Blog

4 intő jel, mely gyermekkori látásproblémára utalhat


tanulási nehézséggel küzdő kislány, ami gyermekkori látásprobléma előjele lehet

A gyermekkori látásproblémák felismerése sok esetben nehéz feladat lehet egy szülő számára. Ennek egyik oka, hogy a gyermekek szeme még folyamatos fejlődésben van, a másik pedig, hogy bizonyos szemészeti betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek. Most megmutatjuk azt a 4 intő jelet, melyek nagy eséllyel utalhatnak gyermekkori látásproblémára, valamint azt, hogy mit tehetünk a megelőzésük érdekében.

A koncentrált figyelem hiánya gyermekkori látásprobléma előjele lehet

Sokan úgy gondolják, hogy ha gyermekük nem tud elegendő ideig koncentrálni a dolgokra, az természetes dolog, hiszen fejlődésben lévő elméjét nehezen tudja egyetlen tevékenység lekötni. Mások azonban mentális problémára gondolnak, azonban az esetek többségében egyik sem igaz.

Az, ha gyermekünk túlzottan gyorsan elveszíti az érdeklődését a tanulás vagy akár a játék iránt, sokszor kialakulóban lévő látásproblémára is utalhat. Abban az esetben ugyanis, ha szemei nem tudnak megfelelően fókuszálni egy pontra, az zavaró és fárasztó lehet számára, és könnyen azzal járhat, hogy bizonyos tevékenységek nem tudják elegendő ideig lekötni a figyelmét.

Ha a gyermek könnyen elveszik olvasás közben, figyeljünk oda

Amikor gyermeke olvas (akár hangosan, akár némán), előfordulhat, hogy nehezen tudja nyomon követni, hol tart az adott oldalon. Sokan ilyenkor azonnal olyan, lehetséges betegségekre gondolnak, mint a diszlexia, azonban egyáltalán nem biztos, hogy itt kell keresnünk a probléma gyökerét.

Ha gyermekünk elkeveredik olvasás közben, sajnos kialakuló szemészeti betegség is okozhatja. A homályos látás vagy a dioptriával kapcsolatos problémák könnyedén vezethetnek az olvasás nehézségéhez, éppen ezért, ha ilyen problémát tapasztalunk, mindenképp érdemes lehet részt venni egy általános, gyermekszemészeti kivizsgáláson.

Intő jel lehet, ha gyermekünk passzív

A gyerekek alapvetően energikusak és mozgékonyak. Sok szülő panaszkodik arra, hogy gyermekük szinte leállíthatatlan, ami bizonyos korban, bizonyos keretek közt teljesen normálisnak tekinthető. A passzivitás és az apátia azonban már kevésbé, és akár komoly problémák, például szemészeti betegségek előjele is lehet.

Abban az esetben ugyanis, ha a gyermekek kerülik az olvasást, a rajzolást, a játékot vagy más olyan tevékenységet, amelyhez közeli összpontosítás szükséges, előfordulhat, hogy ez azért van, mert problémát jelent a számukra.

Erre érdemes odafigyelni, mert a gyerekek sokszor szégyellik ezt, vagy azért nem mondják el, mert félnek attól, hogy orvoshoz visszük őket. Fontos azonban megértetni velük, hogy a komolyabb, akár fájdalmat is okozó problémák megelőzése érdekében a szemészeti vizsgálat fontos, ráadásul fájdalommentes is egyben.

Az oldalra fordított fej is intő jel lehet

Előfordulhat, hogy a gyermek úgy vizsgál meg egy maga előtt található dolgot, hogy némileg elfordítja a fejét. Ennek az oka olyan fénytörési hiba is lehet, mint például a gyermekkori kancsalság. Ilyen esetekben ugyanis a fej elfordítása segít abban a gyermeknek, hogy jobban, élesebben lássa az adott tárgyat.

Fontos, hogy odafigyeljünk erre, ugyanis a kancsalság gyermekkorban még hatékonyan gyógyítható, a kezelés segítségével pedig elérhető az egészséges, hatékony térlátás. Felnőttként azonban ez a probléma már csak esztétikai szempontból kezelhető, és akár a mindennapos tevékenységek elvégzésében is gátolhat minket.

Ne bízzuk a véletlenre!

Annak érdekében, hogy a gyermekkori látásproblémák kialakulása időben észrevehető legyen, nem szabad semmit a véletlenre bíznunk. Érdemes a gyerekeket legalább kétévente egyszer elvinni egy gyermekszemészeti vizsgálatra, ami segít abban, hogy a problémákat időben felismerjük.

Ilyen módon a tünetmentesen lappangó gyermekkori látásproblémák, betegségek is időben felismerhetők, ami azt jelenti, hogy kezelésük még azelőtt lehetséges, hogy a probléma visszafordíthatatlan lenne, és komoly, felnőttkorban is érzékelhető károsodást okozna a gyermek látásában.

További cikkek