Blog

4 szembetegség, amik az idősebbeket érintik


idősebb pár szembetegséggel

Sokan azt gondolják, hogy az egészséges életvitel elég ahhoz, hogy a szembetegségek elkerüljék. Ez bizonyos szempontból igaz, hiszen a kockázatuk lényegesen csökkenthető. Akadnak azonban olyan problémák, melyeknek az időskor küszöbére lépve életviteltől függetlenül is megnövekszik az esélye.

Ilyen szembetegség lehet a zöld– és a szürkehályog, az időskori makula degeneráció, vagy épp az egyéb betegségekkel egyetemben fellépő, látásunkat támadó elváltozások, betegségek.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk az idősekre leginkább jellemző szembetegségeket, hogy hogyan előzhetjük meg hatékonyan ezek kialakulását, és azt is, hogy mit tehetünk abban az esetben, ha a baj már megtörtént.

Zöldhályog: a látás néma tolvaja

A zöldhályog, másnéven a glaukóma olyan szembetegség, mely a retina idegsejtjeit támadja meg. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja.

A betegség 40 évnél idősebbek körülbelül két százalékánál jelentkezhet, és a tapasztalatok szerint akár öröklődhet is. Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek a családjában már volt példa zöldhályogos megbetegedésre, nagyobb eséllyel vannak kitéve a glaukómának, mint mások.

A zöldhályog a szem olyan megbetegedése, mely kezelhető, azonban nehezen felismerhető, hiszen sokáig maradhat tünetmentes. Éppen ezért sokszor „a látás néma tolvajának” is nevezik. Fontos azonban, hogy a szakemberek minél korábban felismerjék a problémát, hiszen a már kialakult károsodás nem fordítható vissza. A glaukóma által okozott látásromlás vagy vakság azonban elkerülhető.

Szürkehályog: időskorban bárkit érinthet

A szürkehályog, azaz a katarakta a szemlencse elhomályosodásával, elszürkülésével járó szembetegség. Ez az elhomályosodás olyan mértékű, ami akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Ez egy idő után a látás egyre erőteljesebb leromlását eredményezi, és leginkább ahhoz hasonlítható, mintha párás, piszkos ablaküvegen keresztül kellene szemlélnünk az egész világot.

Sajnos a szürkehályog az öregedés természetes velejárójának is tekinthető. Az általa okozott látásromlás azonban gyógyítható. Fontos azonban tudni, hogy a katarakta gyógyszerekkel nem kezelhető, a szemtorna és optikai eszközök nem segítenek rajta. Az egyetlen hatékony megoldást a kezelésére a műtéti beavatkozás jelenti. A műtét során az orvosával közösen előre kiválasztott műlencse kerül beültetésre. A műlencsével a látóélesség rövid felépülési idővel helyreáll.

Időskori makuladegeneráció: az időskori vakság egyik leggyakoribb oka

Az időskori makuladegeneráció olyan probléma, mely talán a vakság leggyakoribb okát jelenti. Az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos vagy érújdonképződéssel járó betegsége, mely a látóhártyának csak ezt a területét érinti. Ez azt jelenti, hogy a kezeletlen betegek az olvasóképességüket és éleslátásukat elveszítik, a perifériás látás azonban a betegség végstádiumában is megmarad.

Kialakulása általában 50 éves kor felett jellemző, éppen ezért, ha szemünk világa fontos számunkra, rendkívül lényeges, hogy időt és energiát fordítsunk a megelőzésére, ami főként az egészséges életmóddal és a rendszeres szemészeti vizsgálat segítségével lehetséges. Ez a szembetegség csak részlegesen orvosolható, ezért nagyon fontos, hogy időben diagnosztizálják.

Diabéteszes retinakárosodás: amikor a komoly problémák halmozódnak

A cukorbetegség olyan probléma, melyet hazánkban népbetegségnek tekinthetünk. A 2019-es statisztikák szerint Magyarországon több mint 1,1 millió felnőtt él diabétesszel, közülük pedig sokan időskorúak. Ez már önmagában is súlyos problémát jelent, azonban a cukorbetegség olyan, egyéb betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a látásunkat megtámadó, diabéteszes retinakárosodás.

A tartósan magas vércukorszint ugyanis az érrendszer elváltozásaihoz vezet, ez a változás pedig a szem ideghártyájának parányi ereit is érinti. Ez sok esetben a látás drasztikus romlásához, vagy látásvesztéshez is vezethet, a diabéteszes retinakárosodás ugyanis az időskori látásvesztés gyakori oka.

A különböző szemkárosodások pedig mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesz következményei lehetnek. Fontos tehát, hogy ha a cukorbetegség ellenére is szeretnénk megőrizni szemünk világát, figyeljünk oda látásunk egészségére és lehetőleg legalább évente egyszer látogassuk meg szemorvosunkat egy általános szemvizsgálat céljából.

Ezért fontos a rendszeres szemvizsgálat a szembetegségek megelőzősére

Összességében elmondható, hogy idősebb korba már érdemes fél évente, vagy legalább évente ellátogatni egy általános szemvizsgálatra, hiszen egy ilyen rutinellenőrzés esetén a szemészek könnyedén diagnosztizálhatják az egyelőre még tünetmentes, azonban a háttérben romboló munkát folytató betegségeket.

Forrás:
AAO – Eye Health Information for Adults Over 65

További cikkek