fbpx

Az időskori makula degeneráció (AMD) kezelése – A korai felismerés és diagnózis segíthet megvédeni látását!

Fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztal?

Az időskori makula-degeneráció (AMD) az éleslátást érintő betegség. A makula, vagy közismertebb nevén sárgafolt a szemfenéken található ideghártya egyik legértékesebb területe. Legfőbb feladata az éleslátás és az olvasási képesség biztosítása. A makula degeneráció az ideghártya sejtjeinek fokozatos elpusztulását jelenti. Idősebb embereknél az AMD betegség kialakulásának kockázata nagyobb és a kor előrehaladtával az állapot rosszabbodhat.

A betegség meglétére mindenképpen gyanakodni kell, ha fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztal.

Szintén jele lehet a makula degeneráció kialakulásának, ha azt veszi észre, hogy egyre nehezebbé válik az olvasás, vagy épp hiányzik az olvasott szövegből néhány betű. Sok esetben az olvasószemüveg cseréje kapcsán derül fény a betegség meglétére.

Szembetűnő tünet az is, ha a látás központi részében sötét terület alakul ki. Ezt gyakran úgy veszik észre a betegek, ha véletlenül egy rövid ideig eltakarják a másik szemüket.

Ha azt tapasztalja, hogy az egyenes vonalak eltorzulnak, esetleg görbék lesznek, a korábban élesen érzékelt színek pedig tompává, elmosódottá válnak, akkor szintén nagy a valószínűsége annak, hogy makula degeneráció betegség áll fenn.

Zavartalanul várjuk az Optimum Szemészeten a megszokott nyitvatartási időben!

Intézetünk a járványügyi szabályok betartása mellett továbbra is folytatja működését. Telefonos előjegyzés és egyeztetés után fogadjuk pácienseinket.

Jelentkezzen be most makula degeneráció kezelésre és biztosítjuk az Önnek megfelelő, egyeztetett időpontot, így nem kell heteket vagy akár hónapokat várnia a kezelésre. Keressen minket, segítünk!

Éljen a lehetőséggel!

Jelentkezzen,
mindössze egy perc!

Jelentkezem Videókonzultáció

Megelőző vizsgálatok

Szakorvosi ellenőrzés

Személyre szabott kezelések

A makula degeneráció melyik formája fordul elő Önnél?

Ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek két típusa létezik, a száraz és a nedves makula degeneráció.

Száraz makula degeneráció

A makula degeneráció száraz formája hátterében a sárgafolton található sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll. Ilyenkor a beteg lassú, fokozatos látásromlást érzékel.

Nedves makula degeneráció

A nedves típusú elváltozást az ideghártya alatti érhártyából induló kóros érnövekedés okozza. A folyamat elején az erek betörnek a retinába és elfedik a makulát, később azonban az erek vérezni kezdenek, ami a terület elhegesedését és a központi látás teljes elvesztését eredményezi. A betegség elején fokozatos a látásromlás, azonban a bevérzést követően hirtelen súlyosbodnak a tünetek, mindez gyors látásvesztést eredményezhet.

A betegség megelőzése érdekében jelentkezzen vizsgálatra!

Az alábbi vizsgálatok elvégzése fontos makula degeneráció gyanúja esetén:

Szemfenék vizsgálat fundus kamerával

A makula degeneráció megállapításának első és legfontosabb módja, ha szemfenék vizsgálatot kér szemészetünkön. Az ideghártya (retina) vizsgálat során nagy felbontású kép készül a szemfenék különböző részeiről. A fundus kamera pupilla tágítás nélkül készít fényképet a szemfenékről.

OCT vizsgálat

Ha makula degeneráció gyanúja áll fenn, Ön is kezdeményezheti szemészetünkön az OCT vizsgálatot. A vizsgálat az éleslátás, azaz a makula területéről, annak elváltozásairól ad pontos információt. Az OCT vizsgálat fájdalommentes és gyors, mely során a szemfenéken lézer fénysugarak pásztázzák végig a makulát. Ennek eredményeképp mikrométer pontosságú keresztmetszeti képet kapunk az ideghártya (retina) rétegéről. Az információk ismeretében a szemorvos egyértelműen meg tudja állapítani, hogy van-e kóros eltérés a szemben, és ha igen, arra megfelelő, személyre szabott kezelést tud javasolni, követheti a betegségek lefolyását és megítélheti az adott gyógykezelés eredményességét.

 

A makula degeneráció kezelése

A makula degeneráció csak részlegesen orvosolható, ennek egyik legfőbb oka pedig az, hogy még pontosan nem ismertek azok a tényezők, amelyek a sejtpusztulást és a kóros érnövekedést elindítják.

A betegség lassítása érdekében azonban elérhetőek injekciós kezelések, a nedves típusú makula degeneráció esetén pedig lézeres eljárások is igénybe vehetőek. Emellett fontos szerepet tölthet be a megelőzésben a kockázati tényezők csökkentése.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!

Optimum térkép

Elérhetőségek