Blog

Egy érzékszerv mind felett


szem

A világot, a körülöttünk zajló történéseket, a minket érő hatásokat öt érzékszervünkkel fogjuk fel – a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés és a tapintás segítségével. De az érzékszervünk közül messze a szem, azaz a látás tekinthető a legfontosabbnak.

Miért a szem a legfontosabb?

A világból folyamatosan információkat kapunk, amiket az érzékszerveinkkel észlelünk. Az érzékelés biztosítja, hogy életben maradjunk, felismerjük a veszélyeket és reagáljunk rájuk, illetve érzékeljük azokat a dolgokat is, amik a gyarapodásunkat szolgálják. Viszont ezen információk 60-80%-át egy érzékszervünk, mégpedig a látásunk révén fogjuk fel és továbbítjuk az agyunkhoz. Az ember érzékelése tehát alapvetően a vizuális információkra, azok feldolgozására épül.

Szemünk – a csodaszerv

A szem az összes közül a legdifferenciáltabb, a legnagyobb hatótávolságú, a leggyorsabb adatátvitelt nyújtó, sőt, a legnagyobb mértékű alkalmazkodóképességgel bíró érzékszervünk. A szem általi érzékelés fontosságát mi sem bizonyítja jobban annál, hogy agyunk 40%-a a látással foglalkozik. Ennek fényében igen meglepő, hogy az emberi faj evolúciója során az érzékszerveink közül a látás alakult ki legkésőbb. Ezek szerint utolsókból lesznek az elsők…

A kulcsszereplő

A látás egy folyamat, amelynek csak egy része az érzékszerv munkája, az információ az idegrendszerben folytatja útját, feldolgozására az agyban kerül sor. Viszont a vizuális információ feldolgozása a szemben kezdődik, és a szem munkájának minősége a látás egészének minőségét meghatározza.

Jobb, teljesebb élet

Látásunk minősége tehát nagyban meghatározza, hogy milyen szinten érzékeljük a világot, mennyire könnyen tudunk boldogulni benne, mennyire lehetünk sikeresek a mindennapok kihívásainak teljesítése közben. Ha problémánk van a látásunkkal, érdemes megragadni azokat a lehetőségeket, amik helyrehozzák a hibát, visszaadják a természetes, jó látás élményét és nem csak kompenzálják a hiányosságot.

Lézeres szemműtétek – Út a tökéletes látáshoz

A lézeres szemműtétek ma már mindenki által elfogadott eljárásnak számítanak, több mint 30 év alatt világszerte már 16 milliónál is több ember életét tették örömtelivé. A technológia folyamatosan fejlődik, a modern lézeres szemműtétek fájdalommentesek, biztonságosak és csupán pár percet vesznek igénybe. Sőt, a legtöbb páciens már másnap teljes értékű látással térhet vissza a mindennapjaiba, munkájába, életébe.

Lézeres látásjavítás az Optimum Szemészeten

A több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, több ezer sikeres beavatkozással büszkélkedő, komplex szemészeti szolgáltatásokat kínáló Optimum Szemészet személyre szabott kezeléseket nyújt. Csúcstechnológiás lézeres berendezésekkel nyújtott kezelések a távollátóknak, közellátóknak és a szemtengelyferdüléssel küzdőknek is lehetőséget kínálnak éles látásuk visszanyerésére.


Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatunkra, hogy szemére szabott kezelésünkkel átélhesse az éles látás örömét.

További cikkek