Szemészeti betegségek, lexikon

Kattintson arra a betűre, amellyel kezdődő kifejezésekről szeretne olvasni!

A

Amennyiben kisgyermekkorban valamilyen akadálya van az éles látásnak, az agy nem tanulja meg használni a szemből érkező információkat, „a szem nem tanul meg látni”. A probléma kiváltó oka lehet például az, hogy a gyermeknek szemüvegre lenne szüksége, de ez vizsgálat hiányában nem derül ki, vagy a felírt szemüveget a gyermek nem hordja. Ugyancsak amblyopiát okozhatnak egyes csecsemőkori szembetegségek, pl. a veleszületett szürkehályog is. Ha a kialakuló tompalátást nem veszik észre időben, és nem kezelik, akkor állandósul. Az ilyen szemeken a látóélességet nem lehetséges 100%-ig kikorrigálni semmilyen optikai segédeszközzel (pl. szemüveggel vagy kontaktlencsével). Ha a későbbiekben refraktív műtétet végzünk, akkor az elérhető legjobb látóélesség (korrekcióval vagy anélkül) csak annyi lehet, amennyi a műtét előtti legjobb korrigált érték volt. Ha az amblyopia nem túl súlyos, szemüveg, kontaktlencse, vagy akár refraktív műtét még sokat segíthet. Egy további jelentős probléma az amblyopiával kapcsolatban, hogy ha az egyik szemen a tompalátás jelentős, és nagyon rossz a látóélesség, akkor az esetleges műtéti kockázatok miatt a jól látó másik szem műtétjét is át kell gondolni.

Astigmiának hívjuk azt az állapotot, amikor a szaruhártya görbülete nem szabályos gömbfelszín, hanem oválishoz hasonló, tojásdad alakú. Az astigmia a képek torzulását idézi elő, abból adódóan, hogy a szembe belépő fénysugarak egyenlőtlen módon törnek meg. Ez szellemképes látást idéz elő mind közelre, mind távolra nézés során. Astigmia önmagában, illetve myopiával vagy hypermetropiával együtt is létre jöhet. Cylinderes szemüveggel javítható.

C

A szürkehályog a normál esetben tiszta, átlátszó szemlencse elszürkülését, homályossá válását jelenti. A szürkehályog tehát nem egy hártya, amit le kell fejteni a szem felszínéről. Leggyakoribb tünetei a homályos és elmosódott látás. Kialakulása leggyakrabban összefügg a korral, a családban való korábbi előfordulással, illetve a cukorbetegség következménye is lehet. A szürkehályog csakis teljesen elhanyagolt esetben okozhat későbbi látásveszteséget.

A szem elülső felszínén (a szivárványhártya előtt) található, átlátszó szervrészlet, melynek elődomborodása, görbülete eredményezi (a szemlencse mellett) a szem legnagyobb fénytörési képességét. A szaruhártya szöveteiben történik a lézeres refraktív műtét.

D

A vér magasabb cukorszintje károsíthatja a szemben az ideghártya ereit, ezt hívják szakmai szóval diabéteszes retinopátiának. A cukorbetegeknél a szemfenéki szövődmények mellett gyakrabban keletkeznek más szemészeti betegségek is, úgy, mint a zöldhályog és a szürkehályog.

E

A jelenleg ismert refraktív (vagyis dioptria-csökkentő) műtétek a szaruhártya központi részének domborúságát változtatják meg. Ezt a kb. 6 mm átmérőjű területet hívjuk optikai zónának. Amikor sötétben nézünk, a pupilláink kitágulnak, hogy több fényt engedjenek be a szembe. Ha a pupilla tágasság meghaladja az optikai zóna nagyságát, a fénysugarak eltérően törnek meg a kezelt terület határainál, ez pedig glóriaszerű látást idézhet elő, ill. csökkenti kontrasztérzékenységet. Függetlenül a nappali, vagy jó megvilágításban tapasztalt, általában kiváló látásélességtől, az éjszakai vezetésnél, vagy pl. esti teniszezésnél a fent említett tünet zavaró lehet. Akinek életvitelében az ilyenfajta tevékenységek nagyon fontosak, annak műtét előtt ezt még inkább meg kell beszélnie kezelőorvosával.

Olyan fénysugár, mely nagy energiájánál fogva képes a molekulák közti kötéseket felbontani, így a szaruhártya szöveteit elpárologtatni, megváltoztatva ennek görbületét, fénytörését. A lézersugár egyébként minden műtéti típusnál egyforma.

G

A glaucoma lényege a látóideg rostjainak lassan előrehaladó és fokozatos pusztulása, melynek hátterében elsősorban a kis erek keringészavara áll. Leggyakoribb oka a szemgolyó fokozott belső nyomása, amelyet ma a glaucoma legfontosabb rizikófaktoraként említünk. A betegség a látóidegfő jellegzetes elváltozásához, a látóélesség fokozatos romlásához, valamint a típusos glaukómás látótér kiesésekhez, végső esteben akár látásveszteséghez is vezethet.

H

A távollátás a myopia (rövidlátás) ellentéte. A szem túl rövid a teljes törőerejéhez képest. A fénysugarak, amelyek a szembe érkeznek, a látóideghártya mögött kereszteződnének, ezáltal homályos kép keletkezik. A távollátást fiatal korban a szem belső izmainak alkalmazkodásával automatikusan, saját magunk korrigáljuk (rejtett távollátás), ilyenkor jó a látásélesség, de közelre hamar elfárad a szem, esetleg fejfájás jelentkezhet. Idősebb korban azonban sem közelre, sem távolra nem látunk élesen.

I

Intézetünkben egy olyan egységes vizsgáló és operáló rendszer működik, mely egy komplex rendszert képez. Ennek legfontosabb részei: az ORBSCAN cornea topográf, amely több ezer ponton méréseket végezve feltérképezi a szaruhártyát, a ZYWAVE aberrometer (ld. lentebb) és az excimer lézerkészülék.

L

A felszíni lézerkezelések egyik változata, melynek során a szaruhártyát borító felszínes hámot tömény alkoholos oldattal lazítjuk fel, megemeljük, majd a lézeres kezelést követően visszafektetjük.

A cornea állományában végzett lézeres refraktív beavatkozás, melynek során a szaruhártyából egy vékony védőlebenyt képezve, ezt a lebenyt felhajtva, a középső rétegekben történik a tényleges lézeres kezelés. A műtét végén a lebenyt visszahajtjuk.

A 100%-os (orvosi leleteken 5/5 vagy 1,0) látás olyan méretű betű látására utal, amelyet egy átlagos személy normálisan 5 m távolságról lát. Akinek csak 5/10 (0,5) látása van, az 5 m-ről akkora betűt lát, mint amit egy normálisan látó személy már 10m-ről is el tud olvasni. 5/50 (0,1) látásélesség esetén csak az olyan méretű számot tudja elolvasni 5 m-ről, amit a legtöbb normál látó ember már 50 méterről is látna. A legtöbb állam 0,5-ös vagy annál élesebb látást kíván legalább az egyik szemre, a jogosítvány elnyeréséhez (a szemüvegekre, ill. kontaktlencsékre vonatkozó korlátozás nélkül).

Ez a kifejezés arra a látóélességre utal, amelyre szemeink a legjobb szemüveggel vagy kontaktlencsével képesek. A jó korrigált látóélesség nem csupán annyit jelenti, hogy szemünk megfelelően fókuszál önállóan vagy korrekció segítségével, hanem jellemzi a szem egyes részeinek egészséges, megfelelő működését is. A legjobb korrigált látás ugyanazon a vizsgálótáblán mérhető, mint a korrekció nélküli látóélesség, és ugyancsak hathatnak rá további objektív és szubjektív tényezők (objektív tényezők: pl. a perifériás látás, a színlátás, és a kontraszt érzékenység, szubjektív tényezők lehetnek: a szellemképesség, káprázás, homály és torzulás).

M

Olyan, hullámfront analízissel (ld. később) detektálható finom eltérés, mely a látóélességet ronthatja, de hagyományos szemüveggel vagy lézeres kezeléssel már nem javítható.

Az időskori makuladegeneráció betegség az ideghártya központi részén található sárgafoltot károsítja, mely terület az éleslátás helye. Az itt található anatómiai képletek kóros elváltozása a központi látás csökkenéséhez vezet, gyengén látást, illetve részleges vagy teljes látásvesztést okozhat.

“Száraz” forma: a makuladegenerációk 80 százalékáért felelős. Lassan, alattomosan fejlődik. A látásveszteség 5-15%-át okozza.
“Nedves” forma: kb. az esetek 20 százalékában alakul ki. Az érújdonképződések miatt hamarabb okoz tünetet.

Rövid- vagy közellátás akkor keletkezik, amikor a szem túl hosszú a teljes törőerejéhez képest. A fénysugarak, amelyek a szembe érkeznek, a retina előtt találkoznak, és ezáltal a távol lévő tárgyaknak a látóideghártyán csak homályos képe keletkezik. A közeli tárgyakat jól, a távoliakat homályosan látjuk.

NY

Ez azt jelenti, hogy milyen a látóélesség szemüveg, vagy kontaktlencse nélkül. Az a tapasztalat, hogy általában az emberek úgy érzik, kielégítően látnak, ha 0,5-ös (50%) látóélességgel bírnak korrekció nélkül, és egész jól látnak, ha legalább 0,8 (80%) a látásuk a korrekció nélkül, de ebben természetesen igen nagy eltérések lehetnek. A korrekció nélküli látóélességet a látás más objektív és szubjektív tényezői is befolyásolhatják. (Objektív tényezők: pl. a perifériás látás, a színlátás, és a kontraszt érzékenység, szubjektív tényezők lehetnek: a szellemképesség, káprázás, homály és torzulás.)

P

Egy fiatal személy szemei képesek változtatni a fókusztávolságot messziről közelre, és így bármely távolságra jól tudnak látni, feltéve, hogy sem myopiában, sem hyperopiában nem szenvednek és astigmia sem áll fenn. Például egy normális látású 10 éves gyerek jól lát távolra, illetve az orra hegyéig, és bárhol a közbenső szférában is. Ez a fókuszváltoztatási képesség (akkomodációs képesség) idővel fokozatosan elvész, negyven éves kor környékén a legtöbb jól látó embernek egyre több problémát jelent a közellátás, például az olvasás, varrás, számítógép-használat stb. esetén. Olvasószemüveg segítheti a közeli munka végest. Léteznek különböző alternatívák a panaszok csökkentésére, ezek azonban minden esetben kompromisszumos megoldások, a távoli vagy a kétszemes együttlátás rovására.

A szaruhártya felszínén végzett ún.hagyományos lézeres beavatkozás. A műtét során a szaruhártya legfelső rétegének eltávolítását követően történik meg a lézeres dioptria korrekció.

R

A szem fénytörési hibája, mint pl. rövidlátás, távollátás, astigmia, vagy öregszeműség. (ld. feljebb)

A különböző dioptriás lencsék segítségével legjobban kijavított látás mérése. Ez a mérés részben tudomány, részben művészet, egy sor objektív és szubjektív módszert alkalmaz. A különböző tényezőkből adódóan, mint amilyenek például a vizsgáló személye, az alkalmazott tesztfajta, a napszak, a megvilágítási feltételek és a tágító szemcseppek alkalmazása, egymástól kismértékben eltérő eredményeket is kaphatunk. Refraktív műtétek előtt nagyon fontos a fénytörési hiba pontos meghatározása.

A szem fénytörési hibáit sebészi úton kijavító eljárás

SZ

A szemeket a könny tartja nedvesen. Ahogy múlnak az évek, a könny, mint „kenőfolyadék” néha már veszít hatásosságából és mennyisége is kevesebb. Gyakran fellépő idegentest érzés, égés, viszketés hátterében sokszor könnyhiány áll. Mindenfajta szemműtét, de főleg a refraktív műtét után hasonló állapot alakulhat ki, vagy a meglévő panaszok rosszabbodhatnak. Ez azt jelenti, hogy sok esetben hónapokig műkönny használatára szorul az operált páciens. A szárazság a fenti panaszok mellett akár látásingadozást is okozhat. Kis idő elmúltával (ami 1 év is lehet), a nedvesítő folyadék akár el is hagyható (természetesen itt is nagyok az egyéni különbségek).

Z

Egyénre szabott, a szem ún. magasabb rendű fénytörési hibáit is kijavító, LASIK (lebenyes) technikával végzett, egyik legmodernebb refraktív műtéti eljárás.

Jelentkezzen, mindössze egy perc!
Jelentkezem