Blog

A 3 leggyakoribb gyermekkori szembetegség


Szemünk épsége az egyik legfontosabb dolog az életben. A gyermekek azonban első életéveikben kevésbé tudnak vigyázni rá, ennek köszönhetően gyakori a gyermekkori szembetegségek kialakulása. Sőt, bizonyos esetekben veleszületett problémák is befolyásolhatják a látást, melyek időben történő felfedezése nagyon fontos.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a 3 leggyakoribb gyermekkori szembetegséget és azt, hogy hogyan diagnosztizálhatjuk őket időben, valamint azt is, hogyan gyógyíthatjuk vagy előzhetjük meg őket a lehető leghatékonyabban.

Gyermekkori szürke- és zöldhályog: akár látásvesztést is okozhatnak

A szürkehályog (katarakta) olyan betegség, mely sajnos gyermekkorban veleszületett módon, vagy valamilyen fertőzés hatására is kialakulhat. A szürkehályog hatására a szemlencse részlegesen vagy teljesen elszürkül. Ez az elszürkülés megakadályozhatja azt, hogy éles kép alakuljon ki a retinán.

Ez megnehezíti az olvasást, megváltoztatja a színek tónusának érzékelését, és a mindennapokban (például az iskolai teljesítmény során) is problémát okozhat.

De szürkehályog mellett gyermekkorban zöldhályog (glaukóma) is kialakulhat, mely a látóideg betegsége. A glaukóma eleinte tünetmentes lehet, később jelentős látótér-kiesést, látótér-szűkületet okozhat. Legsúlyosabb esetben pedig akár a látás részleges vagy teljes elvesztésével is járhat.

Abban az esetben, ha a betegségeket időben felismerjük, a szürke- és a zöldhályog is kezelhető, azonban ennek érdekében fontos, hogy a felmerülő tünetek esetében a lehető leggyorsabban forduljunk szemész szakorvoshoz.

A probléma elkerülése érdekében pedig legalább kétévente egyszer látogassunk el egy általános szemészeti vizsgálatra, mely a szürke- és zöldhályog mellett rengeteg egyéb, lappangó gyermekkori szembetegségre is fényt deríthet.

gyermekkori szembetegség vizsgálata

Fénytörési problémák: szemüveg viselésével jól kezelhetők

A fénytörési problémáknak alapvetően három formája ismert. A távollátás, a rövidlátás, valamint az astigmia. Utóbbit a köznyelvben kancsalságnak is nevezzük, a leggyakrabban pedig gyermekkorban fordul elő, és akár veleszületett probléma is lehet. Ezt az elváltozást fontos, hogy időben felismerjük és korrigáljunk annak érdekében, hogy a normális térlátás megteremthető legyen, felnőttkorban ugyanis már csak esztétikailag orvosolható.

A fénytörési problémák általában szemüveg viselésével jól kezelhetők, a kancsalság pedig az esetek többségében szemletakarással orvosolható. Ami pedig különösen jó hír, hogy gyermekkorban ezek az eltérések gyakran még teljes mértékben visszafordíthatóak.

Fontos azonban tudni azt, hogy sokszor egyik fénytörési probléma, még az astigmia sem annyira szembetűnő, mint azt a szülők elsőre gondolnák. Éppen ezért a látás vizsgálata már újszülött korban is indokolt. Az általános gyermekszemészeti látásvizsgálatot pedig érdemes a gyermek 10-12 hónapos kora körül, majd óvodáskorban és az iskola megkezdése előtt is megismételni.

Kötőhártya-gyulladás: az egyik leggyakoribb gyermekkori szembetegség

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori szembetegség. Főként bakteriális vagy vírusos fertőzés vagy allergiás reakció okozhatja. Tünetei közé tartozik a szem kipirosodása, a szemhéj duzzanata, a váladékozás, a viszketés, a fényre való, fokozott érzékenység, valamint az úgynevezett idegentest érzés.

Fontos tudni, hogy a betegség erőteljesen fertőző, ami azt jelenti, hogy gyerekek között különösen gyorsan terjedhet. Éppen ezért elég lehet egyetlen fertőzött gyermek az óvodában, és már kész a baj.

A kötőhártya-gyulladás gyanúja esetén fontos, hogy szakorvosi segítséget kérjünk, hiszen a betegségnek több kiváltó oka is lehet, és ezektől függően kell kezelni. Bakteriális gyulladás esetén általában antibiotikumot tartalmazó szemcseppel, mely akár a magától múló vírusos fertőzés esetén is indokolt lehet.

Míg az allergia esetén a legfontosabb a kiváltó ok feltárása és megszüntetése, melyet különböző allergia ellenes gyógyszerekkel, szemcseppekkel és gyulladáscsökkentő készítményekkel is segíthetünk.

További cikkek