SZÁRAZ SZEM KEZELÉSE

Gyakori probléma,
nem mindennapi megoldás

Szemszárazság kezelése innovatív és biztonságos villanófény technológiával

Mi a száraz szem
szindróma?

A száraz szem tünetegyüttes gyakori betegség, mely a népesség 5-15%-át érinti. Előfordulási gyakorisága összekapcsolható az életkorral és a modern életmóddal. A szem szárazsága a könnyfilm károsodásával függ össze, ami a könny elégtelen termelésének vagy túlzott párolgásának következménye.

A száraz szem szindróma tünetei:

 • Szemszárazság
 • Idegentest-érzés
 • Könnyezés
 • Égő érzés
 • Szemvörösség
 • Szemfáradtság
 • Homályos látás
 • Viszkető, szúró, kaparó érzés a szemben

Mi okozza a szemszárazságot?

A szemszárazságban szenvedők 80%-ánál a betegség párolgásos típusa figyelhető meg. Ebben az esetben a könnyfilm külső lipid rétegének elvékonyodása okozza a problémát, ami a szemhéj Meibom-mirigyeinek elégtelen működése következtében alakul ki. Ilyenkor a könny fokozottan párolog, a könnyfilm hamar felszakad és kötőhártya-gyulladás alakul ki, ami égő érzést, idegentest érzést vált ki a szemben és a látásproblémák súlyosbodását okozhatja. Ha a folyamat felgyorsul, ez a kellemetlen érzés állandósul, ami a könny további rendellenes termeléséhez vezet.

Akár anatómiai változások is kialakulhatnak, például a Meibom-mirigyek sorvadása, ciszták, árpák és különböző fertőzések, másodlagos kötőhártya-fertőzések és a legsúlyosabb esetekben a szaruhártya hámjának fekélyei.

A mindennapos telefon- és számítógép-használat, a légkondicionált helyiségben végzett munka, a mesterséges fények vagy akár a kontaktlencse viselése is nagyban hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához.

A szemszárazság mielőbbi kezelése jelentősen javítja életminőségét!

 E-Eye – gyors, biztonságos
és fájdalommentes

Az E-Eye kezelés az első olyan villanófény technológiát alkalmazó megoldás, amelyet kifejezetten a Meibom-mirigyek működési zavara miatt kialakult szemszárazság kezelésére fejlesztettek ki. A kezelés a szem érintése nélkül történik, a stimuláció hatására pedig a Meibom-mirigyek rendkívül hamar visszatérnek a normál működésükhöz, ezáltal helyreáll a könnyfilm normál szerkezete és eltűnnek a szemszárazsággal összefüggő tünetek.

Az E-Eye kifejezetten a könny fokozott párolgása okozta szemszárazság kezelésére kifejlesztett eszköz. Az E-Eye készülék úgynevezett polikromatikus pulzáló fényt (“hideg fényt”) bocsájt ki egy új technológia, az IRPL (Intense Regulated Pulsed Light) segítségével, amely képes azonnal és tökéletesen kalibrált fényimpulzusok sorozatát generálni.

 Nemcsak a panaszokat enyhítjük, hanem a kiváltó okot kezeljük!

A szemszárazság kezelése korábban még csak a tünetek enyhítésére korlátozódott, a szemcseppek is csak rövidtávon enyhítik a panaszokat.
Az innovatív E-Eye villanófény technológiának köszönhetően a három alkalomból álló kezeléssorozat egy teljesen biztonságos és fájdalommentes megoldás a szemszárazság okának megszüntetésére.

A kezelés időpontjai:

Az optimális eredmények elérése érdekében a kezeléssorozatot szükség szerint további alkalmak is követhetnek.

A kezelés legfőbb előnyei, hogy teljesen fájdalommentes, veszélytelen, valamint gyors és szinte azonnal érzékelhető a javulás.

Kezelés előtt

 • A kezelés előtt a fennmaradó sminket és a levegő általi szennyeződéseket egy alapos arctisztítással eltávolítjuk a bőréről
 • A villanófénnyel kezelni kívánt területen lévő anyagjegyeket a kezelés előtt le kell fedni ragtapasszal
 • A kezelés előtt a páciens szemére egy védő maszkot helyezünk, amit csak a kezelés végén távolítunk el a szemről

Kezelés menete

 • Egy különleges hűsítő hidrogélt kenünk az arccsontra és a halánték területére
 • 5 villanásból álló sorozatot alkalmazunk, a belső szemzugtól a halántékig
 • Ugyanezt a folyamatot megismételjük a másik szemnél is
 • Végül eltávolítjuk a gélt, majd vízzel lemossuk a bőrt

 Milyen eredmény érhető el az
E-Eye kezeléssel?

Az eredmény minden kezelés után nagyon hamar jelentkezik, és az alkalmazott kezelések számával arányosan egyre hosszabb ideig marad fenn. Vannak esetek, amikor a pozitív hatás lassabban, hónapok elteltével alakul ki.

Az E-Eye kezelés eredménye nem életre szóló, újabb panaszok jelentkezése esetén további fenntartó kezelések szükségesek.

A szinten tartó kezelések évente ajánlottak.

A kezelés díja

Száraz szem kezelés előtti kivizsgálás

25.000 Ft

Száraz szem kezelés

IRPL villanófény, 3 alkalom

110.000 Ft

Szabaduljon meg tartósan a szemszárazság kellemetlen tüneteitől, jelentkezzen vizsgálatra!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

Consent*
Consent

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Olvasson tovább a témában

Gyakori kérdések

Hogyan néz ki és milyen érzés a szemszárazság?

A száraz szem jellemzően vörösnek és irritáltnak tűnik. A száraz szem egyéb árulkodó tünetei közé tartozik a homályos látás, a fényérzékenység, a viszketés és a szemben jelentkező szemcsés érzés.

Miért érzem úgy a szemem, mintha lenne benne valami?

Ez az érzés, az úgynevezett idegentest-érzés, ami a száraz szem nagyon gyakori tünete. Az érzés lehet nagyon lokalizált is, azonban nem a szemben lévő dologtól származik. A száraz foltok, vagy a szaruhártyán a szárazság miatt keletkező apró sérülések okozhatnak fájdalmas vagy szemcsés érzést, amely szó szerint olyan érzés, mintha valami lenne a szemben.

A szemem gyakran könnyezik. Hogyan lehetnek “szárazak”?

A fájdalmas, irritált szemek heves könnyezésre serkentik a szemet.
Ellentmondásosnak tűnik, hogy a vizenyős szem a “száraz szem” tünete lehet. Ez azért van így, mert maga a “száraz szem” egy gyűjtőfogalom, amely a könnyfilm bármilyen rendellenességére – akár elégtelen termelésre, akár az a könnytermelés egyensúlyának felborulására – utal. Amikor a szaruhártya hámjának felszíne irritálttá válik a könnyellátás hiányának következtében, a szem természetes válasza a “reflexkönnyek” termelése, amelyet a szem azért termel, hogy ellensúlyozza a problémát. A reflexkönnyek túlzott termelése viszont súlyosbíthatja a könnyfilm-problémát.

Megelőzhető a szemszárazság kialakulása?

Szerencsére néhány egyszerű módszerrel csökkenthetjük a betegség kialakulását:

A megfelelő étrend sokat segíthet a megelőzésben: fogyasszon rendszeresen A-vitaminban gazdag ételeket, mint amilyen a répa, édesburgonya, vagy paprika!
Amennyiben Ön is irodai munkát végez, vagy sok időt tölt a számítógép monitorja előtt, akkor mindenképp iktasson be pihenőket a munkavégzés közben! Már néhány perces szünet is segíthet, hiszen szemei így fellélegezhetnek. A legjobb, ha tudatosan odafigyel a pislogásra, hiszen a monitor előtt ülve bizony előfordul, hogy megfeledkezünk a pislogásról, és sokkal ritkábban pislogunk, mint máskor. Pislogjon többet néhány percen keresztül, de az is jó megoldás, ha egy kis ideig csukva tartja a szemeit.
A nyári időszakban különösen gyakori a száraz szem kialakulása, amiért elsősorban a légkondicionáló berendezések felelősek. A hőség enyhítésére használt klímaberendezések ugyanis nemcsak hűtik, hanem szárítják is a levegőt, ami szemeink egészségére is kihat. Éppen ezért amikor csak teheti, igyekezzen kerülni a légkondicionáló használatát, és csak akkor kapcsolja be, ha feltétlenül szükséges! Poros, vagy dohányfüstös helyiségben szintén könnyebben szárad ki a szem, így ezeket is érdemes elkerülni.

Veszélyes a száraz szem szindróma?

A szemszárazság rövid távon nem jelent vészhelyzetet. Ha azonban hagyja, hogy a száraz szem krónikusan fennálljon, akkor szaruhártyája károsodhat.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!