik egy vizsgálaton?

Az általános gyermek szemészeti vizsgálat során személyre szabottan, a gyermek korának megfelelő módszerekkel és eszközökkel, érintés nélkül mérjük fel a szem állapotát.

Gyermekorvosaink az alábbi területeket vizsgálják:

 • A gyermek látóélességét
 • A szaruhártya és a szem törőerejét
 • A szem elülső részeit (szemhéjak, kötőhártya, szaruhártya, pupilla, szemlencse)
 • A szemfenék állapotát
 • A szem mozgását, állását (kancsalság)
 • Szükség esetén a színlátást és térlátást

Mikor javasolt
a szűrővizsgálat?

Már csecsemőkorban fontos és szükséges gyermekszemészeti vizsgálaton részt venni, ahol a fénytörési hibákon kívül más szembetegségekre is fény derülhet. Ha sokáig kezeletlen egy látásprobléma, az idegrendszer látásért felelős területei nem fejlődnek megfelelően, ami a későbbiekben már nem lesz javítható. Látásunkra is igaz, hogy minél korábban fedezünk fel és kezelünk egy szemészeti betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Javasolt időpontok a gyermekszemészeti szűrővizsgálatra:

 • 6 hónaposan
 • 1 évesen
 • 3 évesen
 • 5-6 éves kor körül
 • Ezután 2 évente

A gyermekkori szemészeti problémák egy része rejtett, így a szűrővizsgálatok akkor is javasoltak, ha nincsenek panaszok és nem észlelünk tüneteket.

Figyeljen az árulkodó jelekre
és kérjen szakorvosi vizsgálatot!

A gyermekek szeme nagyon jól alkalmazkodik, ami megakadályozhatja, hogy időben kiderüljön, mi a baj a látásukkal. Számukra az a természetes, ahogyan ők látnak. Mégis mit tehet érte szülőként?
Figyeljen az árulkodó jelekre. A szem vörössége, váladékozása, a könnyezés, a szem gyakori dörzsölése, a játék közben tapasztalt szokatlan, furcsa viselkedés, a túl közelről nézett képek figyelmeztethetnek. Árulkodó lehet a tanulási nehézség, a betű- és szám tévesztés, a gyakori fejfájás, fáradékonyság, de akár a túlzott aktivitás vagy éppen az aktivitás hiánya is.

A legtöbb fénytörési hiba örökletes lehet. Amennyiben a szülők szemüveget viselnek vagy viseltek gyermekkorukban, fokozottabb jelentőséggel bírnak a szűrővizsgálatok. Az időben felfedezett szemészeti kórképek jó eséllyel gyógyíthatók. A felnőtt korban már semmilyen módon nem korrigálható tompalátás az időben felírt szemüveg előírás szerinti viselésével megelőzhető.

Árak

Gyermekszemészeti vizsgálat

30.000 Ft

Segítünk, hogy gyermeke látása újra tökéletes legyen!
Kérjen időpontot gyermekszemészeti vizsgálatra!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakori kérdések

Milyen életkorban vizsgáltassuk meg gyermekünk látását?

Fontos, hogy a vizsgálatokat a lehető legfiatalabb korban megkezdjük, illetve rendszeresen megejtsük.
Az ideális időpontok a szemorvosi vizsgálatra következő: 6 hónaposan, 1 évesen, 3 évesen, 5-6 éves kor körül, majd 2 évente.
A gyermekszemészeti szakrendelésen a vizsgálat egyik legfontosabb szempontja az, hogy a csak korai életkorban kezelhető állapotokat felismerjük.

A gyermekszemészeti vizsgálat fájdalmas a gyermek számára?

A vizsgálat nem fájdalmas, gyerekszemészeink játékos formában, fájdalommentesen végzik ezt. Ennek keretében a gyakoribb és ritkább látásproblémákat kiszűrik és a szem általános egészségét egyaránt ellenőrzik.

Mit vizsgálnak a gyermeknél a szemészeti szűrővizsgálaton?

Az átfogó vizsgálat a következő területekre terjed ki: rövidlátás, távollátás, tompalátás, kancsalság, pupillák helyes működése, a szem teljes egészének egészségi állapota, valamint a színek helyes felismerése.

Mi a rövidlátás (myopia) és hogyan ismerhető fel?

Egy olyan fénytörési hiba, amikor a gyermek a távolabbi tárgyakat csak elmosódottan érzékeli, közelre azonban jól lát.
Tipikus árulkodó jel a hunyorgás távolabbi környezet figyelésekor, illetve az, hogy a gyermek túl közel tartja a szeméhez a játékait. Később az iskolában a rövidlátó diákok nem látják tisztán a táblára írt szöveget a hátsó padokból, azonban ezt nem elegendő azzal kezelni, hogy az első padokba ültetik a gyermeket.

Mi a távollátás (hypermetropia) és hogyan ismerhető fel?

Ez egy olyan fénytörési hiba, amikor az érintettek közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, kivéve a gyerekeket, akiknél ez jobb alkalmazkodási képesség miatt rejtve maradhat, idővel azonban jelentkezhetnek panaszok.
A folyamatos koncentráció és a szem erőltetése miatt gyakori panasz lehet a fejfájás és a szem gyors elfáradása. Gyakran azonban rejtve marad, a gyerekek szemének nagyfokú alkalmazkodóképessége miatt.

Mi a tompalátás (amblyopia) és hogyan ismerhető fel?

Tompalátásról akkor beszélünk, amikor a gyermek nem használja egyforma mértékben mindkét szemét. Emiatt a gyengébb szem ellustul, és csak homályos képet érzékel, így pedig nem tud kialakulni az éleslátás.
Egy mozgó, gyenge fényforrásra irányítjuk a kicsi figyelmét, majd felváltva letakarjuk hol az egyik, hol a másik szemét. Ha ez mindig ugyanazon szem takarásakor szemlátomást zavarttá teszi, erős a gyanú, hogy tompalátással van dolgunk, mely mihamarabb orvosi ellátást igényel.

Mi a kancsalság és hogyan ismerhető fel?

Kancsalság esetén a két szem működésének összhangja hiányzik, nem tudnak ugyanazon helyre fókuszálni, így gyakran váltva, vagy nem használják mindkét szemet, és a térlátás romlik.
Arról ismerhető fel, hogy az egyik, vagy mindkét szemnél váltva befelé vagy kifelé tér a szemgolyó, nem tudjuk eldönteni, hogy melyik szemével merre néz. A legkisebb gyanú esetén is célszerű gyermekszemész szakorvoshoz fordulni.

Szükséges a szemüveg a rövidlátó vagy távollátó gyereknek?

Igen, hiszen ennek köszönhetően a gyermek látása javul, magabiztosabban tud boldogulni, ráadásul így megelőzhető a látásprobléma súlyosbodása, ami akár kancsalsághoz, tompalátáshoz is vezethet.

Hogyan lehet felismerni a rejtett távollátást?

Gyermekszemészetünkön egy erre a célra kifejlesztett szemcseppet alkalmaznak orvosaink, ennek segítségével precíz diagnózist tudnak felállítani.

Gyógyítható-e a tompalátás?

Igen, de az időtényező kritikus: ha még kisgyermekkorban diagnosztizálják és megfelelően kezelik a problémát, akkor javítható. A tompalátás 6 éves kor után már nehezen kezelhető.

Gyógyítható a kancsalság?

Igen, az időben felfedezett kancsalság hatékonyan kezelhető, s így a tompalátás kialakulása megelőzhető.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!
Jelentkezem