Blog

Mi áll a szemfájdalom mögött?


nő szemfájdalommal küzd

A szemfájdalom gyakori panasz, amelyet számos ok válthat ki. Okozhatja egyszerűen csak a szem megerőltetése, de lehet sérülés vagy fertőzés. A szemünk rendkívül érzékeny szerv, ezért még a kisebb kellemetlenség is komoly panasznak tűnhet. A fájdalmat gyakran súlyosbíthatja az átmeneti ideig tartó homályos látás, amely sokak számára ijesztő lehet. A fájdalom jelentkezhet csak az egyik vagy mindkét oldalon, kísérheti viszketés, könnyezés vagy váladékozás. A fájdalom lehet a szem felszínén, vagy akár a szem belsejét is érintheti.

Gyakori okok a szemfájdalom hátterében

Szemszárazság és szemfelszíngyulladás

Az életkor előrehaladtával a könnytermelés csökkenhet, és a megtermelt könny minősége is romolhat. Ennek eredményeként a könny gyorsan elpárologhat, és a szemfelszín kiszáradhat, ami fájdalmat okozhat. A tartósítószerrel konzervált szemcseppek hosszú távú használata szintén sejtkárosító hatást gyakorolhat, és ronthatja a szárazszeműség okozta panaszokat. A szárazszeműség gyakori probléma lehet a sok monitor- és mobiltelefon-használat miatt is, és különösen a fiatalokat érinti. A szárazszeműségben szenvedők általában kétszemes irritációt, szemvörösséget és könnyezést tapasztalnak, amelyek a nap folyamán fokozódhatnak.

Nem megfelelő szemüveg viselése közeli munkához

Az egyik gyakori ok a szemfáradásos panaszoknak, hogy nem megfelelő szemüveget viselünk közeli munkához vagy olvasáshoz. Ez a fájdalom általában a szemhéj és kötőhártya vörösségével és tompa fájdalommal jár, gyakran kombinálva a szárazszeműséggel. A megfelelő szemüveg és a szárazszeműség kezelése segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket.

Idegentest a szemben

Előfordulhat, hogy a fáj a szeme, annak oka valamilyen idegentest a szemfelszínen. Ez a fájdalom általában hirtelen, égő vagy szúró jellegű, és erős könnyezést okozhat. Az idegentest leggyakrabban a szemfelszínre vagy a szemhéjak belső oldalára kerülhet, például szempilla, homokszem, por vagy apró fém- vagy rozsdaszemcse formájában.

Kontaktlencse irritáció

Azok, akik éjszakára viselnek kontaktlencsét, vagy nem fertőtlenítik megfelelően a lencséjüket, hajlamosabbak az irritáció vagy fertőzés okozta szemfájdalomra.

A fentiek mellett a szemfájdalom hátterében állhatnak olyan komolyabb állapotok is, mint a szemhéjgyulladás, az árpa, vagy a kötőhártya-gyulladás. Az árpa egy kis, fájdalmas dudor a szemhéjon, amelyet az olajos váladékot termelő mirigyek akut gyulladása okoz. A kötőhártya-gyulladás pedig a szem kötőhártyájának gyulladása, amelyet leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okoznak.

kontaktlencse berakás

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A legtöbb esetben a szemfájdalom néhány nap alatt magától elmúlik, vagy az alapbetegség kezelésével enyhíthető. Azonban érdemes szemész szakorvoshoz fordulni, ha olyan problémával találkozunk, amelyet korábban nem tapasztaltunk, például árpa alakul ki a szemünkön, vagy ha a fájdalom mellett más tüneteket is észlelünk, például erős könnyezést, váladékozást, szemviszketést, a szem bedagadását vagy kipirosodását. Ha a fájdalom több napig tart, vagy ha rendszeresen visszatér, szintén érdemes orvosi vizsgálatra menni. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha a szemfájdalom látászavarokkal vagy akár a látásvesztéssel jár együtt, vagy ha a fejet vagy a szemet érő sérülést követően jelentkezik.

Otthoni kezelési lehetőségek

A szemfájdalom enyhítésére otthon számos dolgot tehetünk. A hideg borogatás például hatásos lehet a fájdalom és viszketés ellen. Egyszerűen készíthetünk hideg borogatást, amelyet a szemünkre kell helyezni néhány percig, melyet többször meg kell ismételni a nap folyamán. A meleg borogatás is segíthet, különösen abban az esetben, ha a fájdalmat árpa vagy szemhéjgyulladás okozza. A meleg borogatást a zárt szemhéjra helyezve alkalmazzuk, és naponta többször is megismételhetjük szükség szerint.

Az otthoni kezelés mellett fontos az alapvető higiénés intézkedések betartása, például a szemhéj tisztítása és a szemterület védelme az irritáló anyagoktól. Ha a szemfájdalmat tartósan észleljük, és az otthoni kezelés nem hoz enyhülést, mindenképpen forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Konklúzió

A szemfájdalom sokféle okból adódhat, és a kezelési lehetőségek is változatosak lehetnek a kiváltó ok függvényében. Az otthoni kezelési módszerek mellett fontos az orvosi vizsgálat és diagnózis felállítása, hogy megfelelő kezelést kapjunk a tünetek enyhítésére. Ne bagatellizáljuk el a szemfájdalmat, és várjuk meg, amíg magától elmúlik, ha bármilyen aggályunk van, mindig forduljunk szemész szakemberhez segítségért. A szemünk egészsége rendkívül fontos, és a megfelelő gondoskodással hosszú távon megőrizhetjük látásunk épségét.

Szemfájdalom esetén foglaljon időpontot!

Forrás: Healthline.com

További cikkek