Blog

10 szemtorna gyakorlat a szem egészségéért


szemtorna ábra

A szemtorna gyakorlatok segítségével otthon könnyen és egyszerűen frissíthetjük fel szemeinket, csökkenthetjük a szemfáradtságot és javíthatjuk a látást. Az oxidatív stressz, a számítógépes munka, valamint a rossz fejtartás mind olyan tényezők, amelyek negatívan befolyásolhatják látásunkat. A rövid- és távollátás és a kancsalság gyakran a szemizmok egyoldalú és hibás erőfeszítés következményei lehetnek. A szemizmok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az éleslátásban. A hosszantartó monitor vagy tv nézés során az izmok megmerevednek, ami könnyezéssel, szemszárazsággal, homályos látással vagy fejfájással járhat.

Szemtorna gyakorlatok a jobb látásért

A szemtorna gyakorlatok rendszeres végzése nagyszerű módja látásunk karbantartásának és javításának. A következő gyakorlatok segítenek megerősíteni és rugalmassá tenni a szemizmokat, valamint javítják a vérkeringést és a fókuszt.

1.Tenyerezés

A tenyerezés egy egyszerű, de hatékony gyakorlat a szemek pihentetésére. Dörzsölje össze a két tenyerét, hogy felmelegítse őket, majd helyezze a meleg tenyereket a szemeire úgy, hogy teljesen eltakarják azokat. Maradjon így egy-két percig, közben lassan lélegezzen be és ki.

2. Szemgödör masszírozása

Használja a hüvelykujját és masszírozza körkörösen a szemöldök alatti területet. Ez a gyakorlat segít ellazítani a szem körüli izmokat és javítja a vérkeringést.

3. Torna négy irányban

Ülő helyzetben tartsa a fejét mozdulatlanul, és a szemével nézzen először jobbra, majd balra, majd lefelé, végül felfelé. Ismételje meg ezt a gyakorlatot néhányszor anélkül, hogy a fejét mozgatná.

4. Szempihentető gyakorlat

Nyújtsa ki a karját maga elé úgy, hogy a hüvelykujja felfelé nézzen. Nézzen a karjára, majd a hüvelykujjára, majd válasszon ki két tetszőleges tárgyat, és nézzen rájuk. Pihentesse meg a tekintetét minden váltás előtt. Ismételje meg ezt a gyakorlatot néhányszor.

5. Alkalmazkodóképesség javító gyakorlat

Tartsa az egyik mutatóujját magától félkarnyira, és helyezze a másikat nagyjából 15 centiméter távolságra mögé. Nézze váltakozva az egyik és a másik ujjat egy teljes percig.

6. Pillangó gyakorlat

Lazítsa el az arcizmait, majd nyissa és csukja be a szemét 20-szor egymás után. Ügyeljen arra, hogy a gyakorlat ne legyen görcsös, hanem finom és könnyed legyen, mintha egy pillangó szárnyai mozognának.

7. A fekvő nyolcas

Rajzoljon fekvő nyolcasokat a hüvelykujjával nagyjából 30 centiméterre az arcától, miközben a szemével követi a mozgását. Ismételje meg ezt a gyakorlatot mindkét ujjával 3-4 percig.

8. „Kancsalítás”

Fókuszáljon az orrára egy rövid ideig, majd nézzen a távolba. Ismételje meg ezt a gyakorlatot néhányszor minden nap.

9. Napfürdőzés

Amikor szépen süt a nap, fordítsa az arcát a nap felé, csukja be a szemeit, és engedje, hogy lazuljon. Ne maradjon így tovább, mint 5 perc.

10. 20-20-20 szabály

Amikor a szemünket a közeli munkára használjuk, a fókuszáló képességünk csökken, a szemünk is kiszáradhat. A rendszeres szünetek beiktatása segíthet enyhíteni ezt a megterhelést.

A 20-20-20-as szabályt könnyű megjegyezni. Minden 20 perc közeli munkavégzés után 20 másodpercig nézzen egy 20 méterre lévő célpontra. Ezután visszatérhet a közeli tevékenységéhez.

A szem egészségének további támogatása

A szemtorna gyakorlatok mellett többet is tehet a szem egészségének megőrzése érdekében:

  • Korlátozza a számítógép és a mobilkészülékek használatát, tartson digitális detoxot!
  • Viseljen napszemüveget, hogy védelmet nyújtson a káros UV-sugárzás ellen.
  • Rendszeresen végezzen testmozgást és csökkentse a stresszt, mivel ezek segítenek a szem egészségét is károsító méreganyagok és szabadgyökök leküzdésében.
  • Ha fokozottan ki van téve a szemproblémák kockázatának, mert cukorbeteg vagy a családjában előfordult már szembetegség, hathavonta vagy évente keresse fel szemészorvosát.
  • Vegyen részt rendszeres szemvizsgálatokon, hogy időben észlelhessék és kezelhessék a szemproblémákat, még akkor is, ha nincs panasza.
  • Figyeljen oda a szem egészségének szempontjából fontos antioxidáns vitaminok pótlására, például a luteinra, amely támogatja a makula egészségét és védi a szemet az idő előtti öregedéstől.

Végezze el ezeket a szemtorna gyakorlatokat rendszeresen, és tegyen meg minden tőle telhetőt a szemei egészségének megőrzése érdekében. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse szemét szemészorvossal. Gyakran még azelőtt felismerik és kezelik a problémákat, mielőtt észrevehető tünetek jelentkeznének. Kérjen időpontot!

Forrás: Healthline.com

További cikkek