Blog

Mi alapján válasszunk szemklinikát? 2. rész


A következőkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján célszerű kiválasztani a szemműtétünket elvégző klinikát és orvosokat.

A teljesség igénye nélkül ezek:

  • az orvosok szakmai tapasztalata,
  • a műtétek során használt technológia,
  • a környezet minősége,
  • a korábbi betegek véleménye és tapasztalataik,
  • valamint nem utolsósorban az ár.

Ez utóbbiról és a finanszírozási megoldásokról is külön foglalkozunk majd a későbbiekben. Azonban ezen felül más szempontok is szóba jöhetnek, olyanok, amelyek nem feltétlenül kötődnek szorosan az adott beavatkozáshoz, de nem árt, ha ezeket is tudja a későbbiekben kiválasztandó klinika. A megfelelő szemklinika kiválasztása nem egyszeri alkalomra, hanem hosszú távra szól.

Különböző szemmozgási zavarok, szemhéjbetegségek, a kötőhártya, vagy a könnyszervek betegségei mind-mind olyan betegségek, amelyek létezésével nem vagyunk tisztában, egyszerűen csak nem értjük, mi baj lehet a szemünkkel. A jó szemklinikán ezekre a problémákra is megoldást, kérdéseinkre válaszokat kell kapnunk, ezért nem árt, ha akár eseti jelleggel, akár rendszeresen konzultálhatunk egy szakavatott orvossal, aki megvizsgál, átnézi a korábbi leleteinket és szakvéleményt ad az állapotunkról. Ennek fényében a konzultációt végző orvos aztán javaslatot is tehet a gyógyításra. Előfordulhat az is, hogy szúr, fáj, könnyezik, viszket a szem, illetve hogy váltakozik a látásélesség. Ez nem jelent feltétlenül komoly betegséget, könnyen lehet, hogy csak a több millió embert érintő száraz szem szindrómában áll fenn, amire egy jó klinika szintén tud megoldást kínálni. A száraz szem szindróma összességében a felnőtt lakosság mintegy 30 százalékát érinti és az esetek döntő részében a jelenséget az úgynevezett Meibom-mirigyek működési zavara okozza. A jól bevált szemcseppel csak az a probléma, hogy ez csak tüneti kezelés, a valódi problémát nem oldja meg. Egy jó szemklinikán erre is kínálnak biztonságos megoldást. Ha a klinika szolgáltatásai között az úgynevezett IRPL villanófény technikát alkalmazó E-Eye kezelést is megtaláljuk, akkor megnyugodhatunk, megtaláltuk a megfelelő helyet.

Vannak különböző esztétikai problémák is, amelyekre jó, ha van megoldási javaslata egy szemklinikának. Ilyen például a szemhéj bőrének megereszkedését orvosló szemhéjplasztikai kezelés is. Ahogy öregszünk, bőrünk egyre veszít rugalmasságából és ez jól érzékelhető változást eredményez a szemhéj feszességében is. Van, akit ez nem zavar, az idősödés természetes velejárójának tartja, de olyan is akad, akit ez kényelmetlenül érint, sőt szélsőséges esetben a látást is gátolhatja. A kezelés során kimetszik a bőrfölösleget a szemhéjból, ami azon túl, hogy esztétikai változást is eredményez, még a szem normális anatómiai szerkezetét is visszaállítja. A műtétet szakorvosi vizsgálat előzi meg, de szükség van laboratóriumi kivizsgálásra, valamint belgyógyászati és aneszteziológusi alkalmassági vizsgálatra is. Maga a beavatkozás helyi érzéstelenítéssel zajlik. Hangsúlyozzuk, hogy a fentiekben részletezett szempontok nem a legfontosabbak a döntés meghozatalához vezető úton, de mindenképpen mérlegelendőek, ha azt szeretnénk, hogy a számunkra leginkább megfelelő szemklinikát találjuk meg.

További cikkek