IDŐSKORI
MAKULADEGENERÁCIÓ
KEZELÉSE

Óvja meg látását korai
felismeréssel!

Az időben elvégzett szűrővizsgálattal
felismerhetőek az AMD korai jelei!

Megelőző
vizsgálatok

Személyre szabott
kezelések

Szakorvosi
ellenőrzés

Mi az időskori
makuladegeneráció?

Az időskori makuladegeneráció (AMD) – a köztudatban szemfenéki meszesedés néven ismert – az éleslátást érintő betegség. A makula, vagy közismertebb nevén sárgafolt a szemfenéken található ideghártya egyik legértékesebb területe. Legfőbb feladata az éleslátás és az olvasási képesség biztosítása. A makuladegeneráció az ideghártya sejtjeinek fokozatos elpusztulását jelenti. Idősebb embereknél az AMD betegség kialakulásának kockázata nagyobb és a kor előrehaladtával az állapot rosszabbodhat. Leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik a betegség.

Fokozatos vagy hirtelen
látásromlást tapasztal?

A betegség meglétére mindenképpen gyanakodni kell, ha fokozatos vagy hirtelen látásromlást tapasztal.

Szintén jele lehet a makuladegeneráció kialakulásának, ha azt veszi észre, hogy egyre nehezebbé válik az olvasás, vagy épp hiányzik az olvasott szövegből néhány betű. Sok esetben az olvasószemüveg cseréje kapcsán derül fény a betegség meglétére.

Szembetűnő tünet az is, ha a látás központi részében sötét terület alakul ki. Ezt gyakran úgy veszik észre a betegek, ha véletlenül egy rövid ideig eltakarják a másik szemüket.

Ha azt tapasztalja, hogy az egyenes vonalak eltorzulnak, esetleg görbék lesznek,
a korábban élesen érzékelt színek pedig tompává, elmosódottá válnak, akkor szintén nagy a valószínűsége annak, hogy makula degeneráció betegség áll fenn.

Végezzen el egy gyors látástesztet az
Amsler-rács segítségével!

Makula degeneráció esetén így látja az Amsler-rácsot

Takarja le az egyik szemét, és fókuszáljon 30-40 cm távolból a négyzetrács középső pontjára, és ellenőrizze, hogy lát-e szabálytalan vonalakat pl. torzulást, hullámzó vonalakat, különböző méretű vagy hiányzó területeket. Ismételje meg a másik szemének letakarásával is. A teszt közben a négyzetrács mind a négy sarkát látnia kell. Amennyiben a rácsszerkezetet nem látja egységesnek, görbe vonalak, homályos, foltos részek jelentkeznek forduljon szemész szakorvosunkhoz.

Sokan nem veszik észre, hogy makuladegenerációjuk van, amíg látásuk nagyon homályos nem lesz. Ezért fontos, hogy rendszeresen látogasson el szemészorvoshoz.

Hogyan fedezhető fel és kezelhető
az időskori makuladegeneráció?

makuladegeneráció vizsgálat

Szemfenék vizsgálat fundus kamerával

A makuladegeneráció megállapításának első és legfontosabb módja, ha szemfenék vizsgálatot kér szemészetünkön. Az ideghártya (retina) vizsgálat során nagy felbontású kép készül a szemfenék különböző részeiről. A fundus kamera pupilla tágítás nélkül készít fényképet a szemfenékről.

OCT és OCT-A vizsgálat

Az OCT (optikai koherencia tomográfia) és az OCT-A (optikai koherencia tomográfiás angiográfia) vizsgálatok a retina rétegeinek legfinomabb elemzését teszik lehetővé. Az OCT vizsgálatok fájdalommentesek és gyorsak, mely során a szemfenéken fénysugarak pásztázzák végig a makulát. Ennek eredményeként mikrométer pontosságú keresztmetszeti képet kapunk az ideghártya (retina) rétegeiről. Kirajzolja az ideghártya érrendszerét és az áramló vér útját. Az információk ismeretében a szemorvos egyértelműen meg tudja állapítani, hogy van-e kóros eltérés a szemben, és ha igen, arra megfelelő, személyre szabott kezelést tud javasolni. Követheti a betegségek lefolyását és megítélheti az adott gyógykezelés eredményességét.
Az OCT-A jelenleg a legkorszerűbb és legmodernebb diagnosztikai eszköz a szemész szakorvosok kezében.

A makula degeneráció kezelése

A makuladegeneráció csak részlegesen orvosolható, ennek legfőbb oka az, hogy pontosan nem ismertek azok a tényezők, amelyek a sejtpusztulást és a kóros érnövekedést elindítják.

A betegség lassítása érdekében azonban elérhetőek Anti-VEGF injekciós kezelések, a nedves típusú makula degeneráció kezelésére lézeres eljárások is igénybe vehetőek. Emellett fontos szerepet tölthet be a megelőzésben a kockázati tényezők csökkentése.

Árak

Szemészeti szakorvosi vizsgálat

30.000 Ft

A betegség megelőzése érdekében jelentkezzen vizsgálatra!

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakori kérdések

Milyen típusú makula degeneráció létezik?

A makula degenerációnak két nagy csoportja ismert. Száraz és nedves forma. Megkülönböztetésük azért fontos, mert eltérő kezelést igényelnek.

Hogyan veszem észre, hogy makula degenerációm van?

Általában a látás központi része érintett, pl. arcok elmosódnak, a látott tárgy képe homályos. Nedves típusnál a vízszintes vonalak elhajlása, görbülete figyelhető meg.

Hány éves kor felett beszélhetünk időskori makula degenerációról?

Ahogy a betegség nevében is szerepel, az idős kor betegsége. Általában 50-55 éves kor felett jelentkezik.  Ezért is fontos az évenkénti szűrővizsgálat.

Mi okozza betegséget?

A pontos okot nem ismerjük. Genetikai faktor, dohányzás, helytelen táplálkozás a betegség kialakulásának kockázatát fokozzák.

Megelőzhető-e a betegség?

A tudomány jelenlegi állása szerint megelőzni nem lehet. Az időben felismert és kezelt makula degenerációval a jó látás évekig megőrizhető.

Kiknek jelenthet magasabb kockázatot a makuladegeneráció?

Nagyobb valószínűséggel alakul ki AMD, ha:
magas telített zsírtartalmú (olyan élelmiszerekben található, mint a hús, vaj és sajt) étrendet követ
túlsúlyos
cigarettázik
50 évnél idősebb
magas a vérnyomása
magas a koleszterinszintje
a családban előfordult már időskori makuladegeneráció
szívbetegsége van

Jelentkezzen, mindössze egy perc!
Jelentkezem