Blog

A gyermekkori kancsalság veszélyes, de kezelhető


kisfiú gyermekkori kancsalsággal

A gyermekkori kancsalság olyan szemészeti probléma, melyben sok család érintett. Sokan úgy gondolják, hogy a gyermek majd kinövi, éppen ezért nem fordítanak rá különösebb figyelmet, ez azonban nagy meggondolatlanság.

A gyermekkori kancsalság ugyanis komoly betegség előjele is lehet, és a későbbiekben rengeteg problémát okozhat. Éppen ezért fontos, hogy a tüneteit a lehető leghamarabb felismerjük és szakorvoshoz forduljunk vele.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a szülők számára, mit érdemes tudni a gyermekkori kancsalságról, és azt is, hogy mit tehetnek ez ellen a meglehetősen gyakori szembetegség ellen.

Mit jelent a gyermekkori kancsalság?

A kancsalság olyan szembetegség, mely többnyire gyermekkorban alakul ki. Jellemzője, hogy a két szem nem tud egyszerre ugyanarra a pontra nézni, ilyen módon nem jön létre a kétszemes látás. A kancsalságnak két fő formája van, az úgynevezett bénulásos kancsalság és a kísérő kancsalság.

Az előbbi esetben a legtöbbször a szemizmokat mozgató agyidegek károsodnak, hátterében pedig ideggyógyászati vagy belgyógyászati probléma állhat. Ezekben az esetekben gyakori panasz a kettős látás, míg a kísérő kancsalságot majdnem minden esetben valamilyen dioptriahiba okozza.

A kancsalság sok esetben veleszületett betegség, melynek tünetei még féléves kor előtt jelentkeznek, de előfordul az is, hogy 1,5 – 4 éves kor között alakul ki, valamilyen egyéb betegség következményeként.

Nagyobb probléma lehet, mint gondolnánk

Sok szülő úgy gondolja, hogy a kancsalság csupán esztétikai probléma, mely idővel elmúlik, ez azonban tévedés. Az igazság az, hogy ha nem foglalkozunk vele, idővel tompalátás alakulhat ki arra a szemére, amivel kancsalít. Ennek következtében nem tud kialakulnia kétszemes együttlátás, vagyis hibás lesz a térlátása. A tompalátás és a térlátás hiánya miatt nem kaphat hivatásos gépjárművezetői engedélyt, ezáltal bizonyos foglalkozások betöltésére alkalmatlan lesz a gyermek. Ha nincs korrigálva a probléma, iskoláskorban is megannyi panasz merülhet fel, mint például a fejfájás, szemfájdalom, ami miatt romlik a koncentrációs képesség.

Ez a probléma csak gyermekkorban orvosolható. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kancsalság tüneteit időben felfedezhessük, melyben többek közt a rendszeres szemvizsgálat is segít. Abban az esetben pedig, ha kancsalságra utaló elváltozást tapasztalunk, a lehető leghamarabb forduljunk gyermekszemészhez.

A gyermekkori kancsalság tünetei

A kancsalság egyik legevidensebb tünete minden szülő számára hamar észrevehető. Míg a gyermek szeme egy fixált tárgyra tekint, addig a másik szem nem a nézett tárgyra irányul, hanem az előbbi szem nézővonalával szöget zár be.

A kancsalság a csecsemők esetében még természetes lehet, hiszen egy pár hetes baba leggyengébb pontja a látása. Az azonban, ha a gyermek 6-8 hónapos kora környékén is kancsalít, már okot adhat a gyanúra.

Hogyan ismerhető fel?

Előfordulhat, hogy a kancsalság csak bizonyos szituációkban észrevehető, például nyűgösen vagy betegen. Fontos tehát, hogy erre figyeljünk, és ha nem lennénk biztosak a gyermek kancsalságában, ellenőrizzük azt. Lehetőleg vigyük el őt egy olyan szakemberhez, aki megvizsgálja és megállapítja, szükséges-e a kezelés.

Egy egyéves gyermek már nagyon jól vizsgálható, éppen ezért nem szabad hezitálni. Fontos tudni, hogy nem szabad sokáig halogatnunk az orvoshoz intézett látogatást. A kancsalság ugyanis annál könnyebben kezelhető, minél korábban fény derül rá.

Hogyan kezelhető a gyermekkori kancsalság?

A gyermekkori kancsalság hátterében majdnem mindig valamilyen dioptria-hiba áll. Ezekben az esetekben a fénytörési hibát az orvos szemüveg felírásával kezeli. Sokszor a rosszabbul látó szemet kényszeríteni kell a használatra, melyet a jól látó szem letakarásával lehet elérni.

Abban az esetben, ha a szemüveg viselése mellett is megmarad a kancsalság, műtéti beavatkozás lehet a megoldás a problémára. A műtét célja gyermekkorban a térlátás kialakulásának segítése. Fontos azonban tudni, hogy felnőttkorban ez már nem megoldható, és bizonyos életkor felett a műtét kizárólag esztétikai segítséget tud nyújtani.

Ha szeretné elkerülni, hogy gyermekének a kancsalság problémát okozzon, érdemes rendszeresen elvinni egy gyermekszemészetre, mely a még gyógyítható gyermekkori kancsalság mellett sok egyéb, komoly szemészeti betegségre is időben fényt deríthet.

Forrás: AAO – Strabismus in Children

További cikkek