Blog

Iskolakezdés előtti teendők: ne feledkezzen el a gyermekszemészeti vizsgálatról


gyermekszemészeti vizsgálattal a gyermekkori látásproblémák kiszűrhetők, mely fontos a jó iskolai teljesítményhez

Szeptember közeledtével sok időt vesz igénybe, hogy alaposan felkészüljünk a gyerekeink iskolakezdésére. A teendők listája hosszas: tanszerek megvásárlása, egy ergonomikus iskolatáska kiválasztása, ruhatár frissítése stb. Egy fontos dolog azonban a legtöbb esetben elmarad, ez pedig a gyermekszemészeti vizsgálat. Bejegyzésünkből megtudhatja, miért van szükségük a gyerekeknek az iskolakezdést megelőző szemvizsgálatra, és bemutatjuk 6 jelét annak, amelyek látásproblémára utalhatnak.

Tökéletes látás a jó iskolai teljesítményhez

A rendszeres gyermekszemészeti vizsgálatok kritikus fontosságúak a gyermekek számára, ahogy haladnak előre az iskolában. A kutatások folyamatosan szoros kapcsolatot mutatnak a látás és a tanulmányi teljesítmény között. A jó látás alapvető feltétele az eredményes tanulásnak, hiszen a gyermekek a szemen keresztül szerzik meg az információk 80%-át. Tekintettel erre, a nem korrigált látásproblémák jelentős akadályai lehet a tanulásnak. Az olyan szemproblémák, mint a rövidlátás vagy a szem megerőltetése megnehezíthetik a fiatal tanulók számára a tanórai leckék követését és megértését.

A statisztikák szerint minden negyedik gyermek rosszul lát, ezért tanévkezdés előtt érdemes elvégeztetni egy átfogó látásvizsgálatot. Bár a tanév során az iskolaorvos többnyire végez a gyermekkel táblaolvasásos látásfelmérést, ez nem helyettesít egy alapos szemészeti vizsgálatot. A jó látáshoz ugyanis nem csak a jó távoli látásélesség elengedhetetlen, éppilyen fontos a közelre fókuszálás képessége és a két szem megfelelő együttműködése is. Érdemes ezeket gyermekszemésszel megvizsgáltatni, így az esetleges hibák korrigálására még tanévkezdés előtt sor kerülhet, mielőtt azok befolyásolnák gyermeke iskolai életét, ami különösen fontos az elsőosztályba lépők esetében.

A gyermekek nem jelzik, ha rosszul látnak

A látáskárosodási problémák többsége észrevétlenül marad, mivel a kisgyermekek gyakran nem is tudnak a látásproblémáikról – elvégre mindig is így látták a dolgokat. Számos esetet ismerünk, amikor a gyermeknek csak az egyik szemével voltak problémák, ő mégsem jelezte, hogy gondok lennének, hiszen a másik szemével tökéletesen látott. Előfordulhat az is, ha észleli is a problémát megtartja magának a felfedezését, mert nem szeretne szemüveget hordani. Éppen ezért kiemelt jelentőségű a rendszeres gyermekszemészeti vizsgálat, hogy ne maradjanak rejtve a gyermek látásproblémái.

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy gyermeknek látási problémái vannak?

A gyermekek szeme nagyon jól alkalmazkodik, ami megakadályozhatja, hogy időben kiderüljön, mi a baj a látásukkal. Azonban a figyelmes szülők egy-egy jelből kiszűrhetik, hogy valami gond lehet.
Korai jelei annak, hogy gyermekének átfogó látásvizsgálatra lehet szüksége, a következők:
• a szem vörössége, váladékozása, a könnyezés, a szem gyakori dörzsölése
• a játék közben tapasztalt szokatlan, furcsa viselkedés, a képeket túl közelről nézi
• tanulási nehézség, a betű- és szám tévesztés
• fejfájásra, hányingerre vagy szédülésre panaszkodik vizuális feladatok, például olvasás közben
• túlzott ügyetlenség vagy gyenge mélységérzékelés
• gyakori fejfájás, fáradékonyság, de akár a túlzott aktivitás vagy éppen az aktivitás hiánya is

Ellenőriztesse gyermeke látását, tegye könnyebbé a tanulást!
Kérjen időpontot gyermekszemészeti vizsgálatra!

Címkék

További cikkek