ZÖLDHÁLYOG
(GLAUKÓMA) KEZELÉS

Korai felismeréssel
a zöldhályog ellen!

A zöldhályog megelőzésének kulcsa
a korai felismerés és a hatékony kezelés!

Megelőző
vizsgálatok

Szakorvosi
ellenőrzés

Személyre szabott
kezelések

….. Ft ……. kedvezménnyel!

Ft

KEDVEZMÉNY

Szöveg hiányzik

Bővebben
idősebb pár glaukóma betegséggel

Mi a zöldhályog
(glaukóma)?

A magyar lakosság 2%-át érintő glaukóma, vagyis a zöldhályog oka a retina sejtjeinek és idegrostjainak lassan előrehaladó fokozatos pusztulása, melynek hátterében a tartósan magas szemnyomás, a nyomás kórosan nagy napi ingadozása áll.

A zöldhályog kialakulása során a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez károsítja a látóideget. A folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki, ami a látóélesség fokozatos romlásához, a látótér kiesésekhez, végső esetben akár látásvesztéshez is vezethet. A glaukóma a 60 év feletti embereknél a vakság egyik vezető oka, azonban korai kezeléssel gyakran megelőzhető.

A zöldhályog tünetei

A glaukóma alattomos betegség. Egyik típusa, a nyitott zugú glaukóma, mely korai szakaszában nincsenek figyelmeztető jelek vagy nyilvánvaló tünetek, de a háttérben már sejtkárosodások jöhetnek létre. A betegség előrehaladtával a perifériás (oldalsó) látásban vakfoltok alakulnak ki. Amikor panaszt okoz, akkor a látóideg rostok jelentős része már elpusztult.

Sokszor más okból végzett, rutin szemészeti vizsgálat kapcsán merül fel a betegség gyanúja vagy a beteg panaszokkal csak akkor jelentkezik, ha a látótér beszűkülése már igen nagyfokú. Ezért nevezik a glaukómát a „látás csendes tolvajának”.

Másik típusa az úgynevezett zárt zugú glaukóma, mely magasfokú fájdalommal és látásromlással járhat, ilyenkor a csarnokzug elzáródása akut glaukómás rohamot okozhat. Eleinte jelentkezhetnek maguktól megszűnő tünetek. A beteg a homályos látást, a fejfájást másnak tulajdonítja, így a megfelelő kezelés késik.

A glaukómás rohamot és az azt megelőző állapotot azonban nagyon fontos felismerni.

Tünetei lehetnek:

 • látása hirtelen homályossá válik
 • súlyos szemfájdalom, fejfájás
 • rossz közérzet, émelygés, hányás
 • szivárványszínű gyűrűk vagy glóriák jelennek meg a fények körül

A glaukóma magasabb kockázatot jelenthet azoknak, akik:

 • 40 évnél idősebbek
 • családtagjainál előfordult zöldhályog
 • szemnyomása magas vagy emelkedett
 • távol- vagy rövidlátók
 • szemsérülésen estek át
 • hosszú távú szteroid gyógyszeres kezelést kapnak
 • rossz vérkeringésük van, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, migrénben, az egész testet érintő egészségügyi problémában szenvednek

Azoknál, akiknél egynél több ilyen rizikófaktor áll fenn, még nagyobb a zöldhályog kialakulásának kockázata.

A zöldhályog társulhat más betegségekhez is. Már fiatalkorban is kialakulhat és van, akinél vele születik.

Hogyan diagnosztizálják
a zöldhályogot?

A glaukóma diagnózisának egyetlen biztos módja a teljes körű szemvizsgálat.
A glaukómaszűrés, amely csak a szemnyomást ellenőrzi, nem elegendő a glaukóma megállapításához.

A szűrés és a kivizsgálás részét képezi a szemnyomás-mérés, a csarnokzug vizsgálata,
a szemfenéki vizsgálat, a látótérvizsgálat, OCT-idegrostanalízis és szükség esetén OCT-angiográfia segítségével.

Panasz és tünetmentesség esetében is fontos a rendszeres szemészeti ellenőrző vizsgálat, különösen 40 éves életkor felett, hogy mielőbb fény derüljön a problémára, időben felfedezhessük a még tünetmentes de kóros állapotot.

A kivizsgálás során megállapítjuk a glaukóma pontos típusát és meghatározzuk, mely kezelési mód jelenti Önnek a legjobb megoldást.

Hogyan kezelhető a zöldhályog?

A glaukóma által okozott látásromlás maradandó, nem visszafordítható. A különböző kezelések célja minden esetben a szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása, melyek segítenek megállítani a további károsodást.
A glaukóma kezelése történhet gyógyszeres szemcseppekkel, lézeres kezeléssel vagy szükség szerint műtéti úton.

 • Gyógyszeres kezelés: a zöldhályogot általában szemcseppes gyógyszerekkel kezelik. Ezek a szemcseppek minden nap alkalmazva csökkentik a szemnyomást. Egyes szemcseppek ezt úgy érik el, hogy csökkentik a szem által termelt csarnokvíz mennyiségét. Mások úgy csökkentik a nyomást, hogy segítik a folyadék jobb áramlását a csarnokzugon keresztül.
 • Lézeres műtétek: segítik a csarnokvíz elfolyását a szemből, és csökkentihetik a csarnokvíz termelődést.
 • Szemnyomáscsökkentő műtétek: egy új elvezető csatorna létrehozása történik, annak érdekében, hogy a csarnokvíz távozhasson a szemből.

Árak

Szemészeti szakorvosi vizsgálat

30.000 Ft

A glaukómás emberek fele nem is tudja, hogy zöldhályogja van! Jelentkezzen szemészeti vizsgálatra, hogy időben felismerhessük betegségét!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakori kérdések

Miért veszélyes a zöldhályog?

A zöldhályog az a fajta szembetegség, amely kezelés nélkül idővel vakságot okozhat. Enyhébb esetben a látótér beszűkülésével, a látás súlyos romlásával jár.
Néhány évtizeddel ezelőtt, ha a diagnosztizálás időben meg is történt, akkor sem volt érdemben befolyásolható a betegség lefolyása.
Ma azonban, ha korán diagnosztizálják a betegséget a további látáskárosodás szemcseppekkel, lézeres kezeléssel vagy műtéttel megakadályozható. Ehhez elengedhetetlen a glaukóma szűrése, 40 éves kor felett mindenkinél javasolt évente.

Milyen vizsgálatokra számíthatok a glaukóma diagnosztizálása során?

Amennyiben magas a glaukóma kialakulásának kockázata Önnél, vagy elmúlt 40 éves, akkor évente javasolt részt vennie egy átfogó szemészeti vizsgálaton, ami a következő vizsgálatokat tartalmazhatja:
  Szemnyomás mérés: A szemnyomásvizsgálat (tonometria) egy tonométer nevű műszerrel méri a szemen belüli nyomást. A szűrés történhet a nonkontakt tonométer nevű eszközzel is, amely egy levegő löket segítségével méri meg a szemnyomást, így nem szükséges a beteg szeméhez hozzáérni.
  Csarnokzug vizsgálat: A csarnokzug vizsgálat (gonioscopia) során a szem felszíni érzéstelenítése után egy kontaktlencse-szerű eszközzel történik, amely speciális tükreivel a szaruhártyán keresztül a szemészorvos belát a szabad szemmel nem vizsgálható csarnokzug területére.
  Látótér vizsgálat: A látótérvizsgálat (perimetria) a látás hiányzó területeit ellenőrzi. Fénypontok sorozatát mutatják meg Önnek, és megkérdezik, melyeket látja. Ha nem látja a perifériás látásában lévő foltokat, az azt jelezheti, hogy a glaukóma károsította a látását.
  Látóideg vizsgálat: Pupillatágítást követően az orvos réslámpával megvizsgálja a látóideget.
  OCT és OCT-A vizsgálat: Az OCT (optikai koherencia tomográfia) és az OCT-A (optikai koherencia tomográfiás angiográfia) vizsgálatok a retina rétegeinek legfinomabb elemzését teszik lehetővé. Az OCT vizsgálatok fájdalommentesek és gyorsak, mely során a szemfenéken fénysugarak pásztázzák végig az éleslátás helyét, a makulát. Ennek eredményeként mikrométer pontosságú keresztmetszeti képet kapunk az ideghártya (retina) rétegeiről. Kirajzolja az ideghártya érrendszerét és az áramló vér útját. Az információk ismeretében a szemorvos egyértelműen meg tudja állapítani, hogy van-e kóros eltérés a szemben, és ha igen, arra megfelelő, személyre szabott kezelést tud javasolni. Az OCT-A jelenleg a legkorszerűbb és legmodernebb diagnosztikai eszköz a szemész szakorvosok kezében.
  Szaruhártya vastagságának vizsgálata: Befolyásolhatja a szemnyomást, ezért szükséges a szaruhártya vastagságának vizsgálta.

Mit kell tenni glaukómás roham esetén?

Az akut glaukómás roham tüneteinek észlelése esetén azonnal szemész szakorvoshoz kell fordulni, mivel ez az állapot néhány óra alatt teljes megvakuláshoz vezethet.

Lehetnek mellékhatásai a glaukómagyógyszereknek?

A glaukómagyógyszerek segíthetnek megőrizni a látását, de különböző mellékhatások léphetnek fel.
Lehetséges mellékhatások:
  szúró vagy viszkető érzés
  vörös szemeket vagy vörös bőrt a szem körül
  a pulzus és a szívverés megváltozása
  a légzés megváltozása (különösen, ha asztmája vagy légzési problémái vannak)
  szájszárazság
  homályos látás
  szempillák növekedése
  a szemszín, a szem körüli bőr vagy a szemhéj megjelenésének megváltozása

Egyes gyógyszerek más gyógyszerekkel együtt szedve problémákat okozhatnak. Fontos, hogy adjon kezelőorvosának egy listát minden olyan gyógyszerről, amelyet rendszeresen szed. Feltétlenül beszéljen szemészorvosával, ha úgy tapasztalja, hogy a glaukóma elleni gyógyszernek mellékhatásai vannak.
Soha ne változtassa meg vagy ne hagyja abba glaukómagyógyszereinek szedését anélkül, hogy szemészorvosával megbeszélné.

Mik a magas szemnyomás tünetei?

A magas szemnyomás néhány gyakori tünete a következő:
Fájdalom a szem belsejében és környékén
Homályos látás
Vakfoltok a látómezőben
Vörös szemek
Irritáció és kellemetlen érzés a szemben
Fejfájás
Ha a fenti tünetek közül egyet vagy többet tapasztal vegye fel a kapcsolatot szemész szakorvosával.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!
Jelentkezem