Blog

Vajon egyidősek vagyunk a szemünkkel?


3 generáció a szem egészségéről beszélgetnek

Testünk többi részével együtt a szemünk is törvényszerűen öregszik. De vajon egyidősek vagyunk a szemünkkel? Egyáltalán nem biztos. Cikkünkben olyan szembetegségeket és hozzájuk kapcsolódó tüneteket, jeleket sorolunk fel, melyek megismerésével könnyebben felmérheti szeme életkorát.

Presbyopia: biztos, hogy az öregszeműség csak az idősek betegsége?

Az öregszeműség, vagyis a presbyopia esetén a szemlencse elveszíti rugalmasságát és a közeli és távoli tárgyak nézésekor képtelen megváltoztatni az alakját, ami homályos látáshoz vezet. Ez a látásprobléma az egyik legjobb példa arra, hogy a szemünk valamivel hamarabb öregszik, mint mi.

Hogy jobban megérthessük ezt az egészet, érdemes egészen messzire visszatekinteni. Képzeljük el, hogy mire egy baba megszületik, a látásának zavartalan működéséhez ideális esetben minden adott, így teljes épségben kifejlődött a szeme, az idegrendszere is készen áll a látással járó feladatok koordinálására, továbbá a kellően ingergazdag, a szemet megdolgoztató környezet is rendelkezésre áll. 

Bár a szem méhen belüli fejlődése már az élet 22. napján elkezdődik, a folyamat meglepően sokáig folytatódik. Sőt, gyakran a születés után sem áll le, a szem erezettsége ugyanis a 41-42. hétig is alakulóban van, ami különösen a koraszülött babákat érinti. A szemgolyó mérete is jócskán változik, mire eléri a felnőttekre jellemző 24 mm-es átmérőt. A látásélességünk is folyamatosan fejlődik: a gyerekek látása messze nem ugyanolyan, mint a felnőtteké, 1 éves korukban csupán 25%-os, majd 5 éves korukra válik teljessé.

Mi áll a szem öregedésének hátterében?

Az úgynevezett akkomodáció (a szem sugárizmának összehúzódása és elernyedése), vagyis a szem dioptriaértékének változása teszi lehetővé, hogy mind a távoli, mind pedig a közeli tárgyakat élesen láthassunk. A szem öregedése a lencse alkalmazkodóképességével, tehát a dioptriaértékekkel van összefüggésben. 

Egy ideig szemünk képes arra, hogy a szemlencse összehúzásával kiegyenlítse a távollátást, vagyis sikeresen alkalmazkodik, csakhogy az életkor előrehaladtával az alkalmazkodás megszűnik, nekünk kell minél távolabb tartanunk az olvasnivalót, végül pedig olvasószemüvegre lesz szükségünk. Ez a folyamat már 40 éves kor előtt, tehát jóval a „valódi” öregkort megelőzően elkezdődik. Hogy kinél pontosan mikor, az sok egyéni tényezőtől függ. Egy valami azonban biztos: a szem öregedése bizony az életminőségét is befolyásolja. 

Pár perces lézeres szemműtétünkkel élesen láthat minden távolságra!

Az Optimum Szemészeten elérhető SUPRACOR lézeres kezelés minden presbyopiás ember számára visszahozhatja az éleslátás örömét, olvasószemüveg használata nélkül. A világ egyik legmodernebb, egyedülálló, fájdalommentes, gyors és biztonságos lézeres kezelése a szaruhártya fénytörését különböző mértékben változtatja meg a szaruhártya közepétől kifelé haladva, ami lehetővé teszi, hogy látása közelre, köztes távolságra, illetve távolra is kiváló lehessen, ráadásul azok számára is megoldást kínál, akik már átestek valamilyen lézeres szemműtéten.

Az üvegtest is hamarabb öregszik, mint a bőrünk

A szemgolyó legnagyobb részét alkotó, 99%-ban vízből álló üvegtest egy hyaluronsavat és kollagént tartalmazó kocsonyás anyag, amelynek feladata a fény átbocsátása, de szerepet játszik a szem alkalmazkodóképességének biztosításában is.

Míg a szemlencse rugalmassága 40 éves kor körül kezd el csökkenni, az üvegtest ennél jóval korábban mutatja a kor jeleit. Az üvegtest szerkezetének megváltozása rendkívül hamar, már a húszas éveinkben elindulhat, az anyaga lassan elfolyósodik, majd úszkáló homályok jelennek meg benne. Valószínűleg Ön is tapasztalta már, hogy olyan, mintha pálcikaformájú, úszkáló dolgokat látna a szemében. Nos, ez teljesen ártalmatlan jelenség, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy amennyiben a foltok és az úszkáló fekete pontok vagy homályok száma hirtelen jelentősen megnő, az akár retinaleválás tünete is lehet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulnia!

A szemszárazság már komolyabban összefügg a kor múlásával

A kellemetlen, égő, szúró érzéssel járó szárazszem-szindróma előfordulása fiatalabb korban még nem olyan gyakori, vagy ha igen, múló állapot.A száraz szem tünetegyüttes gyakori betegség, mely a népesség 5-15%-át (egyes csoportokban akár 30%-át is) érinti. Előfordulási gyakorisága összefügg a korral és a modern életmóddal. 

A szemszárazság okai

Általánosságban a szem szárazsága a könnyfilm károsodásával függ össze, ami a könny elégtelen termelésének vagy túlzott párolgásának következménye. Egy 2013-es amerikai kutatás szerint a 45-54 éves kor között jelentősen nőtt a szemszárazságban szenvedők száma, vagyis ki lehet jelenteni, hogy a tartósan száraz szem bizony öregszik.

Annak, hogy idősebb korban többen tapasztalják a száraz szem tüneteit, sokféle oka van. Az egyik a könnytermelés megváltozása. Míg normális esetben szemünk felszínét egy könnyfilmnek nevezett réteg borítja, melynek feladata, hogy megvédje, nedvesen tartsa szemünket, addig az öregedés során ez a filmréteg vagy már nem képes kellőképpen ellátni a funkcióját vagy nem is termelődik. A szem a könnyfilm nélkül védtelenné válik, kiszárad és begyullad. Egyes betegségek, gyógyszerek, nők esetében pedig a menopauzával összefüggő hormonális okok is rásegíthetnek ennek az állapotnak a kialakulására.

Ne vesztegesse tovább az idejét szemcseppekkel, válasszon tartós megoldást!

Az esetek túlnyomó többségében a szárazságot a szemhéjszélben lévő Meibom-mirigyek gyulladása okozza, mely az innovatív, fájdalommentes és biztonságos E-Eye villanófény technológia alkalmazásával sikeresen kezelhető. Az Optimum Szemészeten elérhető E-Eye készülék úgynevezett polikromatikus pulzáló fényt (“hideg fényt”) bocsájt ki egy új technológia, az IRPL (Intense Regulated Pulsed Light) segítségével, amely megszünteti a kellemetlen tünetek okát!

A szemhéjplasztika felfrissíti a szemeket

Előfordul olyan is, amikor a szem látható, külső öregedése, a szemhéj szöveteinek lazasága, megereszkedése is hozzájárul a szemszárazság kialakulásához, a látás romlásához. Az Intézetünkben igénybe vehető szemhéjplasztikai beavatkozás sokat segíthet abban, hogy a kor jelei és a szemproblémák egyaránt csökkenjenek. A helyi érzéstelenítésben végzett műtét során az esztétikai változáson túl, szemének normális anatómiai szerkezetét is visszaállítjuk!

Szembetegségek, amelyek megjelenésére a korral egyre növekvő eséllyel számíthatunk

Az életkor előrehaladtával bizonyos szembetegségek nagyobb valószínűséggel jelennek meg. Most ezeket vesszük sorba.

Szürkehályog: az alattomos szembetegség

A szürkehályog a szem öregedésével összefüggő egyik leggyakoribb probléma. A műlencse beültetésével járó lézeres műtéti kezeléssel tartósan orvosolható a probléma. A lézeres szürkehályog műtét egy fájdalommentes, biztonságos és hatékony eljárás, ami mindössze 10-15 percet vesz igénybe.

A lézeres szürkehályog műtét megbízható, gyors és pontos technológiával

Az Optimum Szemészeten a világhírű Bausch+Lomb egyik legkorszerűbb VICTUS femtoszekond lézerét alkalmazzuk a lézeres szürkehályog-műtétek elvégzésére. Az egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével végzett műtét során az elszürkült lencse eltávolításra kerül, helyére egy speciális anyagból készült műlencse kerül, ami helyreállítja a szükséges látóélességet és megszünteti a szürkehályog okozta homályos látást.

Az időskori makuladegerenáció

A szemfenéki erek elmeszesedését jelentő időskori makuladegerenációnak már a nevében is benne van az idős kor. A fejlett társadalmakban ez az 50 éven felettiek vakságának fő oka. A makula vagy más néven sárgafolt a retina közepén található, az éles látáshoz nélkülözhetetlen része szemünknek. A betegség fő rizikófaktora maga a növekvő életkor, így a makuladegeneráció diagnózisa arra utal, hogy szemünkkel együtt mi is idősödünk. A napszemüveg viselése, a dohányzás elkerülése, valamint az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás segíthet a tünetek megjelenésének késleltetésében. 

A glaucoma, vagyis a zöldhályog

A glaucoma, vagyis a zöldhályog lényegében a szem hátsó részén található látóideg rostjainak károsodása, vagyis nem a szemlencséhez van köze, mint a szürkehályog esetében. Oka lehet a szem belső nyomásának megnövekedett nyomása. Ezt ideális esetben a csarnokvíz termelődésének és elfolyásának egyensúlya tartja fenn, ám ha ez az egyensúly felborul, akkor a látóideg károsodik. 

A glaucoma kezelése

A magyar lakosság 2%-át érintő glaucoma gondozása történhet szemcseppel, de sebészeti beavatkozással is. Intézetünkben egy részletes kivizsgálás során megállapítjuk a glaucoma pontos típusát és meghatározzuk, mely kezelési mód jelenti Önnek a legjobb megoldást.

Bármilyen látásproblémát is tapasztal, fontos, hogy időben orvoshoz forduljon!

Az, hogy hány éves a szemünk, sok mindentől függ. Mint láthattuk, a szem öregedése nem csupán esztétikai kérdés, nem a szemráncoktól vagy a szem alatti szarkalábaktól,hanem a szem alkalmazkodóképességének csökkenésétől, a könnytermelődés megváltozásától vagy a szemlencse fényáteresztő képességének romlásától is függ.

A legjobb, amit tehetünk, hogy nemcsak akkor fordulunk szemorvoshoz, amikor már baj van, hanem sokkal hamarabb, már 35-40 éves korban is. Különösen igaz ez akkor problémákkal küzdünk, mint például a cukorbetegség, mely komoly károsodásokat okozhat a szem ereiben. 

Csúcstechnológiás diagnosztikai berendezésekkel várjuk Intézetünkben

Az Optimum Szemészeten használt Zyoptix Diagnosztikai Munkaállomás képes a szaruhártya alakjának 3D-s feltérképezésére, illetve a szem teljes fénytörési hibájának mérésére. A készülék 9000 pont mérése alapján részletes térbeli térképet készít a szemről. Segítségével pontos információt kapunk arról, hogy a lehetséges lézeres eljárások közül melyek alkalmazhatók Önnél.

Jelentkezés alkalmassági vizsgálatra

Bármely lézeres kezelésen is gondolkodik, fontos, hogy minden esetben egy részletes, megközelítőleg 1,5-2 órás fájdalommentes vizsgálaton kell részt vennie, melynek során nem csupán feltérképezzük szemének állapotát, de általános egészségi állapotára is kitérünk.

Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatunkra, hogy kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét!

További cikkek