Blog

Erre képes a legszebb érzékszervünk.


Korábban már sok szó esett a különböző szembetegségekről és ezek kezelési lehetőségeiről, de azzal még nem foglalkoztunk, hogy hogyan épül fel és hogyan működik az egészséges szem. Legtöbbünk vajmi keveset tud erről, csak annyival vagyunk tisztában talán, hogy látásra szolgál, néha könnyezik, vagy bevörösödik, de hogy pontosan milyen a felépítése és hogyan működik, arról kevés fogalmunk van.

Milyen a szem felépítése?

A szem páros szervünk, amely a szemüregben a szemhéjak védelmében helyezkedik el, átmérője általában 22-24 milliméter. Alakja minden embernél más és más, de alapvetően az alakot az ínhártya és a szaruhártya határozza meg. Maga az ínhártya egy nagyon erős rostos szövet, amely a szemgolyó körüli fehér színt adja, pontosabban fehéren tűnik át az ezt fedő, apró hajszálereket tartalmazó kötőhártyán. A szaruhártya pedig egy 5 rétegből álló áttetsző burok, ami a széleken 0,8-0,9 milliméter, középen pedig 0,5-0,6 milliméter vastagságú. Ezen a középső részen történik egyébként a legtöbb lézeres szemkezelés is. A szaruhártya hátsó felszíne és az írisz, azaz a szivárványhártya közötti teret nevezik elülső csarnoknak. Ez az elülső csarnok a pupillán – a szivárványhártya nyílásán – keresztül közlekedik az írisz és a szemlencse között lévő térrel, az úgynevezett hátsó csarnokkal. E két üreget tölti ki a csarnokvíz – erről talán már sokan hallottak -, aminek a szem belső részeinek oxigén- és tápanyag ellátásában, illetve a szembelnyomás kialakításában van komoly szerepe.

A pupilla mögött helyezkedik el a szemlencse, ennek alakváltozása és finom helyváltoztatása teszi lehetővé, hogy közelre és távolra is alkalmazkodik a szem.

Szemünk legnagyobb részét a szemlencse mögött lévő átlátszó üvegtest, az úgynevezett vitreus tölti ki. A szem hátsó részében található a jól ismert retina, azaz az ideghártya, ez nagyjából 0,1-0,4 milliméter vastagságú. Ennek tíz rétegű szövete felelős azért, hogy a szembe érkező optikai információkat felfogja és a látóidegen keresztül továbbítsa az ingereket az agy felé. Az alapokkal ezzel meg is volnánk, ennél többet egy laikusnak nem feltétlenül kell tudnia.

A szem nagyon leegyszerűsítve tulajdonképpen nem más, mint egy természetes kamera, amelynek fénytörő rendszerét négy fontos alkotóelem, a szaruhártya, a csarnokvíz, a szemlencse és az üvegtest alkotja. A szembe érkező fénysugarak áthaladnak ezen a fénytörő közegen, s közben a sugarakat a retinára fókuszálja. A fény által kiváltott optikai élményt a látóhártya sejtjei továbbítják az agy azon részébe, ahol a látott kép felismerése történik. A szem működése – és a kezelések – szempontjából a szaruhártya görbülete talán a legfontosabb tényező, hiszen a legtöbb látáshibára ez gyakorolja a legnagyobb hatást. A kezelések – ahogy azt már korábban láttuk – épp a szaruhártya görbületének csökkentésével, vagy növelésével javítják ki ezeket a látáshibákat. A kezelések hatására a fénysugarak fókusza a retina síkjába kerül, pontosan úgy, mint egy egészséges szem esetében.

A lézeres szemműtétet minden esetben egy alkalmassági vizsgálat előzi meg. A vizsgálatra IDE KATTINTVA tud jelentkezni.

További cikkek