Szürkehályog

Mit kell tudni a szürkehályogról?

A szürkehályog (cataracta) egy homályos terület a szemlencsén belül, ami idővel egyre kevesebb fényt enged át. A minket körülvevő tárgyak és dolgok homályosabbá válnak, a lencse elszürkülésével romlik a látás. A kor előrehaladtával sok embernél kialakulhat.
A cataracta általában 60 éves kor felett kezd igazán súlyos látásromlást okozni. Ilyenkor sokszor tapasztalható homályos látás, a világ egyre színtelenebb lesz, a szem egyre érzékenyebbé válik az erős fényekre, a szemüveglencse dioptriáját pedig egyre gyakrabban kell cserélni.

A szürkehályog alattomosan rontja a látását

A szürkehályog tehát a szemlencse elszürkülését jelenti. Az életkor előrehaladtával a lencse fokozatosan elveszti az átlátszóságát, a fény így nem jut el a retináig, ezért fokozatosan romlik a látásélesség, a látás homályossá válik.

A cataracta okozta látásvesztés lehet szinte észrevétlen, akár több évig is elhúzódó folyamat. Ez azért rendkívül veszélyes, mert olyan lassan romlik a szem, hogy sokan nem veszik észre időben. A cataracta a vakság vezető oka az egész világon.

Mi okozza a szembetegséget?

A szürkehályog kialakulása sok tényezőtől függ. A leggyakoribb a kor előrehaladása. 40 éves kor körül elkezdenek átalakulni, lebomlani a lencsében lévő fehérjék, ezek pedig a lencse elhomályosodásához vezetnek. A látásproblémák azonban csak évek múlva, fokozatosan jelentkeznek.

A cataracta kialakulásának egyéb okai és hajlamosító tényezői:

 • genetikai háttér, családban jelentkezett már ez a betegség
 • bizonyos egészségügyi problémák, például cukorbetegség
 • szemsérülés, szemműtét vagy a felsőtestét érintő sugárkezelések
 • UV sugárzás
 • bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok használata korai cataracta kialakulását okozhatják
 • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás

A legtöbb életkorral járó szürkehályog fokozatosan alakul ki. Más esetben a szembetegség gyorsabban is kialakulhat, például a fiatalabbaknál vagy a cukorbetegeknél.

A szürkehályog tünetei

Az alábbi tüneteket észlelheti:

 • Homályos, elmosódott vagy ködös látás, mintha egy fátyolon vagy pókhálón keresztül nézne
 • Kettőslátás, fényérzékenység
 • Eltompultak a színek, az árnyalatok megváltoznak és kifakulnak
 • Súlyos látáscsökkenés észlelése, amikor fényes felületre vagy háttérre tekint
 • Éjszakai vezetésnél vakító a fény vagy fényudvar jelentkezik a fényszóró körül
 • Gyakori szemüvegcserére van szüksége változó értékekkel
 • A színeket tompábban, a különböző árnyalatokat másképpen látja

A szürkehályog tünetei természetesen nem egyik napról a másikra alakulnak ki, hanem fokozatosan, hónapok, akár évek alatt fejlődnek ki. Azonban fontos, hogyha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor mindenképpen forduljon szemész szakemberhez! 

szürkehályog műtét előtt
szürkehályog műtét előtt

Milyen lehetőségek vannak a szürkehályog kezelésére?

A szürkehályog kialakulása esetén szemüveg vagy kontaktlencse nem segít, gyógyítása kizárólag sebészeti úton lehetséges. Az elszürkült szemlencse eltávolítása a fény útja ismét szabaddá teszi, és a látóélesség az eredeti lencse helyére beültetett korszerű, speciális anyagból készült műlencse segítségével helyreállítható.

Műtét esetén két kezelési módszer alkalmazása a leggyakoribb, az ultrahangos katarakta műtét és a femtoszekundum lézer asszisztált műtét. Femtolézeres műtét esetén a lézer érintésmentesen végzi el a műtét legkritikusabb lépéseit, így pontosabbá válik a beültetett műlencse helyzete, ami javítja az elérhető legjobb látásminőséget.

Cataracta műtét előtt a páciens pupillatágítót kap, valamint szemcsepp érzésteleníti el a szemét, így a kezelés fájdalommentesen elvégezhető.

A szürkehályog műtét ambuláns sebészeti beavatkozás, biztonságos, pontos és hatékony eljárás, mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A műtét során eltávolításra kerül az elszürkült lencsemag, és a megmaradó vékony lencsetokba kerül beültetésre a kiválasztott műlencse. A beültetett műlencsével a látás minősége gyorsan helyreáll, így sokan a műtétet követő napon már jól látnak az operált szemükkel, a színek élénkségét pár nappal a műtét után élvezhetik. A műtét másnapján otthoni tevékenységeket is végezhet akár szemüveg viselése nélkül, egy hét pihenést követően pedig akár munkába is állhat.

Amennyiben a szürkehályogra utaló tüneteket tapasztalja, kérjen időpontot vizsgálatra!

A műtétet egy komplex, 2-2,5 órás szemvizsgálat előzi meg. A részletes szemvizsgálat során a szemész szakorvos megállapítja a hályog típusát, előrehaladottságát a műtétre való alkalmasságát, megvizsgálja a látóélességét, megméri a szemnyomást és szemfenéki vizsgálatot is végez. A vizsgálat fontos része a beültetésre kerülő műlencse dioptriájának egyénre szabott megtervezése.

A kivizsgálás teljesen fájdalommentes, nem jár kellemetlenséggel.

Jelentkezem

"*" a kötelező mezőket jelöli

** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

Hidden
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.